Izlet na dlani

ČAS JE ZA POLETNI IZLET…5 predlogov za poletni izlet

Glede na to, da boste nekateri poletne počitnice izkoristili za potepanje po sosednjih deželah, vam Ekipa Izlet na dlani predlaga 5 zanimivih in bližnjih destinacij za poletni izlet z avtomobilom. Podali smo po en predlog iz Slovenije, kot tudi bližnje Hrvaške, Avstrije, Madžarske in seveda Italije.

Bad Blumau + Gradec (Avstrija)

Slabo uro vožnje od avstrijskega Gradca v smeri proti Dunaju se nahajajo zanimive in pisane toplice Bad Blumau. Uff toplice boste vzdihnili nekateri ob misli na klasične bazene z vročo vodo polne ljudi. Pa vendar so terme Bad Blumau nekaj posebnega, nastale so izpod roke arhitekta Friedensreicha Hunderwasserhausa, s katerim oz. njegovimi deli ste se nekateri mogoče srečali ob obisku Dunaja. Kompleks term in prenočitvenih objektov sestavlja neke vrste pisano vasico v klasičnem stilu arhitekta.

Terme vam poleg kopanja, masaž in ostalih razvajanj ponujajo tudi prenočišče in restavracijo ter po želji tudi okoliške izlete. Ker cene prenočišč v okviru term niso ravno najbolj ugodne, pa si velja vsaj ogledati celotni kompleks v okviru programa kopanja. Prenočite pa lahko tudi kje v bližini ali celo v Gradcu. Tudi sam Gradec vam ponuja številne zanimivosti in tudi kar nekaj odličnih restavracij, občasno ob vikendih tudi market z ulično hrano.

Uradno stran term Bad Blumau si lahko ogledate tukaj. Tripadvisor opis aktivnosti v Gradcu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Gradcu si oglejte na povezavi tukaj.

Gardsko jezero (Italija)

Gardsko jezero (npr mesto Sirmione) je od Verone oddaljeno zgolj 45 minut vožnje. Območje Gardskega jezera ima zelo milo submediteransko podnebje. Tukaj se mešajo vplivi Alp, Jadranskega morja in samega jezera. V poletnem času boste se v jezeru tudi lahko okopali. Poleg jezera je tudi zabaviščni park Gardaland.

Kot obvezno aktivnost priporočamo ogled starega mesta Sirmione, ki se nahaja na južni strani jezera na dolgem polotoku in je še posebej priljubljena destinacija s številnimi restavracijami, bari, hoteli, modnimi trgovinami in trgom. Ali kot alternativa mestu Sirmione nekoliko bolj umirjeno mesto Peschiera del Garda.

Tripadvisor opis aktivnosti ob Gardskem jezeru si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Veroni ali ob Gardskem jezeru si oglejte na povezavi tukaj.

Dolina reke Soče (Slovenija)

Ob predlogu kam na poletni vikend izlet bi verjetno hitro vsi pomislili na slovensko obalo ali na bolj znani Bled in Bohinj, pa smo prepričani da je poleg teh še kar precej lepih slovenskih kotičkov. Eden izmed takih je zagotovo Dolina reke Soče. Če želite biti še nekoliko bolj ekološko osveščeni se v dolino namesto z avtomobilom, raje podajte z avtobusom ali celo vlakom (do Mosta na Soči).

Uradna stran opisuje Dolino Soče z sledečimi oznakami: Dolina AKCIJE, Dolina ODKRITIJ, Dolina ENERGIJE, Dolina FESTIVALOV. Dolina Akcije v smislu številnih vodnih športov, kolesarjenja, plezanja, naravnih kopališč; Dolina odkritij v smislu naravnih in kulturnih znamenitosti, tematskih poti itd.; Dolina Energije v smislu wellness centrov, kulinaričnih dogodkov (nenazadnje v teh koncih v Hiši Franko najdete tudi našo slavno kuharsko šefinjo Ano Roš) in kot Dolino Festivalov, kjer so vsakoletni uspešni poletni glasbeni festivali (Metaldays, Punk Rock, Overjam…), pa tudi ostali športni in kulinarični festivali. V dolini Soče vas bo torej poleg lepot pokrajine zagotovo presenetil še celotni seznam aktivnosti in ponudbe, tako da boste ugotovili, da je načrtovani izlet zagotovo bil prekratek.

Uradno stran s predstavitvijo doline Soče si lahko ogledate tukaj. Tripadvisor opis aktivnosti na Kobariškem si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Kobaridu si oglejte na povezavi tukaj.

Blatno jezero/Balaton (Madžarska)

Blatno jezero oziroma večini bolj poznano Balaton, je jezero v zahodnem delu Madžarske in hkrati tudi največje jezero v srednji Evropi. Nahaja se nekaj več kot 80 km jugozahodno od Budimpešte ter približno 70 km vzhodno od meje s Slovenijo pri Lendavi. Največje mesto ob jezeru je Keszthely, bolj poznano mesto ob obali je še Siófok. Ker se voda v jezeru poleti segreje tudi do 26 °C, je zelo razvit kopališki turizem. Popularna sta tudi ribolov in jadranje ter zdravilišča in termalni vrelci (npr. mesto Hévíz, na sliki) nedaleč od jezera.

Ob jezeru kot tudi bližnji okolici je cel kup možnih aktivnosti, tako da vam ob obisku Balatona zagotovo ne bo dolgčas, za polne želodčke pa bo poskrbela tudi odlična madžarska kulinarika.

Uradno stran s predstavitvijo Balatona si lahko ogledate tukaj. Tripadvisor opis aktivnosti ob Balatonu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene ob Balatonu si oglejte na povezavi tukaj.

Plitvička jezera (Hrvaška)

Plitvička jezera se nahajajo ob avtocesti Zagreb-Split, iz Ljubljane pa boste potrebovali približno slabe tri ure vožnje. Plitvička jezera so bila leta 1949 razglašena za nacionalni park, leta 1979 so jezera umestili v Unescovo kulturno dediščino. Jezera zavzemajo površino 192 kvadratnih kilometrov. Skupno predstavlja 16 jezer, ki se počasi prelivajo preko slapov drug v drugega in se nazadnje izlijejo v Korano, katere večji del, vsaj v sušnih obdobjih, ponikne v podzemni jami. Plitvička jezera so poznana po svoji značilnih modro-zelenih barvah. Zaradi obsežnosti vas sicer nacionalni park lahko zaposli za nekaj dni, pa si kljub temu lahko ogledate še kakšen okoliški kraj, pokukate v  kakšno od podzemnih jam ali obiščete konjeniški center Rastoke.

Več o nacionalnem parku Plitvička jezera si lahko ogledate na uradni strani tukaj. Cenik za vstopnine za ogled jezer si lahko ogledate na povezavi tukaj. Tripadvisor opis aktivnosti ob Plitvičkih jezerih si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene ob Plitvičkih jezerih si oglejte na povezavi tukaj.

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

1 komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • okoli prvega novembra bi šla na ciper za 4 največ 5 dni prosim za vaš predlog od kje najceneje leteti če ste mogoče karkoli zasledili seveda čim bližje
    hvala

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.