Izlet na dlani

Karpatos – otok, ki osvoji vaše srce

Vsak ponedeljek od maja do oktobra z Aegean direktno iz Brnika. Nova pomlad otoka z najtoplejšo vodo v Grčiji. Največja izbira in najugodnejše cene še vedno pri turistični agenciji Intelekta.

Ko je pred 23 leti turistična agencija Intelekta prvič vzpostavila direktne poletne čarterske polete iz Ljubljane na Karpatos je njen direktor Boris Farkaš v katalogu Mediteran 1997 o otoku napisal članek, ki je ta do takrat popolnoma nepoznan otok za večno vtisnil v spomin vsakemu slovenskemu ljubitelju Grčije.

Zaradi originalnosti članek povzemamo v celoti, hkrati pa zraven dodajamo še par avtorskih fotografij, ki so bile objavljene v takratnem katalogu. V tistih časih namreč še ni bilo digitalne fotografije in možnosti naročanja instant slik iz interneta. Če si želel takrat kakšno destinacijo dostojno predstaviti si si enostavno moral vzeti svoj fotoaparat, paket dia filmov in jo osebno obiskati ter tam preplezati vse skrite kotičke in to ne enkrat, ampak parkrat, dokler nisi za vsako plažico, vsako cerkvico, vsak hotelček našel sonce na pravi strani.

V južnem Egeju, le poltretjo uro letenja od deželice na sončni strani Alp, se iz morja dviguje nenavadno mističen otok. Pri nas še skoraj neznan, neokrnjen, nedotaknjen, za naše severne sosede pa že nekaj poletij eden najbolj priljubljenih dopustniških ciljev.

V trenutku, ko se boste dotaknili njegovih tal, bo osvojil vaše srce z raznoliko pokrajino in izjemno prijaznimi prebivalci. Prevzel vas bo občutek domačnosti. Topli sončni žarki vas bodo popeljali na plaže, lepe, kot bi jih oblikovala sama božja roka. Vroč bel pesek in ponekod tudi prod se bosta pogrezala pod vašimi koraki in le težko se boste uprli rahlemu valovanju bleščečega se morja. Romantična ladjica vas bo popeljala stran od vsega dogajanja, med ostrim skalovjem pa vas bodo pričakali skriti zalivčki in tišina, mir, intimnost … trenutki, ki jih tako pogrešamo v vsakdanjem življenju. Odkrivanje gorskega sveta v notranjosti z njegovimi hladnimi izviri, osamljenimi kapelicami in dih jemajočim razgledom na obalo so le nekatere izmed prednosti letovanja na tem otoku.

Ker se nam na dopustu priležejo tudi dobra hrana in pijača, posedanje v prijetni senci priljubljene grške taverne ter ples in zabava v večernih urah, vas vabimo v glavno mesto otoka Pigadia. Najbolj priljubljen del mesta je živahna promenada, od koder je čudovit razgled na velik zaliv z naravnim pristaniščem in na živopisne ribiške čolne. Naj vas prijazni gostinci ne zavedejo s kalinihta (lahko noč), saj še vedno vabi nočno življenje v številnih barih, diskotekah, in kdo ve, če ne bo koga zamikalo tudi vedno toplo morje.

V odročnejših vasicah boste spoznali bogato izročilo in običaje. Domačinom je uspelo ohraniti svojo identiteto, ki je ni mogel spodriniti noben osvajalec. Pesmi, ki jih spremlja melodija lire in tsamboune, lahko slišimo še danes – najpogosteje ob porokah in drugih praznikih. Tako je v dvanajstih vaseh na otoku izročilo še danes del vsakdanjega življenja: kamnite hiše z lesenimi, ročno izdelanimi klopmi in značilno notranjostjo, vsakodnevna in praznična oblačila domačink, prastari otoški običaji, tridnevna poroka, narodne pesmi in plesi, ročna dela. Kot da bi se v teh zasanjanih vasicah čas ustavil. Presenetljivo je etnografsko ozadje najsevernejše vasice otoka Olympos. Vasica, ki so jo v bizantinskem času zgradili prebivalci okoliških obmorskih naselij, ki so iskali zatočišče pred napadi piratov, se prilega kot amfiteater na obrobje strmega gorovja. Tako nedostopni in odmaknjeni od preostalega dela otoka ji je uspelo ohraniti plamen izročila pred ugasnitvijo. Mlini na veter še vedno meljejo žito, vaško narečje zveni dorsko in bizantinsko. Domačini negujejo svoje dragocene običaje zelo strogo, ponosno in imenitno. Sodobno življenje težko prodira v to vasico, povezanost z izročilom je še vedno zelo pristna.

