Izlet na dlani

8 destinacij, ki počasi izginjajo, zato jih morate čimprej obiskati

Svet je poln čudovitih destinacij, pa vendar nekatere pričenjajo izginjati. Ob načrtovanju prihodnjega potovanja, tako imejte v mislih spodaj naštete destinacije, saj bo mogoče že čez nekaj let prepozno za njihov obisk.

Člani ekipe Izlet na dlani smo od  spodaj naštetih destinacij uspeli  obiskati Benetke in Alpe. Katere destinacije od naštetih pa ste vi že uspeli obiskati oziroma katero od naštetih si želite obiskati?


1. Benetke


Benetke so že dolgo poznane kot plavajoče mesto, ampak besedna zveza prihaja vedno bolj v veljavo. Predvsem v zimskem času (november-februar) je mogoče bolj nazorno videti vso škodo narasle vode, ko se boste morali dobesedno sprehoditi po ozkih lesenih mostičkih, ki jih nastavijo domačini za vse mimoidoče v izogib poplavljenim ulicam in trgom. Kdo ve, mogoče bo nekega dne obisk Benetk možen le še s čolnom.


2. Veliki koralni greben v Avstraliji


Na kaj pomislite ko vam nekdo omeni veliki koralni greben? Drži, pomislite na trenutek, ko se sami potapljajte med milijoni pisanih ribic in lebdite nad največjim koralnim grebenom na svetu. Na račun velikega števila raznolikih živih organizmov, je ravno ta greben raj vsakega potapljača. Seznam dejavnikov, ki ogrožajo veliki koralni greben v Avstraliji je dolg, med njimi so zagotovo med prvim globalno segrevanje in onesnaževanje. Po napovedih bi napredovanje vpliva škodljivih dejavnikov lahko povzročilo popolno izginotje oz propad grebena do leta 2030.


3. Taj Mahal v Indiji


Taj Mahal velja za eno izmed top turističnih znamenitosti ob obisku Indije. Znamenitost privabi okvirno 2-4 milijone obiskovalcev letno. Kje je torej težava boste rekli? Poleg prekomernega števila obiskovalcev palače in okolice, ki z svojim obiskom povzročajo določeno škodo, na sam Taj Mahal vpliva tudi zelo močno onesnažen zrak, kar se močno odraža na načeti zunanji arhitekturi. 400 let staro sedmo čudo sveta bo tako mogoče moralo čez nekaj let že zapreti svoja vrata.


4. Maldivi


Ste vedeli, da je večina 1200+ otokov, ki tvorijo Maldive zgolj slab meter nad vodo? Maldivi se z leti dobesedno pogrezajo v vodo, po govoricah naj bi trenutni predsednik že kupoval novo zemljo v drugih državah z namenom selitve domačinov v primeru izgube otoške zemlje. Zato vam svetujemo, da si čimprej omislite obisk tega tropskega raja, preden za zmeraj izgine.


5. Mrtvo morje


Mrtvo morje je seveda jezero in ne morje in zaradi svoje visoke vsebnosti soli predstavlja edinstven ekosistem. Leži na meji med Izraelom in Jordanijo. Eden od glavnih razlogov za upadanje jezerske gladine je iz leta v leto manjši dotok reke Jordan, saj Izrael in Jordanija uporabljata reko za preskrbo s pitno vodo. Izrael in Jordanija načrtujeta izgradnjo kanala, po katerem bi Mrtvo morje dodatno oskrbovali z morsko vodo iz Rdečega morja, vendar je tudi to povezano z velikim tveganjem za naravno okolje. V zadnjih 40 letih se je tako gladina Mrtvega morja precej znižala in po domnevah naj bi to obstajalo le še naslednjih 50 let.


6. Ledeniški nacionalni park Glacier v Montani (ZDA)


Ledeniški nacionalni park Glacier v Montani je kot že ime pove, znan po svojih ledenikih, v preteklosti je teh bilo okrog 150, danes jih je le še 25. Ocenjuje se, da park letno izgubi 10% ledeniške površine.


7. Evropske Alpe


Alpe so gorski sistem v osrednji Evropi in pokrivajo ozemlja Francije, Italije, Avstrije, Švice, Nemčije, Liechtensteina in Slovenije. Tudi Alpe podlegajo vplivov globalnega segrevanja, ta vpliv pa je še toliko večji, ker tudi sama nadmorska višina ni prav velika. Alpe imamo v spominu kot idilično poletno pohodniško gorsko pokrajino, pa tudi kot belo zimsko gorsko preprogo in potrebno si je priznati (predvsem če ste strastni smučar), da brez slednje, Alpe ne bodo imele enakega pomena.


8. Tropski deževni gozd v Kongu


Takoj za tropskim deževnim gozdom ob Amazonki, tudi drugi največji tropski gozd v Kongu spremlja žalostna zgodba. Ključni dejavnik je krčenje življenjskega gozdnega prostora številnim zaščitenim živalskim vrstam (npr gorile, okapiji) za poljedeljstvo, živinorejo in rudarstvo. Številne živalske vrste ograža tudi krivolov.

Seznam destinacij, ki izginjajo je povzet po strani Nothing familiar.

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

2 komentarja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.