Izlet na dlani

6 dežel z odlično lokalno hrano

Današnji članek je na temo kulinarike, ki je prav tako precej povezana s potovanji. Verjetno vas večina na samem potovanju prej ali slej poskusi tudi lokalno hrano in pijačo. V nadaljevanju vam bomo tako predstavili 6 različnih držav/širših območij (izven Evrope), katerih lokalna hrana je članom Ekipe Izlet na dlani najljubša in se nam ob njih vedno pocedijo sline.

Katera je vaša najljubša lokalna hrana (izven Evrope)? 


1. MEHIŠKA HRANASlika 1: Ceviche je neke vrste solata sestavljena iz paradižnika kumar, čebule, surove ribe/morskih sadežev, kisana z limeto in okrancljana s svežo začimbo (običajno petršilj).

Moramo priznati, da se v Evropi nekako precej izogibamo mehiškim restavracijam, predvsem na račun obiska dežele že pred 10 leti, saj hrana pri nas ni niti približno pristna in podobna tamkajšnji. Od lanskega obiska Mehike pa moramo priznati, da je mehiška hrana zagotovo na samem vrhu naše najljubše lokalne hrane. Sveže tortilje, pa naj so to pšenične ali koruzne so zares okusne, vsebina, ki se znajde na njih pa te preseneti vsakič znova. Za tiste malo bolj drzne pa so seveda na voljo še različne omake, ki jih po želji sami dodate. Tortilje, takosi, ceviche, tamales, sveža morska hrana (prednostno seveda na obalnih območjih) so nas navduševale prav vsak dan.

Nekaj naših najljubših restavracij ob obisku Yucatana: El Pesquero in Elnicho (Puerto Morelos), Ziggys beach restaurant (Tulum), Restaurant Atrio del Mayab (Valladolid), La Chaya Maya (Merida), na otoku Holbox- Las Panchas. Seveda vsaj malo znanja španščine pri naročanju ne bo škodilo, sicer pa se osnovnih meni izrazov hitro priučite.


Slika 2: Takosi so se vsaj enkrat na dan znašli na naši mizi. Ti so iz restavracije La Chaya Maya v središču Meride.

Tripadvisor opis restavracij v Mehiki (Yucatan) si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v predelu Yucatana si oglejte na povezavi tukaj.


2. ARABSKA HRANASlika 3: Obilna arabska večerja v Al Ainu, na jugu Emiratov, tik ob meji z Omanom.

Arabska hrana nam je prav tako zelo pri srcu, sicer vemo, da ni ravno prav vse zmetati v en koš, namreč libanonska hrana se precej razlikuje od turške in tako naprej. Kljub temu lahko posplošimo, da gre pri večini za neke vrste namaze (humus, lebneh, melancanin namaz…), odličen pita kruh, svežo zelenjavo ter stročnice (čičerika), odlične mesne/ribje jedi, predvsem pa so prisotne začimbe kot so zatar, kumina, timijan, meta, kurkuma in še in še.

Ena od arabskih restavracij: Bu Qtair (ribja hrana-poceni in sveže) (Dubaj),  sicer pa v večjih nakupovalnih centrih predvsem v Dubaju vedno najdete kakšen food court, kjer vam bo na voljo ugodna in okusna lokalna hrana.


Slika 4: Ribja večerja v Dubaju, v restavraciji Bu Qtair, kjer boste kar nekaj časa čakali na prosto mizo.

Tripadvisor opis restavracij v Istanbulu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Istanbulu si oglejte na povezavi tukaj.


3. TAJSKA HRANASlika 5: Pad thai in sveži sadni sokovi na Phuketu, v lokalni gostilnici Noonit Kitchen tik ob Mai Khao plaži.

Predvsem Bangkok se na naši listi potovanj pogosto znajde in tako tudi ne moremo mimo odlične tajske hrane. Nudlci vse vrst in oblik, tudi riž na 101 na način, pa še 10.000 drugih različic priprave okusne tajske hrane. Sami se zadnje čase na Tajskem pogosto prehranjujemo v večjih nakupovalnih centrih (vsaj odkar potujemo z otrokom), saj je tam nabor raznolikih jedi precej pester, predvsem pa se tam zagotovo najde tudi kaj za otroška usta kot tudi otroški sedež za hranjenje da obrok mine bolj v miru.

V Bangkoku priporočamo obisk sledečih food courtov: eden izmed ljubših, nam je zagotovo food court Pier 21 v nakupovalnem centru Terminal 21, pogosto pa smo zašli tudi v tistega v nakupovalnem središču MBK. Ob zadnjem obisku Bangkoka smo slučajno zašli tudi v food court na Pratunam marketu (Platinum fashion mall), tam seveda ne pričakujete kakšne besede v angleščini, na kratko si oglejte ponudbo, nato pa kar pokažite kaj si želite za vaš obrok, sami smo nad ponudbo bili zelo navdušeni.