Kjer koli boste srečevali domačine, ne boste mogli prezreti iskrene gostoljubnosti. Prijazno vas bodo povabili v svojo družbo in vam v odlični angleščini pripovedovali svojo zgodbo o pestrem življenju v daljni Ameriki. Prevzela vas bo njihova ljubezen do rodnega otoka in nehote se boste nostalgično spomnili pripovedovanja svojih babic in dedkov o podobnih doživetjih. Odhajali boste kot njihov prijatelj in ponosni boste, da bodo ti ljudje zdaj nastopali tudi v vaših pripovedovanjih.

Danes, skoraj četrt stoletja po prvem obisku se otok ni kaj dosti spremenil. Narava je še vedno tako divja in slikovita kot nekoč, med impozantnimi skalnatimi klifi se še vedno skrivajo rajske bele plaže in ženske v Olymposu še vedno nosijo svoje tradicionalne narodne noše. Je pa na voljo mnogo več nastanitvenih objektov, tudi dva hotela s petimi zvezdicami: Konstantinos Palace in Alimounda Mare, za najzahtevnejše goste, poleg tega pa se je zelo izboljšalo tudi cestno omrežje, tako da se da že na večino priljubljenih točk priti po asfaltni cesti. Karpatos je tako postal še posebno priljubljen pri tistih, ki si na počitnicah radi najamejo motorček ali avto in otok odkrivajo v lastni režiji. Seveda pa je na voljo tudi pestra ponudba izletov z ladjico – pravih doživetij, ki so na voljo po dostopnih cenah.

Karpatos – izleti z ladjico ali trajektom

SARIA

Na skrajnem severu Karpatosa leži majhen otoček Saria. Nekoč poseljena, danes o tem pričajo le še ostanki nekaj cerkvic in ruševine piratske vasi Palatia. Z ladjo se odpeljemo do naravnega pristanišča in istoimenske plaže Palatia, ki je najlepša na otoku. Saria nas bo razvajala z neokrnjeno naravo, azurno modrino morja in tišino, ki jo bodo prekinjali le zvonovi koz, ki se pasejo tam. Povzpeli se bomo na vrh, ki se dviga nad pristaniščem, kjer se odpira čudovit razgled na Sario in širno Egejsko morje. Na terasi ob belo-modri cerkvici Ayios Zacharias, obdani s sredozemskimi vonji in obsijani s toplim soncem, lahko začutite Grčijo v vsej njeni lepoti. Ko se bomo spustili do zaliva, nam bo kristalno čisto morje podarilo potrebno osvežitev. Na vašo željo, lahko našo avanturo nadaljujemo z vstopom v jamo, kjer se potopimo v azurno globino morja. Ob povratku nas na ladjici čaka okusno kosilo, ki nam ga pripravi posadka. Po kosilu nas kapetan odpelje do plaže Alimounde, kjer se lahko kopamo in sončimo še eno uro. Prevzeti od lepot in miru se bomo okoli treh zopet vkrcali na ladjo. Do doma nas bosta ločili še približno dve uri vožnje z ladjo, ki ju bomo lahko izkoristili za občudovanje Sarie in Karpatosa še z morja. Okvirna cena 35 €

