Izlet na dlani

7 turistom nedostopnih krajev

Mogoče niste vedeli, ampak obstaja kar nekaj zanimivih krajev, ki pa so za običajne turiste oziroma obiskovalce nedostopni. V nadaljevanju je opisanih 7 krajev, katerih verjetno na žalost nikoli ne bomo uspeli videti.

Vatikanska arhivska knjižnica, Vatikan

Uradno je potrjeno, da vatikanska knjižnica vsebuje zgodovinske artefakte, ki so datirani več kot 12 stoletij v zgodovino. Velikost arhiva znaša kar 85 km – gre za arhivske hiše, ki naj bi vsebovale relikvije kot so pisma samega Michelangela in prošnje za pomoč Marije Škotske papežu Sixtu V, pred njeno usmrtitvijo. Zgodovinsko je ta arhiv nedvomno izredno pomemben, na žalost pa bo le določenemu številu raziskovalcem Vatikan odprl vrata v knjižnico.

Seveda se je ta nedostopnost razvila v številne teorije zarote. Od ideje, da obstajajo dokazi o demonih in čarovnijah ter točni podrobni podatki o apokalipsah…
Na žalost, če niste eden izmed redkih šolarjev, katerim Vatikan dovoli vstop in ste natančno opredelili katero relikvijo bi radi raziskovali, potem vaših možnosti za vstop skoraj ni.

 

Grobnica Qin Shi Huang, Kitajska

Slika predstavlja znane obraze podzemne vojske t.i. Terracotta bojevnikov Xianu. Gre za eno najbolj neverjetnih odkritij v zgodovini. Čeprav ta destinacija privlači trume turistov, se morda le ti ravno na zavedajo, da pod njimi leži v svoji grobnici prvi vladar Kitajske Qin Shi Huang. Njegova grobnica je zaprta že več kot 2000 let. Grobnica tako še naprej drži svoje skrivnosti, skupaj s truplom vladarja Qin Shi Huang, ki je umrl 10. septembra 210 let pred našim štetjem. Nobeno živo bitje še ni vstopilo v njegovo grobnico in samo domišljija nam lahko prikaže kakšne vse stvari se nahajajo v prostoru poleg groba.

Otok North Brother, ZDA

Dober kilometer od Manhattna leži majhen skriven otoček, ki je zapuščen že skoraj 60 let. Otok North Brother je dom Riverside bolnici, ki je doživela veliko smrti svojih pacientov in kasneje tudi sam propad stavbe. Nekoč se je uporabljala kot karantena za bolnike s tuberkulozo in drugimi virusnimi okužbami v 19. stoletju. Po 2. svetovni vojni je služila kot hiša za vojne veterane in potem še kot zdravstveni center za odvisnike od heroina. Danes stavba razpada in preraščajo jo rastline. Edini dostop za obisk otoka je možen, če pridobite pisno dovoljenje s strani New York City Department of Parks and Recreation, v nasprotnem primeru je vstop na otok strogo prepovedan.

 

Kupola na skali, Jeruzalem

Tako judovski kot tudi muslimanski verniki se zbirajo na tempeljskem griču v Jeruzalemu. Na griču se nahaja posebni tempelj kupola na skali oziroma t.i. Dome of the Rock, ki velja za enega najbolj svetih krajev na svetu. Šlo naj bi za tempelj iz prvega stoletja pred našim štetjem. Globlje v templju, se nahaja tudi svetišče, kamor je zaradi svoje svetosti strogo prepovedan vstop za vse ljudi, razen določenim skupinam. Tempelj predstavlja čudovito modro stavbo z zlato streho, v omenjeno svetišče pa lahko vstopijo le muslimanski verniki.

 

Kraljičina spalnica, Velika Britanija

Buckinghamska palača je kraljičina uradna londonska rezidenca in dom britanski monarhiji že od leta 1837. Razumljivo je palača ena bolj obiskanih atrakcij v Londonu. Pogosto so parki in javne sobe odprte za ogled »navadnim smrtnikom«, ponujeni so tudi vodeni ogledi. A vedno bo ena izmed sob ostala zaprta za javnost –to je Kraljičina spalnica. No ja, če ste že kraljica, potem imate vsaj ta privilegij.

Ali, če ste mogoče tako drzni kot gospod Michael Fagan. Vsi mi, iz Izleta na dlani, vam resnično NE priporočamo podobnih podvigov. 😀

 

Coca-Cola – skrivni sef, ZDA

Coca Cola … recept te svetovno najbolj prodajane sladke pijače je zagotovo ena bolj varovanih skrivnosti na svetu. Govorice pravijo, da naj bi le 2 osebi na svetu poznali originalen recept in ni jim dovoljeno nikoli potovati istočasno na istem letalu, seveda zaradi primera morebitne letalske nesreče.

Kot zaščitni plan je v primeru, če vseeno pride do katastrofe, originalna formula zaprta v sefu nekje v Atlanti, ZDA. Za vstop pa je potrebno imeti več kot le ključ. Sef je namreč varovan z najnaprednejšimi tehnologijami in pod budnim očesom oboroženih varnostnikov 24 ur na dan. Vrata sefa so lahko odprta le z skenom roke ali skrivne kode.
Seveda pa današnja Coca Cola ni ista kot tista prva pred davnimi časi – zagotovo vemo, da sedaj ne vsebuje ene ključne sestavine, ki je postala prepovedana. Včasih je Coca Cola namreč vsebovala kokain, nato so tega nadomestili s kofeinom. Ni čudno, da je razvedrila ljudi!

 

Lascaux jame, Francija

Lascaux jame v Franciji imajo več kot 600 risb še iz časa paleolitika. Za umetnine predvidevajo, da so starejše od 20 tisoč let. Jame so v celoti pokrite z velikimi ilustracijami živali (predvsem drobnica, bizoni) in lokalno favno.

Na žalost so jame nekoč sprejele tudi po 1.200 obiskovalcev na dan, od leta 1963 pa do danes pa so zaprte za javnost. Razlog tiči v razrasti raznih mikrobov in glivičnih organizmov, ki so se začeli širiti po jamah in s svojimi črnimi madeži uničevati stenske slikarije.

Katero od naštetih “nedostopnih” destinacij bi si najraje ogledali, če bi bilo seveda dovoljeno? Sami bi z veseljem pokukali v spalnico angleške kraljice 😉

Prispevek povzet po: TravelDen, kjer si lahko ogledate še preostalih 13 ” prepovedanih” destinacij s seznama.
Vir fotografij: Pixabay

Patricija Kragelj

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.