Izlet na dlani

7 festivalov, ki smo jih obiskali člani Ekipe Izlet na dlani

Običajno je praksa, da kmalu po tem, ko rezerviramo letalske karte, preverimo ali se na posamezni destinaciji mogoče odvija kakšen lokalni dogodek ali festival. Kar nekajkrat smo bili priča zares zanimivim festivalom, na kakšnega smo pa naleteli tudi čisto slučajno. Seznam vseh festivalov, ki smo jih že obiskali tekom let potovanj bi verjetno bil precej dolg, pa tudi na kakšnega smo že verjetno pozabili, zato predstavljamo sedem najbolj zanimivih.

V prihodnje bi si želeli še doživeti kitajsko novo leto na kakšni od azijskih destinacij, tudi karneval v Riu bi bil zagotovo nepozabna dogodivščina, pa Holi festival v Indiji in mogoče še edinstveni Burning Man festival v Nevadi.

Ste se tudi vi že udeležili kakšnega posebnega festivala in katerega bi najraje obiskali še v prihodnje?

1. Festival latern (Seul, J. Koreja)

Festival latern smo v Seulu obiskali  v začetku meseca maja. Dogodek je potekal več dni, vrhunec pa je bil večerni sprevod množice z laternami, ki so ravno v temi prišle do svoje popolne veličine in sijaja. Dogodek ni bil zgolj očesom prijeten, temveč tudi ušesom, saj je bila ob tem prisotna tudi tradicionalna korejska glasbena spremljava. Od ročnih laternic, ki so jih nosili in tudi izdelali otroci, pa vse do ogromnih človeških tudi živalskih likov, se je v zibajočem ritmu sprehodilo mimo nas in če ne bi bila že noč in nas ne bi preganjal otrok z resnim zehanjem, bi verjetno vso zgodbo latern lahko še opazovali pozno v noč. Podobni dogodek se v Seulu odvija tudi v novembru.

Če se boste mudili v Seulu v mesecu maju ali novembru, vam obisk omenjenega festivala zagotovo svetujemo in priporočamo. Opis dogodka si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Seulu si oglejte na povezavi tukaj.

2. Vaški sejem Homossasa (Florida, ZDA)

Citrus County Fair v Invernessu nas je popolnoma navdušil. Ker smo se mudili v bližini omenjenega vaškega sejma, smo se odločili da ga neko popoldne tudi obiščemo. Ob plačilu minimalne vstopnine, smo vstopili v svet, ki nam je poznan s kakšnih starejših ameriških filmov. Ljudje so posedali po klopcah, se mastili s svojimi megalomanskimi burgerji in jih zalivali z ogromnimi vrči piva. Na kakšni stojnici so prodajali celo biblije in s svojo ekstremno prijaznostjo skušali pridobiti kašnega novega člana verske skupnosti. Otroci so stali v vrstah za vrtiljake, spet drugi so čakali na jahanje ponijev, tretji pa so skušali z žogicami v treh poskusih zadeti lončke, in si tako pridobiti čim večjo plišasto igračko. Mamice z vozički so čakale na pripravo ocvrtih sladkarij, od ocvrtih snikersov pa vse do ocvrtega koščka masla vam ponujajo. Ko smo si z navdušenjem vse to ogledovali, nas je nagovorila ena od gospa (ki je očitno ugotovila da nekako nismo del vaške skupnosti kjer se vsi poznajo), od kod prihajamo in začudena v šoku vprašala kako to da smo trije Evropejci, natančneje Slovenci sploh prišli na idejo da obiščemo takšen lokalni dogodek, kot je njihov sejem. Razložili smo ji, da tovrstno zgodb o sejmih poznamo zgolj iz kakšnih starejših filmov in da nas veseli da v tem času še zmeraj gojijo tovrstno tradicijo. Če nas ne bi pregnala nevihta, bi verjetno pojedli še nekaj več kalorijskih prigrizkov in si priigrali še kakšno več plišasto igračko kot nam je uspelo v nekaj urah.

Če se boste mudili kje po Floridi (ali tudi drugih ameriških deželah) vam obisk vaških sejmov zagotovo svetujemo in priporočamo. Pa še v bližini lahko plavate z morskimi kravami. 😉 Opis Citrus County Faira si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Homossasi si oglejte na povezavi tukaj.