TRI PLAŽE

Na tem čudovitem izletu se bomo z ladjico popeljali do treh čudovitih plaž, ki jih preprosto morate videti. Vsaka od njih ima svoje čare, značilnost vseh pa je kristalno morje, obdano s strmim skalovjem in divjo pokrajino. V zalivih plaž Kyra Panagia in Kato Lakos se bomo ustavili in zaplavali v turkizno morje kar z ladjice. Na najlepši plaži otoka, Apelli, pa bomo ostali dlje časa ter uživali na belem pesku in v sinje modrem morju. Medtem nam bo kapitan pripravil še kosilce z mesom na žaru in solato. Ko se bomo naužili sonca in morja, bomo približno ob petih pripluli nazaj v pristanišče glavnega mesta. Okvirna cena 35 €

KASOS

Z avtobusom se bomo odpeljali na zahodno stran otoka, v ribiško mestece Finiki, od tam pa z ladjico na otok Kasos. Po približno eni uri vožnje bomo prispeli v pristaniško mestece Fry, se po mestu sprehodili in obiskali historični muzej otoka. Zatem bo sledila pustolovska vožnja z manjšim avtobusom do vasic Panagia, Poli, Arvanitochori in Agia Marina, na kateri bomo občudovali in bolje spoznavali pristen in od turistov redko obiskan otok, ki se zelo počasi odpira svetu. Vsaka od vasic razkriva svojo posebnost, po katerih se Kasos razlikuje od preostalih grških otokov. Po ogledu vasic se bomo vrnili v Fry, kjer bomo imeli prosti čas za kopanje na bližnji plaži. Vrnitev na Karpatos je predviden v poznih popoldanskih urah. Okvirna cena 40 €

Od vseh raziskovanj in izletov pa obiskovalce še vedno najbolj očara najstarejša grška otoška vasica imenovana Olympos, katero sicer prav tako lahko obiščemo v lastni režiji, pa vendar, da o otoku tudi nekaj slišimo oz. se malo družimo, ga je morda bolje obiskati organizirano. Turistična agencija Intelekta v spremstvu svojih predstavnikov ponuja možnost obiska Olymposa z ladjico ali z avtobusom.

OLYMPOS

Olympos je vasica nad morjem, ki se na pobočju hriba nastavlja soncu, da se zdi kot iz pravljice. Tamkajšnji ljudje živijo po starih običajih iz dorskih časov. Najbolj živahno je takrat, ko se bliža praznik in se vsa vas pripravlja na slavje, kakršnega v naših krajih ne vidimo. Takrat si nadenejo posebna slavnostna oblačila in pripravijo ogromno pojedino za vse, tako za vaščane kot za obiskovalce. Prebivalci Olymposa danes poletja preživljajo v vasi, preostanek leta pa na prostrani planoti Avlona, kjer imajo svoja polja in sezonske hišice. Če se boste s kom zapletli v pogovor, vas bo mogoče presenetilo njegovo dobro znanje angleščine in dejstvo, da je kar nekaj let svojega življenja preživel v Ameriki ali Kanadi.

IZLET Z LADJICO

Na severni del otoka, kjer leži znamenita vasica Olympos, nas bo popeljala večja ladja, s katero bomo pristali v pristanišču Diafani. Avtobus, ki nas bo popeljal do Olymposa, kjer vam bomo predstavili njegovo zanimivo zgodovino in vam približali kulturo prebivalcev. Med skupnim sprehodom po vasi bomo imeli možnost v živo videti ljudsko nošo, pripravo tipičnih jedi, kot so npr. makarounes, glavno cerkev, tipično karpatsko hišo in mline na veter – imeli boste tudi prosti čas, da boste lahko tudi sami odkrivali skrite kotičke, poskusili lokalne jedi in kupili lokalne izdelke. Nato nas bo avtobus odpeljal nazaj v pristanišče, kjer boste imeli čas za sprehod po umirjenih uličicah Diafanija, plavanje in poležavanje na plaži, oziroma počitek v barčku s pogledom na pristanišče. Polni vtisov, se do 18h vrnemo z ladjo v Pigadio. Okvirna cena 35 €

