Izlet na dlani

10 Unescovih znamenitosti

Naslov UNESCO svetovne dediščine pridobijo mesta oz. kraji, ki imajo zgodovinsko in kulturno pomembnost po celem svetu. Oglejte si 10 najlepših krajev na seznamu UNESCA.

Katere UNESCO svetovne dediščine pa ste vi že obiskali?

Taj Mahal, Indija

Vse se je začelo leta 1632, ko je vladar Shah Jahan svoji preminuli (najljubši) ženi postavil grobnico. Taj Mahal se smatra za svetovno gledano eno najpomembnejših stavb, ki prikazujejo muslimansko umetnost in arhitekturo. Grobnica je zelo velika in vsi detajli so še toliko bolj občudovanja vredni. Če omenimo napise – višje kot so, širše so napisani. To so naredili zato, da izgledajo čez celo steno napisani v isti velikosti.

 

Veliki koralni greben, Avstralija

Veliki koralni greben se razteza na skoraj 350.000 kvadratnih kilometrih in s tem si prisvaja naslov največjega koralnega grebena na svetu. Sestavlja ga okoli 2.900 posameznih grebenov in predstavlja dom več kot 1.500 ribam in 5.000 vrstam mehkužcev. Naslov Unesca si je priboril leta 1981, Google pa je leta 2014 predstavil podvodni street view za ogled grebena.

 

Stonehenge, Velika Britanija

Po predvidevanjih naj bi bil Stonehenge star med 4.000 in 5.000 leti in letno privabi več kot 1.5 milijona obiskovalcev. Gre tudi za eno izmed lažje dostopnih atrakcij v Veliki Britaniji.

 

Plitvička jezera, Hrvaška

Park pokriva približno 300 kvadratnih kilometrov. Sestavlja ga 16 jezer turkizne barve, ki so med seboj povezana v več kot 8ih kilometrih, med katerimi je tudi več slapov. Reka Korana s svojo stvaritvijo tako letno privabi okoli 1 milijon turistov, med katerimi najdemo kar nekaj Slovencev. Na Hrvaškem je to ena izmed najbolj obiskanih zanimivosti.

 

Angkor Wat, Kambodža

V 19. stoletju je tempelj Angkor Wat odkril francoski raziskovalec Henri Mouhot. Tako je ta religiozni kompleks postal eno izmed najbolj pomembnih krajev v severni Kambodži za prikaz Budistične vere, kulture… Vsakodnevno privlači trume turistov, tako, da bodite pripravljeni na gnečo.

 

Pirinski narodni park, Bolgarija

Pirinski narodni park je nastal v obdobju zadnje ledene dobe, ki je v pokrajini oblikovala 70 ledeniških jezer. Starost tamkajšnjih dreves sega daleč v zgodovino – ena izmed njih naj bi bila namreč starejša od 1300 let. Park pokriva približno 403,56 kvadratnih kilometrov. V parku se nahaja tudi Bansko – največji smučarski resort v državi, ki hkrati ponuja tudi zelo ugodne karte za smučanje.

 

Le Mont-Saint-Michel, Francija

Mesto je zgrajeno na otoku, ki se nahaja 1 km od celinske Normandije. Most, ki mesto povezuje s celino so zgradili leta 1879. Pred tem, so ljudje lahko na otok prišli le v času oseke. Trenutno v mestu živi še okoli 50 prebivalcev.

 

Uluru – Kata Tjuta narodni park, Avstralija

V parku Kata Tjuta se nahaja gora Uluru. Sveta gora je sestavljena iz ene same skale. Nahaja se v puščavi v osrednjem delu Avstralije. Staroselcem Anangu (aboridžinom) ima gora izredno velik duhovni pomen.
Uluru pa je bil nemalokrat osrednja tema debate ali lahko ljudje plezajo na njo. Na koncu so dosegli sklep, da zaradi varnosti obiskovalcev in erozije na gori, od oktobra 2019, plezanje na Uluru ni več dovoljeno.

 

Havana,  Kuba

Španski kolonisti so leta 1519 zgradili Havano – mestno središče. Služilo je kot glavno postajališče za ladje na poti med južno Ameriko in Španijo. Trenutno tam živi okoli 100.000 ljudi in Havana predstavlja čudovit vpogled v špansko kolonialno arhitekturo na ameriških tleh.

 

Parki Skalnega gorovja, Kanada

Skalno gorovje je sestavljeno iz 7 parkov – štirje narodni parki (Banff, Jasper, Kootenay, Yoho) in trije krajinski parki (Mount Robson, Mount Assiniboine, Hamber). Celotni park prikazujejo dih jemajočo pokrajino v Kanadi. Najstarejši prebivalci tega območja so fosili, ki štejejo več kot 540 milijonov let.

Prispevek povzet po: Independent
Vir fotografij: Pixabay

Patricija Kragelj

Patricija Kragelj

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.