Izlet na dlani

Kakšna so pravila glede obiska stranišča na letalu

Opravljanje male ali velike potrebe nekje visoko v zraku, na letalu, ni ravno najbolj prijetna situacija. Vendar vsaj pri daljših letih velja skoraj za neizogibno, razen če veljate za ekstremno vzdržljive, kar se tega tiče.

Kar pa mogoče niste vedeli, je pa to da za obisk stranišča na letalu velja tudi nekaj nasvetov oziroma celo pravil. Da v prihodnje ne boste tarča sumljivih pogledov, ko se boste na letu podali proti stranišču, smo za vas pripravili nekaj nasvetov.

Obiščite stranišče še pred letom

Še tako smešno kot se sliši, pa je vendar nekaj resnice tudi na tem. Podajte se na stranišče še preden se vkrcate na letalo. Če sodite v skupino tistih, ki so dovolj zgodaj na letališču (počitnic seveda ne gre zamuditi za nobeno ceno), potem boste imeli več kot dovolj časa, da stranišče obiščete še preden se vkrcanje v vaše letalo sploh začne. Sploh pa to še posebej velja za krajše lete, namreč če ne boste uspeli obiskati WC takoj pred vzletom in bo kasneje že čakalna vrsta, postrežba hrane/pijače ali pač preprosto boste morali sedeti s pripetim pasom, boste “priložnost” za obisk WC morali izpustiti.

 

Obdobje vzleta in pristanka letala

Če se je vaš čas za obisk stranišča pričel ravno v fazi vzleta letala in je bil izdan ukaz, da je čas, da je varnostni pas pripet, bo žal nekaj časa potrebno počakati. Dejstvo je, da v kolikor bi se kdo nahaja v stranišču, pilot ne sme vzleteti oziroma pristati. Potniki morajo biti na svojih mestih, pasovi pripeti, evakuacijske poti morajo biti proste. Le pomislite na situacijo, da bi pilot izvedel kakšno obliko neprijetnega zasilnega pristanka in vi bi bili v WC nepripeti (namreč na stranišču seveda ni varnostnih pasov).

Obdobje ko je prižgana luč, ki nakazuje obveznost uporabe varnostnega pasu

Luč, ki nakazuje obvezno uporabo oziroma, ko si je potrebno pripeti varnostni pas, se na letalu nahaja z razlogom. Namreč običajno lahko nakazuje prihajajočo turbulenco. Če vas tišči na stranišče ravno v tej fazi je na voljo nekaj možnosti:
a) najbolj primerna in tudi varna možnost je, da počakate, da se luč izključi
b) nekoliko manj primerna, vendar morebiti učinkovita (v prid vaše potrebe) možnost je, da namignete osebju za vaš namen obiska in se nato odločite ali je primeren obisk stranišča ali ne.

V vsakem primeru pa je potrebno upoštevati navodila osebja na letalu, v kolikor vztrajajo, da morate sedeti in počakati, je to potrebno upoštevati.

Če vaš sosed spi

Kaj storiti ko vaša potreba kliče po obisku stranišča, vaš sosed na sosednjem sedežu pa trdno spi. Lahko poskusite z akrobatskim plezanjem preko njega (uspeh ni zagotovljen) ali ga pač preprosto predramite za minutko, da mu nakažete vaš odhod na stranišče. Lahko pa soseda še preden zaspi povprašate po ljubši opciji za kasneje 😉

Postopanje po letalu

Pogosto se pripeti, da je v okolici stranišča na letalu vrsta in v večini primerov se tudi izkaže, da niso vsi v vrsti za stranišče. Nekateri pretegujejo noge, drugi mogoče čakajo na pijačo. Že z preprosto kretnjo lahko preverite kdo je pred vami v vrsti in tudi naslednjemu, ki bo za vami za obisk stranišča. V “čakalni” dobi skušajte čimmanj motiti ostale potnike in letalsko osebje npr. ne naslanjajte se na sedeže, umaknite se osebju s postrežnim vozičkom..), v glavnem skušajte se z okolice stranišča odstraniti čimprej. Če že v naprej vidite, da je v bližini stranišča daljša kolona, mogoče nekoliko časa še sedite in se odpravite v tisti smeri, šele ko se ta zmanjša.

Skupine ljudi, ki imajo prednost pred vami

Tudi tukaj velja neke vrste nenapisano pravilo, vendar gre za poznavanje osnov bontona. Starostniki, nosečnice in majhni otroci se spodobi, da imajo prednost pri obisku stranišča. Če boste lahko mirno prenesli hrup, ki ga bo zganjal majhen otrok, ko ga bo res tiščalo na stranišče ali celo situacijo, ko mu bo ušlo, zato ker ste menili, da naj tudi on čaka, tako kot vi, potem je mogoče smiselno razmisliti ali ste zares človek za potovanja in raziskovanje sveta. 😉

Prispevek povzet po lifehacker.com
Fotografija: Pixabay

 

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.