IZLET Z AVTOBUSOM

Cesta, ki pelje do Olymposa, je zarezana v skalo, visoko nad obalo Karpathosa. Iz te perspektive vas bodo navduševali hriboviti razgledi in dojeli boste, kako zelo mogočen in razgiban je Karpathos. Še posebej romantični so razgledi ob povratku v Pigadijo, ko sonce osvetljuje hribovje iz drugega kota in tako zmehča divjo pokrajino. Imeli boste občutek, da ste za trenutek odpotovali v drugo deželo. Med vožnjo boste lahko občudovali tri najlepše plaže; Achato, Kyra Panagio in Apello. Zazrli se boste v oblake, ki se valijo preko vrhov, a se nikoli ne spustijo nižje od tam. Če se boste radovedno zazrli proti morju, boste lahko jasno zaznali iz katere smeri ga veter boža in ustvarja valove.
Ob prihodu v Olympos, vam predstavimo kulturne in zgodovinske znamenitosti, skupaj se sprehodimo skozi vasico, si ogledamo tipično karpatsko hišo, njihovo nošo, pripravo tradicionalnih jedi, kot so npr. makarounes, cerkvico v središču vasi, ter mline na veter. Po prostem času, ki ga lahko namenite lastnemu raziskovanju vasice in nakupu suvenirjev, se z avtobusom odpeljemo proti pristaniški vasici Diafani, kjer imate zopet dovolj časa za sprehod po mirnih uličicah, posedanje v barčku s pogledom na morje, ali pa osvežitev v morju. Povratek v Pigadijo okoli 17h. Okvirna cena 20 €

Poleg vseh atributov, ki jih otok Karpatos ponuja za klasične dopustnike, pa je otok od vsega začetka tudi raj za ljubitelje wind surfanja. Na otoku namreč med majem in oktobrom piha tipični egejski veter meltemi, ki na nekaterih predelih otoka doseže podnevi moč 7 Bft in več. To še posebej velja za predel Afiartis, ki je je s svojimi tremi zalivi – Chicken Bay, Gun Bay in Devils Bay, postal eden najbolj priljubljenih srfarskih središč v Evropi.

AEGEAN AIRWAYS – Najboljši evropski regionalni prevoznik

Letos direktno iz Brnika na Karpatos, Rodos, Krf in Lefkas. Ekskluzivno za Intelekto.

Po propadu Adrie Airways se aranžmaji posamičnih turističnih agencijah ne razlikujejo več samo po nastanitvenih objektih ampak tudi po letalskih prevoznikih. Turistična agencija Intelekta leti na Karpatos s skoraj novim Airbusom 320, letalske družbe Aegean, ostale slovenske agencije pa z družbo Trade Air.

Podjetje AEGEAN, član združenja Star Alliance, je največji grški letalski prevoznik, ustanovljen leta 1999. V letu 2018 je prepeljal 13,9 milijonov potnikov. Floto sestavlja 37 Airbusov A320, 11 Airbusov A321, 1 Airbus A319 in 1 Airbus A 320 neo. Vsa letala so opremljena z najsodobnejšimi varnostmi sistemi ACAS II, EGPWS in DFGS. Povprečna starost flote pa je 11 let. Podjetje je že od vsega začetka usmerjeno k kakovosti in učinkovitosti. Za svoje storitve je prejelo že veliko priznanj. Med drugim jo je leta 2019 Skytrax, zopet, kot že vrst let doslej, imenoval za “Best Regional Airline in Europe (najboljši regionalni letalski prevoznik v Evropi)”, drugače pa po mnenju Skytrax velja tudi za 4. najboljšega regionalnega letalskega prevoznika na svetu. V svoji 21-letni zgodovini pa je sicer AEGEAN večkrat prejel tudi najvišjo nagrado Evropskega združenja letalskih prevoznikov (ERA).

Podjetje Trade Air je bilo ustanovljeno leta 1994 in je hrvaško podjetje. Floto sestavljata dva Airbus 320 in dva Fokkerja F 100. Povprečna starost flote 22,7 let.

Avtor prispevka: M.Sever za Intelekta Murska Sobota d.o.o.

SPONZORSKI PRISPEVEK!

2 komentarja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.