Izlet na dlani

5 evropskih mest/destinacij, ki so precej nepoznana, a zelo zanimiva

Današnji članek je na temo evropskih mest oziroma destinacij, ki niso ravno najbolj poznana. Tudi sami smo se v njih znašli po določenih naključjih (na povabila prijateljev, obiska seminarja ali zgolj kot vmesna postojanka za nadaljevanje poti). Smo pa po obisku hitro ugotovili, da gre za res zelo zanimive destinacije in če iščete nekaj posebnega za obisk/dopust (s katerimi boste ob omembi vsaj nekaterih, v zadrego glede geografskega znanja spravili celo vaše prijatelje), ne spreglejte naših spodnjih predlogov.

Katera manj poznana evropska mesta/destinacije ste pa vi obiskali in jih priporočate kot zanimiva tudi ostalim? 

VITORIA-GASTEIZ (Baskija, Španija)

Špansko mesto Vitoria-Gasteiz ali krajše samo Vitoria se je na našem seznamu znašlo čisto slučajno. Bili smo na poti iz San Sebastiana proti Madridu in nekako se nam je to mesto znašlo na radarju kot primerno za prenočitev. V Vitoriji lahko marsikaj počnete, ponuja kup trgov (npr na trgu Plaza de la Virgen Blanca, boste lahko opazovali domačine kako klepetajo in posedajo), številne cerkve, parke, obiščete lahko tudi kakšen zanimiv muzej (npr Artium, ki je bil v času našega obiska celo brezplačen). Ne spreglejte tudi skulptur na prostem (npr. Estatua de El Caminante), predvsem so nas pa navdušile ulične poslikave. Zagotovo velja za mesto kjer ne boste našli veliko tujih turistov, kljub temu da ima mesto zares precej za ponuditi  oziroma pokazati.

P.S. Ryanair je vzpostavil zelo ugodne nizkocenovne povezave iz Milana v Vitorio.

Tripadvisor opis znamenitosti v mestu Vitoria si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v mestu Vitoria si oglejte na povezavi tukaj.

TAVIRA (Algarve, Portugalska)

Portugalsko obalno mesto Tavira se je na našem seznamu znašlo na račun podobne zgodbe kot špansko mesto Vitoria. Potovali smo iz Sevilje proti Lizboni in nekako smo se odločili, da bi Tavira lahko bila primerna za postanek. Tavira je majhno mestece, ki vsaj po našem mnenju se ne ubada s tem, da bi postalo bolj pomembno za turiste; teh tam zagotovo ne bo ravno mrgolelo kot v ostalih mestih predela Algarve.  V neposredni bližini mesteca se nahaja tudi t.i. otok Tavira, kjer boste našli dolge peščene plaže, sicer brez sence dreves, vendar so tam na voljo senčniki in ležalniki. Svetujemo vam, da se iz središča mesta pa do otoka Tavira oziroma do samega čolna, ki vas bo odpeljal do otoka, odpravite kar peš. Na poti boste namreč prečkali močvirnato pokrajino, ki vam bo postregla s pestrim naborom ptic, celo kakšen flamingo se bo znašel med njimi. Sicer pa vam mesto, ki je razdeljeno na dva dela, povezuje ju pa most, ponuja pristno portugalsko staro mesto, kjer ne bo šlo mimo gostilnic z ribjimi jedmi, mimo stavb s pisanimi ploščicami in seveda mimo prijaznih domačinov, ki vas bodo z veseljem tudi nagovorili. V poletnih mesecih boste mogoče še celo deležni kakšnega večernega koncerta na prostem.

P.S. Do Tavire boste najlažje prišli, če letite v sosednje mesto Faro, tja so pogosto na voljo številne ugodne povezave iz Munchna ali Dunaja.

Tripadvisor opis znamenitosti v Taviri si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Taviri si oglejte na povezavi tukaj.

OTOK PANTELLERIA (Italija)

Pantellerio smo obiskali že pred leti na povabilo prijatelja, ki je tam najel počitniško hišo.

Otok Panteleria je sicilijanski otok, ki leži 100 km jugozahodno od Sicilije in le okvirno 50 km od Tunizije. Otok Pantelleria je vulkanskega izvora na račun tega je tam prisotna tudi zanimiva in precej posebna pokrajina.

