Izlet na dlani

9 načinov kako se izogniti božični evforiji

Božič je že skoraj pred vrati in verjetno se med vami najde tudi kakšen, ki mu božično dogajanje in vsa evforija okrog tega ne diši ravno najbolje. V nadaljevanju vam tako predstavljamo 9 načinov, kako se izogniti božičnemu dogajanju, povzete po članku na CNN. Mogoče je za nekatere ideje za izogib letos že celo nekoliko prepozno, pa jih zato lahko koristite tudi prihodnje božične praznike 😉

Če bi imeli možnost poljubne destinacije v času božičnih praznikov, kam bi se odpravili?

1. Odletite na Novo Zelandijo


Kako porabiti nekaj ur, eden od načinov je dolgi let. Ti so vam seveda na voljo tudi v božičnem času, tako da če bi 24. oziroma 25. december radi preživeli izven burnega božičnega dogajanja, si mogoče omislite kakšne daljši let s številnimi postanki, kot je npr do Nove Zelandije. Glede na oddaljenost in primerno rezervacijo karte boste tja prispeli že ob koncu božiča. Če pa živite na Novi Zelandiji, pa mogoče kar bukirajte karto za Slovenijo. 😉

Tripadvisor opis aktivnosti na Novi Zelandiji si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene na Novi Zelandiji si oglejte na povezavi tukaj.

2. Odpotujte v nekrščansko deželo


Glede na to da je božič krščanski praznik in je v vseh teh deželah najbolj praznovan, je mogoče smiselno odpotovati v kakšno nekrščansko deželo. Maroko naj bi veljal za najljubši tovrstni pobeg, saj poleg odstotnosti božičnih praznovanj, ponuja tudi prijetno klimo. Nekje globoko v središču Marakeša, na živem trgu Djemaa el Fna boste ob vseh glasbenikih, prodajalcih, krotilcih kač itd hitro pozabili na božično vzdušje.

Privoščite si nočitev v kakšnem od tradicionalnih maroških hiš z osrednjim vrtom (Riad) ter se potopite v omamne okuse 1001 različic arabske enoločnice (Tajin). Ne pustite se zmotiti klicem iz minareta, saj ne bo šlo za božične zvonove.

Tripadvisor opis aktivnosti v Maroku si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Maroku si oglejte na povezavi tukaj.

3. Obiščite kakšno komunistično deželo


Podobna zgodba kot pri točki višje, v tem primeru se nanaša na Laos. Lahko sicer poskusite tudi z Kubo, vendar je tudi že tja prodrla roka sodobne komercializacije okrog božiča. V Vietnamu je svoje prste pustila francoska kolonizacija, tako da tudi več ni primerno mesto, medtem ko si mogoče kdo ravno ne predstavlja najbolj idealne destinacije v času božiča v Severni Koreji. Tudi Kitajsko je že zajel božični val, tako da smrečice pričakujte v Pekingu, Šanghaju in Chengduju, ter morebitne ponudbe po božičnih večerjah celo na ruralnem obrobju Yangshou.

Pa nazaj k Laosu,  ki je nekako izpadel med vplivi krščanstva in komunizma in uspel zadržal francoski vpliv bolj pri obali Vietnama. Če ne drugje je tukaj zagotovo precej ugodno preživeti božič. Noč pred božičem lahko preživite kje ob delti Mekong v Luang Prabangu, kjer zagotovo ne bodo svetile božične lučke na smrečicah.

Tripadvisor opis aktivnosti v Laosu si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Laosu si oglejte na povezavi tukaj.

4. Umaknite se


Če se želite izogniti božiču bolj z namenom, da ne umaže vašega duševnega stanja kot pa povzroči škodo denarnici, je mogoče najbolj primeren način umik. Če želite spiritualni umik, so za to najbolj primerni številni ašrami v Indiji, lahko poskusite tudi v kakšnem od samostanov na Tajskem. Odsotnost božičnih pevskih zborov bo tam zagotovljena.

5. Obiščite kakšno mesto z vsakodnevno zabavo


Mogoče se ta namig sliši kontradiktorno, vendar je eden od načinov tudi ta, da greste v mesto, kjer se ves čas odvijajo zabave, saj potem za božič tam ne bo prav nič posebnega. Mogoče se 25. 12 odpravite v ameriško prestolnico zabave- New Orleans, kjer pa bo zabava s potoki alkohola na ta dan verjetno nekoliko bolj mirna, kot ostale dni v letu.

Zanimivo pa je, da se v prestolnici Islandije, v Rejkjaviku, kjer so znani po svojih celodnevnih-nočnih zabavah, v času božičnih praznikov ne dogaja ravno veliko. Tako boste imeli dovolj časa zase in za opazovanje vseh čudesnih pojavov na nebu.

Tripadvisor opis aktivnosti v New Orleansu si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v New Orleansu si oglejte na povezavi tukaj.

6. Ostanite v službi


Kaj je bolj primernega v vaši bližini, če se želite izogniti božiču, kot služba. Če ravno pa ne boste delali ves čas, pa si vmes lahko vzamete tudi kakšnih par minut za načrtovanje prihodnjega dopusta.

7. Odpravite se na otok kjer ni ljudi


Če se potrudite in najdete otok, za katerega niti Božiček ne ve, da obstaja, boste tam zagotovo varni pred božičnim praznovanjem.

Otok Lundy, je čudovit otok, ki se nahaja blizu Bristola, ni ravno daleč od civilizacije, vendar tam ne boste našli televizije ali internetne povezave, tudi telefonski signal vas verjetno ne bo dosegel. Pozimi boste tja celo morali zgolj s helikopterjem.

8. Obiščite središče Londona


Londonski nakupovalni centri sicer prično z božično evforijo- prodajo že enkrat v avgustu, vendar pa na sam božični dan v središču ne boste našli skoraj žive duše. Mestni promet celo preneha delovati na ta dan, tudi večina muzej in prodajaln je zaprtih. Celo turistične spletne strani opozarjajo prihajajoče turiste, na posebno božično situacijo v središču Londona.

Tripadvisor opis aktivnosti v Londonu si oglejte na povezavi tukaj. Opis prenočišč in cene v Londonu si oglejte na povezavi tukaj.

9. Odpravite se v divjino


Če se v civilizaciji ne da izogniti božičnim praznovanjem, pa je mogoče eden od načinov pobeg v divjino. Zadnji teden decembra je kot kaže idealno obdobje za izvedbo trekingov v Indiji oziroma natančneje v Himalaji. Profesionalna podjetja za trekinge ravno v tem času opravljajo številne trekinge. Na voljo vam je večdnevni treking Kedarkantha, ki predstavlja enega izmed najbolj osupljivih zimskih trekingov v Indiji. Če niste ravno sorte, ki jim diši pohodništvo sredi zime, pa je mogoče za vas bolj primerna destinacija Panama ali Kostarika. Odpravite se v gozdove Paname (kostarike), kjer vas bo mimogrede pričakalo prijetnih decembrskih 25-30C in se pridružite tradicionalnemu božičnemu štetju ptic. Prostovoljno se pridružite kakšnemu od društev, izberite lokacijo in 24 urni termin. Mogoče je ravno med 24.12. in 25.12 za vas najbolj primeren termin.

Če bi imeli možnost poljubne destinacije v času božičnih praznikov, kam bi se odpravili?

Članek povzet po strani CNN, na povezavi tukaj.

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.