Slika 6: Pad thai v gostilnici tik čez reko, preko templjev Wat Arun v Bangkoku.

Tripadvisor opis restavracij v Bangkoku si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Bangkoku si oglejte na povezavi tukaj.


4. MALEZIJSKA HRANASlika 7: Odlična sveža riba v restavraciji Fish Farm Restaurant na otoku Langkawi.

Podobno kot tajska nam je pri srcu tudi malezijska hrana. Predvsem Penang morajo obvezno obiskati vsi gurmani, tolikšen nabor raznolike hrane in tako pestro ponudbo skoraj na vsakem vogalu, ne boste drugod zasledili. Ko smo se nazadnje mudili v George Townu smo si skorajda vsakih 5 min premislili kje bi se ustavili in kaj pojedli, na koncu pa smo ugotovili, da smo dejansko ves čas bivanja tam, jedli. ?

Jedli smo na tako veliko lokacijah, da bi bilo prav težko vse našteti in jih oceniti, zato navajamo zgolj nekaj, ki so nam ostale v spominu: Times squere food court, Paragon in Prangin mall-magic kitchen food court; blizu Sunway hotela pa se je odvijala tudi vsakodnevna večerna tržnica.


Slika 8: Jastog v sendviču, zakaj pa ne, v gurmansko obarvanem George townu najdete tudi to.

Tripadvisor opis restavracij v George Townu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v George Townu si oglejte na povezavi tukaj.


5. JAPONSKA HRANASlika 9: Kuharski mojster, ki že vrsto let pripravlja svinjino (Pork cutlet Tonki).

Japonska hrana seveda ni zgolj suši, čeprav tudi pri nas ravno ta sodi v sam vrh odličnih japonskih jedi. Odlično japonsko restavracijo premoremo tudi v samem središču Ljubljane (Sushimama), zato vam za testiranje naših ugotovitev ni ravno treba še takoj rezervirati letalske karte. Pri kalsičnem meniju boste šli težko mimo običajne preproste Miso juhe ter prilog v obliki riža, kisane zali na pari kuhane zelenjave. Ribe boste lahko na krožniku dobili v obliki pečene na žaru, nam bolj poznani ocvrti obliki, najbolje pa kar v suši ali sashimi obliki. Naj vas ne preseneti ocvrta oblika zelenjave ali rib imenovana tempura. Pogoste so tudi oblike juh z rezanci.

Japonska hrana je zares sveža in lahka in tako boste tam imeli občutek, da bi lahko ves čas jedli. V Tokiju vam svetujemo obisk verižne restavracije Genki sushi, sicer ne boste doživeli najbolj vrhunskega japonskega sušija, ampak za občutek po njem in ugodno kosilo pa zagotovo bo. Priporočamo še vam eno posebno restavracijo, kjer boste zares doživeli pristno japonsko izkušnjo večerje med domačini: Pork cutlet Tonki.


Slika 10: Genki suhi je veriga restavracij, kjer vam psotrežejo ze okusnimi sušiji in sašimiji.

Tripadvisor opis restavracij v Tokiju si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Tokiju si oglejte na povezavi tukaj.


6. INDONEZIJSKA HRANASlika 11: Indonezijske jedi so zares raznolike, po izgledu preproste, po okusu pa zares odlične.

Indonezijska hrana, je predvsem po našem mnenju do nedavnega, precej preprosta hrana. Običajno je glavna jed kakšna riba/meso, priloga pa riž. Obiskali smo že kar nekaj koncev Indonezije in tako poskusili tudi precej raznoliko indonezijsko kulinariko. Ob nedavnem obisku Balija in Lomboka pa nas je celo predhodno “preprosta” indonezijska hrana osupnila. Kulinarični vrhunec smo doživeli v Ubudu in na otoku Lombok- v specifični hotelski restavraciji Quncci villas, zraven katere smo bivali.

Nekaj restavracij v Ubudu in okilici: Melting Wok Warung, Warung Bintang Bali, Warung Laba Laba, ter še restvracija Quah v resortu Quncci villas.


Slika 12: Odličen prigrizek so tudi mesna nabodala, pomočena v odlično arašidovo pekočo omako.

Tripadvisor opis restavracij v Ubudu (Bali) si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Ubudu si oglejte na povezavi tukaj.

Katera je vaša najljubša lokalna hrana (izven Evrope)? 

Vir fotografij: Izlet na dlani

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.