Na otoku je veliko naravnih znamenitosti, med njimi tudi jezero poimenovano Venerino zrcalo (Specchio di Venere) (na sliki zgoraj), nastalo znotraj nekdanjega vulkanskega kraterja, ki ga polnijo tako padavine kot topli vrelci. Jezero globine 12 m je priljubljeno za kopanje, kot tudi za blatne kopeli. Druge naravne znamenitosti so različni dostopi do morja, razprostranjena mreža pohodniških poti, vroči vrelci in zelo priljubljene naravne savne v parnih hlapih, filtriranih skozi skale v majhnih jamah. Pantelleria je znana tudi po svojih sladkih vinih-muškatu. Če slučajno ne veste kje preživlja svoje počitnice slavni kreator Georgio Armani, ga boste mogoče ravno na Pantelleriji celo srečali, saj si je na otoku omislil svojo počitniško hiško (in ne, žal ni bil on tisti, ki nas je povabil na obisk :-).

Pantelleria je z rednimi ladijskimi linijami povezana s Trapanijem in mestom Mazara del Vallo na Siciliji. Na otoku je tudi letališče, ki služi pretežno v vojaške namene, z rednimi letalskimi linijami pa je otok celo leto povezan s Palermom in Trapanijem, v času turistične sezone dodatno še z Milanom, Rimom, Bergamom in Benetkami, vendar žal cene niso nikoli prav ugodne, podobno velja tudi za nastanitve.

Tripadvisor opis znamenitosti na Panteleriji si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene na Panteleriji si oglejte na povezavi tukaj.

BRNO (Češka)

Češko mesto Brno smo pred leti obiskali na povabilo prijateljice, ki je takrat tam živela. Sicer smo mesto obiskali v zimskem času, ko so bile temperature celo precej pod ničlo, tako da bi verjetno v kakšnem drugem času uspeli obiskati in raziskati še kakšen dodatni kotiček mesta. Brno je drugo največje mesto Češke in precej manj popularno za obisk kot bolj poznana Praga. Obiskali smo katedralo Sv. Petra in Pavla in grad Spilberk, ter se sprehodili po številnih trgih, ulicah in parkih. Mesto ponuja tudi številne muzeje in druge oglede (npr živalski vrt). Želeli smo tudi obiskati posebno arhitekturno delo- Villo Tugendhat, vendar je bila v času našega obiska žal zaprta. Mimo česar pa boste tudi v Brnu težko šli, odličnih kmečkih restavracij, kjer vam bodo ponudili češke dobrote, poplaknili jih boste pa z češkim pivom. Če niste ljubitelj piva pa poskusite nealkoholno kofolo.

Tripadvisor opis znamenitosti v Brnu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Brnu si oglejte na povezavi tukaj.

TROPEA (Kalabrija, Italija)

Kalabrijsko mesto Tropea smo obiskali v okviru izleta v času obiskovanja seminarja. Kalabrijo večina pozna po čudovitih dolgih peščenih plažah, se pa poleg teh vmes najde tudi kakšno zanimivo mesto in takšno je zagotovo Tropea. Mesto slovi predvsem po svoji plaži, ki leži tik pod hribčkom na katerem se nahaja stara cerkvica Santa Maria (do katere se lahko celo povzpnete). Sicer pa vam bo mesto ponudilo prijetne ozke ulice in trge, predvsem pa odlično hrano, od rib, pic, rižot pa vse do odličnih sladic.

P.S. Ryanair ima na voljo zelo ugodne nizkocenovne povezave iz Benetk na letališče Lamazia Terme, ki je najbližje letališče Tropeji. Od letališča do mesta se lahko podate z vlakom ali pa z najetim avtoomobilom.

Tripadvisor opis znamenitosti v Tropeji si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Tropeji si oglejte na povezavi tukaj.


Katera manj poznana evropska mesta/destinacije ste pa vi obiskali in jih priporočate kot zanimiva tudi ostalim? 

Vir fotografij: pixabay.com (Tropea), Izlet na dlani

Opis pri Pantelleriji povzet po Wikipediji.

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

1 komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Pri opisu mesteca Tropea na Kalabriji nimate slike mesteca Tropea ampak Scilla (mestece sicer malo nižje, tudi na Kalabriji).
    Lp

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.