Izlet na dlani

»Ja, pomembno je!«. Kampanja za pomoč Amazonskemu pragozdu…

Na tisoče požarov divja po Amazonskem pragozdu v Braziliji, s čimer je to najintenzivnejši požar v zadnjem desetletju. V letu 2019 se je število požarov v primerjavi z letom 2013, podvojilo. 

Tovrstni požari so sicer pogosti med suho sezono, ki traja od julija do oktobra. Večinoma nastanejo naravno (udari strele), povzročajo pa jih tudi kmetje in gozdarji, ko čistijo teren za sajenje ali sečnjo. 

Aktivisti trdijo, da je povečanje požarov krivda Brazilskega predsednika Bolsonara. V primerjavi z zadnjimi štirimi leti so v Amazoniji zaznali 81% porast števila požarov. S tem so v tej največji Brazilski pokrajini razglasili izredno stanje. Dim se je razširil čez celotno regijo, po podatkih Copernicusa (program Evropske unije za spremljanje stanja in opazovanje Zemlje, njenega površja, ozračja in oceanov) pa naj bi se razširil celo do obale Atlantika.

Amazonski pragozd je dom trem milijonom rastlinskim in živalskim vrstam. Poleg tega je ključnega pomena za regulacijo globalnega segrevanja, saj vsako leto absorbira milijone ton emisij ogljika. Ko posekamo ali požgemo drevesa, se ta ogljik sprosti nazaj v atmosfero. Več si poglejte v posnetku.

Ljudje množično opozarjajo na nevarnosti, ki jih prinašajo požari v Braziliji, oglasili so se tudi svetovno znani zvezdniki. 

V Sloveniji so se za pragozd zavzeli tudi pri podjetju Protocamel, ki proizvaja naravno krmo za kamele. Slogan podjetja se glasi »Yes, it matters!«, kar lahko prevedemo v »Ja, pomembno je!«. Njihov slogan je tudi podlaga za kampanjo, s katero se podajajo v boj za pomoč pragozdu. 

Izdelali so majice in jopice, s katerimi boste svetu pokazali svojo podporo Amazonskemu pragozdu.


Celoten izkupiček kampanje bodo namenili v dobrodelne namene naslednjim organizacijam:

Kampanjo in s tem majice najdete tukaj.

Kakor pravijo tudi sami: Bodite super junaki tudi vi!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.