3. Halloween (Tokijo, Japonska)

tokio

Pred leti se je odvilo tako, da smo se v Tokiju mudili ravno v času Halloweena, toraj 31. oktobra in ker vam japonska mladina predvsem pa v Tokiju, že na običajni dan postreže s pestro modno revijo, si verjetno lahko predstavljajte kako pisano je vse skupaj bilo na omenjeni dan. Kot kaže se Japonci se zelo radi šemijo, največ je bilo skupin mladih deklet ali fantov, vmes pa se je našla celo kakšna družina.

Če se boste mudili v Tokiju vam priporočamo obisk predelov  Shibuya in Harajuku, kjer boste lahko opazovali mladež z njihovo samosvojo kulturo oblačenja. Tripadvisor opis aktivnosti v Tokiju si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Tokiju si oglejte na povezavi tukaj.

4. Kings day (Rotterdam, Nizozemska)

Eden bolj poznanih dogodkov na Nizozemskem je Kingsday, ki poteka konec aprila. Pred nekaj leti smo dogodek doživeli tudi sami, sicer je najbolj obsežen in poznan dogodek praznovanja v Amsterdamu (slika zgoraj), vendar tudi v Rotterdamu (kjer smo ga obiskali) po obsegu in organizaciji verjetno ni prav veliko zaostajal. Šlo je za zanimiv festival, kjer je bilo poleg običajnega glasbenega programa tudi ogromno aktivnosti za otroke, pa tudi vsi lačni in žejni so prišli na svoj račun.

Če se boste v času Kings day mudili na Nizozemskem vam priporočamo obisk Amsterdama, kjer po pričanjih festival popolnoma prevzame mesto. Opis praznovanja Kings day v Rotterdamu si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Rotterdamu si oglejte na povezavi tukaj.

5. Pomladni festival (Festivales de primavera) v Mehiki (Veracruz)

V mehiškem predelu blizu Veracruza ob ruševinah Tajin vsako leto poteka Cumre Tajin festival, v času pomladanskega enakonočja namreč tam lahko doživite spektakularno uprizoritev historičnih ritualov, kot tudi ostale nastope in glasbene točke. Sami se žal tega festivala nismo udeležili, kljub temu da smo se v tem času mudili v okrožju Veracruza, so pa v samem mestu prav tako potekala praznovanja, ki so jih spremljali potoki tekil in piva, ter seveda brez strastnega plesa salse tudi ni šlo.

Če se boste mudili v Veracruzu vam priporočamo obisk Cumre Tajin festivala, ki smo ga sami žal zamudili. Opis Festivala Tajin si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Veracruzu si oglejte na povezavi tukaj.

6. Večerno predbožično dogajanje v Gardens by the Bay (Singapur)sing

Pred leti smo se v času tik pred Božičem mudili v Singapurju in večerni obisk famoznega Gardens by the bay, nas je popolnoma navdušil. Ves večer so bile na programu zanimive glasbene točke, ogromno je bilo tudi dogajanja za otroke, vse je bilo lepo praznično okrašeno in kar je seveda nam najbolj ugajalo, ni ga lepšega doživljati predbožično vzdušje v kratkih rokavih in natikačih, medtem ko je doma stiskala zima. 🙂

Če se boste mudili v Singapurju vam priporočamo obisk Gardens by the bay ne gelde na letni čas, zagotovo pa v večernem času. Tripadvisor opis aktivnosti v Gardens by the Bay si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Singapurju si oglejte na povezavi tukaj.

7. Zabave ob pričetku poletja v Andaluziji- Noč San Juan (Malaga, Španija)

Že kar lep čas je od tega, ko smo se poletnega dne, natančneje 23. junija mudili v sončni španski Malagi. 23 junij je pričetek poletja, kateremu andaluzijci posvečajo posebno pozornost, namreč na ta večer na plažah priredijo veliko srečanje, kjer se druži mlado in staro, se veselijo, jedo in tudi popivajo pozno v noč. Ob polnoči zakurijo papirnate lutke. Po polnoči seveda sledi klasično nočno kopanje v morju, ki bi naj vsakemu, ki to počne, prineslo večno lepoto. Nam je zagotovo kopanje koristilo, tako ali drugače. 🙂

Če se boste mudili v poletnem času po Malagi ali drugod po Andaluziji vam priporočamo doživetje noči San Juan. Tripadvisor opis aktivnosti v Malagi si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Malagi si oglejte na povezavi tukaj.


Ste se tudi vi že udeležili kakšnega posebnega festivala in katerega bi najraje obiskali še v prihodnje?

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.