Izlet na dlani

Kako se obnašati v arabsko muslimanskem svetu

Arabski svet je zaradi svoje drugačnosti izjemno priljubljena destinacija za popotnike iz celega sveta. Zaradi muslimanske veroizpovedi, se njihova kultura odraža v vseh aspektih življenja. Drugačna kulinarika, arhitektura, obnašanje…
Ne glede na to ali vas pot tja zanese iz počitniških ali podjetniških razlogov, pravila so večinoma enaka. Kultura obnašanja je tam zelo natančno opredeljena, zato je za vaše dobro in posledično manj slabe volje, priporočljivo, da pred potovanjem v te vroče dežele preverite, ali ste seznanjeni z vsem glavnimi načeli, ki veljajo v muslimanskih državah.

Ali ste se že kdaj soočili s kakšno posebno situacijo v kateri od arabskih držav?

Pozdrav in rokovanje

Arabci se rokujejo, vsakič, ko se srečajo ne glede na to ali se poznajo že celo svoje življenje. Enako storijo tudi ob odhodu. V primeru, da vam poleg rokovanja podajo še objem in poljub na lica, to predstavlja visoko mero spoštovanja do vas in osebno navezanost. Bolj vas lahko skrbi, če se z vami nočejo rokovati saj vam s tem sporočajo, da ne želijo biti v vaši bližini.

 

Pogovarjanje

Pred vsako večjo debato Arabci vedno začnejo s “small talkom”, saj jim je pomembno, da se sprostijo in vzpostavijo prijateljski odnos med sogovorci. Ne pozabite, da niso vse teme dovoljene. Žaljivo za njih je, da jih povprašate o njihovi ženi, hčerki, sestri, ali celo babici. Skratka izogibajte se temam, kjer se pojavljajo ženske.

Na poslovnih sestankih ali osebnih druženjih, je pomembno, da ne gledate na uro. Arabci namreč ne pustijo, da jim je ura gospodar. Posledično se lahko sestanki zavlečejo v pozno popoldne, družinska kosila pa lahko trajajo tudi do 6 ur. V primeru, da jih boste preganjali s časom, vam znajo to zameriti.

Kazanje s kazalcem ali pisalom, je prav tako smatrano kot žaljivo dejanje. V njihovi kulturi namreč velja, da so le živali tretirane na tak način.

 

Gostoljubnost

Če imate priložnost spoznati Arabce na osebnem nivoju, vas bodo zagotovo povabili k sebi domov na kosilo. Eden izmed namenov je tudi ta, da vam predstavijo svojo družino. To je že v osnovi veliko bolj gostoljubno kot recimo v evropski kulturi. Zametki takšnega obnašanja so se oblikovali skozi stoletja, ko so v puščavah nomadi bili odvisni od medsebojne pomoči.
Preden vstopite v njihov dom, se morate sezuti in pustiti čevlje pred vhodom. V hišah je večinoma na polno prižgana klima, tako da vam ne bo vroče. Po tleh so preproge, da vas ploščice ne bodo hladile v noge ali zadnjico.
Ko sedite, je pomembno, da se ne raztegujete preveč. Vaše obnašanje naj bo tako, da imate ves čas občutek, da izkazujete spoštovanje gostiteljem. (roke ven iz žepov, nog ne naslanjajte na pohištvo…)
Pomembno je, da pričakujete, da boste hrano verjetno jedli z rokami. Če prosite, vam bodo seveda prinesli tudi pribor, vendar pri njih je navada in popolnoma spoštljivo, da hrano jeste z rokami.
In kot lahko vidite iz slike, obedujejo na tleh, saj pogosto nimajo jedilnih miz, kakršnih smo navajeni pri nas.

 

Obisk mošej

V mošejo lahko gredo moški, ki imajo oblečene dolge hlače. Zagotovo vam ne bodo dovolili vstopa, če nosite kratke hlače. Ženske si morajo pokriti poleg nog tudi roke, v večjih mošejah pa morajo ženske poleg celotnega telesa, prekriti tudi lase. Preden pridete do vhoda, se je potrebno sezuti. Pred večjimi mošejami imate na voljo izposojevalnice oblek, v primeru, da pridete nepripravljeni na ogled. Pozanimati se je potrebno tudi o odpiralnem času mošej.

Primer: Veliko mošejo Sultana Qaboosa v Muškatu, lahko ženske obiščejo le v dopoldanskem času, moški pa tudi v večernem. Lahko naletite na mošeje, ki vernikov, ki niso muslimani, sploh ne spustijo na ogled.

Ko si ogledujete mošejo, govorite tišje. Izogibajte se fotografiranju ljudi v manjših mošejah, predvsem žensk. Kot boste opazili, so mošeje po večini prazne. Poleg bogatih lestencev, poslikav in preprog, ne boste našli ničesar drugega. Tako mošeje odražajo Islam, ki uči preprostosti v življenju svojih vernikov.

Prispevek povzet po: Customs and Behavior
Vir slik: Pixabay, naslovnica IND

Patricija Kragelj

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.