Izlet na dlani

Božični čas v Nemčiji – razvajanje za vse čute

Praznični čas je pred vrati! Ob tem moramo omeniti, da Nemci božič praznujejo na prav svojevrsten način: mestna središča po vsej Nemčiji se decembra spremenijo v morje lučk in povsod zadiši po medenjakih, pečenih jabolkih in praženih mandljih. Poleg tega pa Nemci negujejo tudi številne običaje, povezane s kulinariko, kulturo, družino in refleksijo.

Wernigerode, božični sejem v starem mestnem jedru © gettyimages/ Krzysztof Baranowski

 

VIDEO:

Adventni čas, ki se začne 3. decembra, s seboj prinaša pričakovanje božiča in priprave na praznike. Priprave obsegajo okrasitev hiše, izdelavo adventnih venčkov in koledarjev ter peko piškotov. Pomemben praznični običaj je tudi obisk božičnega sejma. Na sejmih vlada prazničen duh, tam pa vas čakajo ročno izdelana darila, izdelki lokalne obrti in seveda bogata ponudba božičnih dobrot.

 

Božično drevesce polno darilc © Getty Images/ Tom Merton

 

Okraševanje božičnega drevesca © gettyimages/ FatCamera

 

Čeveljci polni božičnih darilc © Adobe Stock/ scerpica

 

Za mnoge obisk božičnega sejma ni popoln brez skodelice kuhanega vina ali otroškega punča, ki prežene zimski mraz. Božični sejmi so tudi izvrstna priložnost za nakup daril za najdražje. Na stojnicah boste našli nekaj za vsak okus, od ročno izdelanega nakita do umetniških okraskov. Ne glede na vse pa boste s sejma gotovo odšli praznično razpoloženi.

Heidelberg, božični okraski na božičnem drevescu ©DZT/ Francesco Carovillano

 

Adventni venček © Getty Images/ Westend61

 

Neuhausen, Rudno gorovje Erzgebierge, hrestač © Tourismusverband Erzgebirge E.V./ René Gaens

 

Zima v Nemčiji seveda pomeni tudi zabavo na snegu. V številnih regijah vas čakajo čudoviti kraji za zimske dejavnosti, kot so pohodništvo, sankanje in drsanje. Zasneženi gozdovi in hribi kar vabijo na sprehode in dogodivščine na svežem zraku.

 

Erzgebirge, sankanje © Adobe Stock/ Animaflora PicsStock

 

Oberhof, tek na smučeh v Tirinškem gozdu © gettyimages/ Sebastian Rothe EyeEm

 

Wolfsburg, drsališče v Autostadtu © Autostadt GmbH

 

Nemci pa božiča ne praznujejo le z okrašenimi drevesci in darili, temveč se ponašajo tudi z bogato tradicijo pesmi in peciva. Praznično vzdušje si tako pričarajo z božičnimi pesmimi ter peko slastnih medenjakov in božičnega kruha stollen. Marsikdo posluša tudi oddaje in podcaste, v katerih strokovnjaki za potovanja delijo praznične nasvete in popotnikom pomagajo odkriti najboljše božične sejme in zimske radosti.

Božični keksi in medenjaki ©StockFood/ Julia Hoersch/ Klambt Style-Verlag

 

Nürnberg, peka medenjakov © DZT/ Jens Wegener

 

Prazniki so v Nemčiji nedvomno čas za refleksijo, veselje in skupnost. Takrat čas preživljamo z družino in prijatelji ter se prepustimo edinstvenemu čarobnemu vzdušju, ki nas prevzame samo enkrat v letu. Nemčija vas vabi z bogatim naborom doživetij in tradicij, zahvaljujoč katerim bo božični čas nepozabno doživetje za vse čute.

Frankfurt na Majni, božični sejem © Shutterstock/ Lekavicius

 

Lepe božične praznike in naj se vam v novem letu uresničijo sanje, izpolnijo želje in naj vas navduši počitniška dežela Nemčija.

Veliko zdravja, smeha, radosti, prijetnih trenutkov in obilo zadovoljstva
vam želi Nemška turistična organizacija.

SREČNO 2024!

Sponzorski prispevek!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.