Izlet na dlani

Ekstremni turizem – obisk Černobila

Verjetno nam je vsem poznana zgodba, ki stoji za besedo Černobil. Če malo osvežimo spomin… V Kraju Pripyat v Ukrajini, se je zgodila ena izmed najhujših katastrof povezanih z radioaktivnostjo. Ob eksploziji v nuklearnem reaktorju je takrat uradno umrlo okoli 31 ljudi (čeprav je posledice občutilo pa precej večje število ljudi). V naravo je namreč ob nesreči ušlo 400 krat več radioaktivnih delcev, kot pri bombardiranju Hirošime.

Danes so okolico okoli Černobila poimenovali Ekskluzivna cona. V to območje so organizirani vodeni ogledi, ker pa gre za ekstremno okolje, je potrebna tudi visoka stopnja pazljivosti in predpriprav. Veliko je agencij, ki ponujajo tovrstne storitve. Trifty Nomads, pa je spisal vodnik, kako se pripraviti na obisk Černobila. Vodnik si lahko preberete tukaj.

Glavni varnostni ukrep, ki ga izvajajo je merjenje radioaktivnih delcev v telesu vsakega obiskovalca. Količino izmerijo pred vstopom v Ekskluzivno cono in ob izstopu. Obiskovalcem prav tako naročajo naj se ne dotikajo ničesar ter naj ne sedijo na predmetih, ki so ostali tu po katastrofi.

Vsako leto več kot 10.000 obiskovalcev obišče Černobil. Glede na popularnost mini serije Černobil bi se znalo zanimanje s strani turistov, še povečati.

Prispevek povzet po: Purewow
Vir fotografije: Pixabay

Patricija Kragelj

Patricija Kragelj

2 komentarja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Sej ne vem ali ste res toliko nesposobni, ko prevajate članke, da še prebrat ne morate kaj piše ?
    ” Premiera serije ne bo 6. maja.” ker je že bila!!!. Vzamete stare članke jih prevedete in pol objavite po pol leta.

    Vsaj preberita za seboj !

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.