Izlet na dlani

6 nasvetov za pakiranje stvari za dojenčka/malčka za na potovanje

Vse mame vemo, da nas pri pakiranju stvari za dojenčka/malčka za na pot hitro zanese (in to s težavo priznamo tudi tiste, ki se z otroci na pot podamo večkrat letno). Se pa z vsakim ponovnim pakiranjem zagotovo vsaj kakšno malenkost naučimo, sploh ko ob povratku ugotovimo, da pa je vendarle kakšno oblačilo, igrača itd. bilo odveč.

Vsakič  se zaobljubimo, da bomo pričeli s pakiranjem kakšen dan prej (kot tik pred odhodom) in predvsem bolj premišljeno. Naša mala popotnica je prepotovala že lep del sveta. Več o njenih poteh si lahko preberete v Dnevniku male popotnice.

Nasveti glede pakiranja otroških oblačil in potrebščin:

1. Oblačila: svetujemo, da za otroka izbran kup oblačil določite že nekaj dni prej, in ga nato vsak dan poskusite še nekoliko oklestiti. Dejstvo je, da so skoraj povsod po svetu pralnice, tako da sami moramo priznati, da tako dišečih in zlikanih oblačil kot jih prejmemo na potovanju, ne uspemo pripraviti niti doma. Običajno v naprej potuhtamo kje bi oblačila lahko oprali in zato vzamemo le zalogo (+manjšo rezervo za otroka) za tisto obdobje. Še lepše pa je imeti v mislih idejo, da če bi pa res česa primanjkovalo, pa je na voljo toliko odličnih trgovin in s tem odličen izgovor za nakup novih oblačil. Tudi pri čevljih ne pretiravamo, ene teniske in eni natikači, pravilo velja za vso družino. Obvezna otroška oprema za tople kraje: kopalke/kopalne pleničke + kapa + majčka za kopanje + rokavčki. Za na letalo je smiselno otroka opremiti z dolgimi rokavi, tudi takšnimi s kapuco, da se zaščiti glava pred klimo, mogoče še kakšna rutka za okrog vratu.

2. Otroške potrebščine: pleničke, čistilni robčki, fiziološke raztopine, sončne kreme, ščetke/paste….
Tukaj je predvsem odvisno od zahtev otroka, oziroma mame. Sami smo po večini pleničke kupovali v državi sami, ker pa je potrebno priznati, da je kvaliteta le teh predvsem v Aziji precej slabša kot drugod, smo v zadnjem času vzeli raje kakšno pleničko od doma več. Večino pripomočkov je možno dobiti povsod (seveda malo odvisno od dežele), opazili smo da je pogosto težje dobiti kopalne pleničke in fiziološke raztopine.

3. Otroška hrana: tudi tukaj je odvisno od zahtev otroka, oziroma mame. Sami smo običajno vzeli kakšno otroško omako/kašico zraven, da so nam jo kje na poti pogreli in smo jo zlili čez pusti riž ali testenine in že bil obrok za otroka pripravljen. Večino pa je otroška hrana dostopna tudi na mestu samem. Seveda ne škodi se o tem predhodno pozanimati. Nikoli pa ni prezgodaj/prepozno za raziskovanje lokalne hrane. Za na letalo zapakiramo manjšo škatlico priljubljenih prigrizkov, sadja in kakšen kos kruha (predvsem v kolikor še dojenček/malček ni najbolj vešč prehranjevanja z letališko hrano).

4. Otroška zdravila: tudi tukaj je odvisno od zahtev otroka, oziroma mame. Kljub temu da imamo zares zdravega otroka, ki še ni uspel pobrati kakšno posebno popotniško bolezen/poškodbo, pa žal sami ne moremo brez osnovne popotniške lekarne. S seboj vzamemo: sredstvo za zbijanje vročine, sredstvo proti in za lajšanje pikov, sirup za kašelj, sredstvo proti prebavnim motnjam, krema za rane, obliži. Vse našteto nam je do sedaj vedno zatrlo pričetek morebitne „bolezni“ že v kali, zato pri teh v okviru potovalne lekarne vztrajamo. Otrok je cepljen z vsemi obveznimi cepivi, poleg tega še za hepatitis in norice. Večini popotnikom, ne zgolj družinam pa svetujemo še sklenitev turističnega zavarovanja z asistenco v tujini.

5. Otroške igrače: no tukaj pa smo se že marsičesa naučili, od tega da smo za 6 mesečnega dojenčka na prvo potovanje tovorili celo vrečo igrač, na koncu pa mu je bilo najbolj zanimivo igranje s plastenko na letalu, pa do tega da sedaj vzamemo le minimalno igrač. Otrok vzame najljubšo ninico za spanje, presenetimo ga z novo knjigico za branje na letalu (in tudi kasneje) in kakšno priročno zbirko nalepk/pobarvank/ugank za krajšanje časa na letalu/letališčih, poleg pestre ponudbe risank na letalu. Poleg tega po večini otroci pri večjih letalskih družbah na letalu prejmejo še kakšno darilo, roke gor koliko pa vas je takšnih da otroku ne kupite vsaj enega darila tudi na samem potovanju. 😉

6. Otroški pripomočki: sami smo ves čas potovanja zagovorniki zložljivega vozička, sicer včasih ta ni ravno najbolj uporaben, predvsem v mestih kjer pločniki niso urejeni, vendar se vedno da nekako znajti. Ideja otroka imeti ves čas po rokah ali v nosilki v krajih z visokimi temperaturami in vlažnostjo se nam ni obnesla, tako da raje vzamemo voziček. Ko je bil otrok še manjši smo pogosto s seboj jemali zložljive podloge, ki smo jih lahko razprli na različnih mestih (letališče, park, hotel), da je otrok lahko ležal/prosto plezal itd.

Prijetno družinsko načrtovanje in pakiranje za potovanje ali dopust vam želi Ekipa Izlet na dlani.

Kdaj ste se pa vi prvič podali na pot z dojenčkom/malčkom izven Evrope oziroma kam bi se v prihodnje najraje odpravili z družino?

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

1 komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Filipini, dojencica 7-8 mesecev + 5 letni otrok🏝 res brez problemov. En paket plenic, mal zelenjavnih frutkov, sadje lokalno tam, pa riz, ribice 🐟 Je bilo pa lazje, ker je bila se dojena zraven. Oblacila so poletna, tako da ne zasedejo veliko-lahko pa itak povsod operes. Napakiramo pa vedno 2 velika ruzaka za 2 odrasla+2 otroka (3-tedne do 1 meseca potovanja) in to je to. Od zdravil calpol, pa nekaj etericnih olj.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.