Izlet na dlani

5 svetovnih mest z odličnimi grafiti/stenskimi poslikavami

Številna svetovna mesta ponujajo določen kotiček/prostor v urbanih delih tudi umetnikom za stenske poslikave ali grafite. Če ste ljubitelji tovrstne umetnosti kot smo sami, so spodaj našteta mesta in lokacije zagotovo vredne ogleda oziroma vsaj mimoidočega krajšega postanka. Pa tudi za družine se najde kakšen namig 😉

Naštetih pet mest smo člani ekipe Izlet na dlani v zadnjih letih obiskali in so nas med drugim navdušile tudi zaradi svoje ulične umetnosti.

Koliko od spodaj naštetih mest ste pa vi že obiskali in katero mesto bi še podali našim uporabnikom/tudi nam kot primerno za ogled odličnih stenskih poslikav oziroma grafitov? 

1. Penang (Malezija)

Na Penangu oziroma natančneje v Georgetownu ni potrebno prav posebej iskati predele s stenskimi poslikavami, saj je kulturno pestro mesto poznano ravno po teh. Kakšna od zanimivih vas bo pričakala prav na vsakem ovinku samega starega središča mesta. Če pa imate kakšne posebne želje za kakšno od poslikav in nimate prav veliko časa iskati med vsemi, pa mogoče ni od škode kje povprašati, ali si sposoditi kakšen vodič ali celo na spletu pobrskati za točno lokacijo oziroma navodili. Sami smo imeli več kot dovolj časa za raziskovanje, in smo si jih verjetno uspeli prav večino ogledati. Če si boste zaželeli tudi kakšen selfie tik ob slavnem kolesu s fantkom in punčko ali ob Bruce Leeju, pa bo potrebno nekaj potrpežljivosti, saj bo ob vašem obisku isto željo verjetno imelo kar precej turistov.

Do vašega potovanja v Penang pa si kratko galerijo stenskih poslikav lahko ogledate kar tukaj.

Tripadvisor opis aktivnosti na Penangu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene na Penangu si oglejte na povezavi tukaj. V podobnem stilu so grafiti tudi v malezijskem mestu Ipoh.

2.  Miami (ZDA)

Ko se boste mudili po Miamiju zagotovo dodajte na seznam ogledov tudi Wynwoodwalls z okolico (ni vstopnine!). Toliko odličnih grafitov na kupu do sedaj še nismo nikjer zasledili, vau efekt je bil prisoten na vsakem koraku skoraj kakšni 2 uri, kolikor smo se mudili po širši okolici območja. Poleg grafitov vam bo območje ponudilo še zanimive prodajalnice in lokale, tako da se bo zagotovo našlo kaj zanimivega za vsakogar.

Do vašega potovanja v Miami pa si kratko galerijo grafitov lahko ogledate kar tukaj.

Tripadvisor opis aktivnosti v Miamiju si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Miamiju si oglejte na povezavi tukaj.

3. Seul-Incheon (J.Koreja)

V predmestu Seula oziroma predelu Incheon (med drugim se tam nahaja tudi glavno seulsko letališče) ni zgolj edino uradno obsežno območje kitajskega mesta (chinatown) v J. Koreji ampak se tam skriva tudi zelo zanimiva pravljična vasica (Songwol-dong Fairytale village). V omenjeni vasici mogoče nad poslikavami sten ne bodo najbolj navdušeni klasični ljubitelji grafitov, bodo pa zato toliko bolj navdušeni otroci in ravno s tem namenom smo se sami odpravili na ogled. Palčki, ribice, žirafe in še kaj; celo parkirna hiša je spremenjena v Noetovo barko. Vriskov otrok tam zagotovo ne bo manjkalo, kar je najbolj zanimivo je pa da je ogled vasice brezplačen.

Do vašega potovanja v J.Korejo oziroma Incheon pa si kratko galerijo pravljične vasice lahko ogledate kar tukaj.

Tripadvisor opis aktivnosti v Seulu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Seulu si oglejte na povezavi tukaj.

4. Sevilla (Španija)

V španski Sevilji sicer ni bilo prav večjega območja namenjenega grafitom, smo pa par zanimivo porisanih sten opazili tik ob prihodu na glavno avtobusno postajo ter nekaj tudi na posameznih lokacijah po samem središču mesta. Sevilja je zanimivo in prelepo andaluzijsko mesto, ki poleg grafitov seveda ponuja še marsikaj zanimivega, tako na  kulturnem kot tudi kulinaričnem področju, zato si jo sami želimo ob priliki ponovno obiskati.

Do vašega potovanja v Seviljo pa si kratko galerijo grafitov lahko ogledate kar tukaj.

Tripadvisor opis aktivnosti v Sevilji si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Sevilji si oglejte na povezavi tukaj.

5. Austin (Texas, ZDA)

V odštekanem Austinu bi seveda bilo prav čudno, če ne bi bilo tudi grafiti območja ter številnih zanimivih grafitov tudi drugod po mestu. Grafiti območje se imenuje Graffiti Park at Castle Hills oziroma Hope Outdoor Gallery. Na območju najdete tudi sprej ali dva in tako lahko na steno ovekovečite tudi kakšno svojo umetnino.

Do vašega potovanja v Austin pa si kratko galerijo grafitov lahko ogledate kar tukaj.

Tripadvisor opis aktivnosti v Austinu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Austinu si oglejte na povezavi tukaj.


Koliko od naštetih mest ste že obiskali in katero mesto bi še podali našim uporabnikom kot primerno ogled stenskih poslikav oziroma grafitov? 

Avtor fotografij: Ekipa Izlet na dlani

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

7 komentarjev

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.