Izlet na dlani

Jutri se prične…Festival Lent

Festival Lent bo letos nekaj posebnega, saj praznujejo prelomno obletnico delovanja največjega regijskega multikulturnega festivala, ki je Mariboru dal poseben pečat in prispeval k mednarodni prepoznavnosti na kulturnem področju. Praznujejo tudi 25 let rasti, obstoja, borbe, veselja in lentanja ter festivalskih dogodivščin, skozi katere se je kalila ekipa, ki je prispevala k temu, da je festival postal eden največjih poletnih festivalov, vsekakor pa programsko najbolj raznolik in celovit dogodek daleč naokrog.

GLAVNI ODER
ostaja glavni v mestu in na festivalu, saj bo gostil najbolj odmevna imena in najbolj raznoliko in barvito dogajanje. Nosilec dogajanja ostaja multikulturni Folkart, ki bo že 29. po vrsti in bo s pisano paleto čudovitih barv ljudskih tradicij naše mesto spremenil v živahno središče svetovne folklore. Nesporna zvezda Glavnega odra pa bo Bob Geldof, glasbenik, ki ga veliko bolje poznamo po njegovi aktivistični strani, po krivici pa je spregledano njegovo glasbeno ustvarjanje. K temu dodajajo še programsko posebnost, saj letos prvič gostijo tuji muzikal, razvpito in eno največkrat uprizorjenih stvaritev Andrewa Lloyda Webra – Jesus Christ Superstar, ki prikazuje zadnjih 7 dni Jezusovega življenja s vidika njegovega sledilca – in izdajalca – Jude Iškarjota.

ODER ZAVAROVALNICE SAVA
Tudi letos bo gostil najodmevnejša imena letošnjega festivala. Na odru bo mogoče spremljati glasbo in komedijo, po koncu programa pa bo prizorišče postalo prostor za organiziran »After na Minoritih«

KOMEDIJE
Dogajanja na odru Minoriti bo otvorila legendarna zasedba Reporterja Milana s svojo najnovejšo predstavo Silveri grejo na jug . Nestrpna komedija izpod peresa Gorana Vojnovića, s Klemnom Slakonjo in Tadejem Tošem, Tak si.

JAZZLENT
Preostalih 6 večerov je namenjenih glasbi jazzovske tradicije in glasbam sveta. JazzLent je še eden od članov lentovske festivalske družine, festival v festivalu, ki z vedno novimi pristopi dokazuje, da je »jazz« beseda, ki označuje izvirnost, kreativnost in kvaliteto v glasbi in presega golo označevanje glasbenega žanra.

VEČEROV ODER
Večerov oder letos otvorimo z že tradicionalno povezavo dveh velikih festivalskih imen, Piše se leto bo postregel s srbskimi ustvarjalci uspešnic S.A.R.S., divjimi škotskimi punk rockerji The Real McKenzies in domačimi Trash Candy. Sobota bo postregla z legendami za jugo nostalgike, Zabranjeno pušenje, ki jim bomo pridružili domači The Sticky Licks. Nedelja bo v znamenju angleškega elektro popa, povezali nas bodo Stereo MCs. Ponedeljek bodo v znamenju bluesa odprli slovenski Stray Train in nadaljevali hrvaški Zoran Čalić band. Reggae bo v znamenju domačih Sitih hlapcev in zares odličnih italijanskih Earth Beat Movement. Rap, hip-hop in funky mojster Ali En, prihaja spet pod novim imenom The Recycle man, z njim pa vedno bolj priljubljeni Nipke in zasedba The Nipples. Za metal sladokusce nam bodo Noctiferia z gosti postregli z odlično izštekano preobrazbo. Vasko Atanasovski prihaja z odličnim rock izborom. Brez domačih Happy Ol’ McWeasel si letošnjega Večerovega programa nismo mogli predstavljati in pričakujemo lahko res divje norenje na petkov večer. Za zaključek pa še Psihomodo pop, ki nas bodo znali ogret za sobotni ognjemet.

MLADININ ODER
Mladinin oder je že trinajsto leto okno v svet glasbenih novosti, trendov in inovacij, ki jih prinašajo neuveljavljeni in neodvisni glasbeni ustvarjalci iz Slovenije ter Evrope.

Več info in program tukaj.

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.