Izlet na dlani

Katera država na svetu ima najboljšo lokalno hrano..

Če ste veliki ljubitelj lokalne hrane ali tako imenovani foodie, in tuhtate kam se podati na naslednje potovanje, kjer bi lahko zares vrhunsko jedli, ne gre spregledati tokratnega prispevka. CNN je svoje spletne bralce povabil k sodelovanju k podajanju glasov katera svetovna dežela ima po njihovem mnenju najboljšo lokalno hrano. Ni dvoma, da je največ destinacij na seznamu azijskih. V nadaljevanju je tako prikazanih 10 držav, ki so bile po mnenju bralcev CNN izbrane kot destinacije z najboljšo lokalno hrano na svetu. Sami smo vam pa podali nekaj predlogov lokalne hrane v posameznih deželah, se vam že kaj cedijo sline?


10. VIETNAM (162 glasov)


vietnam

Bánh mì (banh mi) je vietnamski sendvič, ki ga sestavlja čisto preprosta bageta, napolnjen pa je lahko z zelo raznolikimi sestavinami. Ko se boste naslednjič mudili v Ho Chi Minhu tako zagotovo ne boste spregledali številnih stojnic z napisi Bahn mi. Znan azijski bloger Mark Wiens vam svetuje, da srečo s tovrstnim sendvičem poskusite pri stojnici  Bánh Mì Huỳnh Hoa (Banh Mi Huynh Hoa), kjer boste prejeli to odlično ekstra mesno večplastno delikateso.

Naslov: 26 Lê Thị Riêng, Ben Thanh, District 1, Ho Chi Minh City, Vietnam
Odpiralni čas:  3:30 popoldan – polnoči (vsak dan)
Cena: 30,000 VND (1.2 eur),  sendvič je nekoliko dražji kot so na ostalih stojnicah, vendar po pričanjih glede na količino mesa vreden svoje cene


9. GRČIJA (167 glasov)


grcija

Številni med vami poznajo grško hrano oz. njihove dobrote. Vsak pozna tzatziki in gyros, zato vam na tem mestu predstavljamo nekaj drugega. Mogoče še niste slišali za Revithokeftedes. Gre za ocvrte čičerikine kroglice (lahko tudi bolj v obliki ploščice), podobne falaflu, vendar te kroglice vsebujejo kombinacijo začimb edinstveno za Grčijo. Ko se to poletje podate na dopust v Grčijo ne spreglejte te odlične jedi, pa dober tek!


8. INDIJA (205 glasov)


indija

Bhel puri je eden bolj poznanih indijskih dnevnih prigrizkov. Hrustljava, hladna sladko-kisla zelenjavna kombinacija napihljivih rižkov, čebule in krekerjev, prelita s tamarind omako. Na vsaki stojnici, se lahko pojavi kakšna od različic te jedi. V Mumbaju na Chowpatty Beach boste prav tako našli bhel puri. Poskusite pri stojnicah Sharmajee’s (No 22) ali pri Badshah’s (No 11)

Naslov: Sharmajee’s and Badshah’s, Chowpatty Beach, near Charni Road station,
Odpiralni čas: vsak dan cel dan
Okvirna cena: 30 ir (40 centov) na krožnik


7. HONG KONG (236 glasov)


hong kong

Ali veste kje se nahaja najcenejša Michelinova restavracija na svetu. Uganili ste, omenjena restavracija se nahaja ravno v Hong Kongu. Restavracija se imenuje Tim Ho Wan in njen ustanovitelj je znani dim sum mojster hongkonškega Four Seasons Hotela. Kot že rečeno je restavracija znana po dim sumu oz. po slovensko žlikrofih, pa tudi po nekaterih drugih odličnih jedeh. Katera izmed številnih jedi na meniju je favorit obiskovalcev si lahko preberete na Tripadvisorju. Mi smo omenjeno restavracijo že dodali na naš seznam za prihodnje potovanje v Hong Kong.


6. MALEZIJA (265 glasov)


malezija

Pri izbiri ene same jedi, ki bi opisala pestrost okusov Malezije se je zares težko odločiti. Vendar med sam vrh zagotovo spada malezijska specialiteta po imenu laksa. Gre za priljubljeno začinjeno juho s testeninami (rezanci oz. nudelci). Laksa je sestavljena iz riževih rezancev, kosov piščanca, rakcev ali ribe in je postrežena v posebno začinjeni juhi. Juha bazira na kokosovem mleku s karijem ali na tamarind omaki, različice te jedi so seveda številne. Lakso lahko najdete tako v Maleziji, kot tudi v Singapurju in Indoneziji. Zelo okusno lakso naj bi pripravljali na otoku Penangu. CNN je lakso iz področja Penanga uvrstil na 7 mesto med 50 najbolj okusnimi jedmi vsega sveta. Člani Ekipe Izlet na dlani smo lakso poskusili v Kuala Lumpurju, če je zares najboljša na Penangu, vam pa lahko sporočimo ob koncu tega leta. 😉


5. JAPONSKA (443 glasovi)


japonska

Japonska je znana po sušiju, sašimiju in ostalih delikatesah. Sveže poročanje o trenutnih gurmanskih japonskih podvigih vam postrežeta blogerja iz bloga Povsod je lepo. Tudi člani Ekipe Izlet na dlani, smo se že nekajkrat mudili na Japonski. Poskušali smo dobrote na različnih koncih te čudovite dežele, kjer so vam na voljo tako ugodne stojnice s prigrizki že za nekaj jenov, kot tudi vrhunske top restavracije. V kolikor niste med tistimi, ki bi želeli porabiti gore denarja za suši, vendar ga kljub temu preiskusiti v družbi japonskih mladostnikov, ki se mudijo po popularni Tokijski Shibuji, je naše priporočilo za hitro in ugodno okušanje sušijev  v verigi restavracij po imenu Genki Sushi (Tripadvisor opis tukaj).


4. TAJSKA (470 glasov)


tajska

Ja tudi ko je govora o tajskih jedeh, se je težko odločiti za zgolj eno samo. Na tem mestu bomo pa tudi mi izbrali popularno jed, poznano prav vsakemu, to je Pad Thai. Stojnic s to odlično jedjo je že v samem Bangkoku nešteto. Člani Ekipe Izlet na dlani, smo pri preteklem obisku Bangkoka preizkusili številne različice Pad Thai, nam je bil najbolj okusen pri lokalni gospe v predelu Prapradaenga, onstran reke Chao Phraya. Bloger Mark Wiens, ki živi trenutno v Bangkoku, vam bo na svoji strani postregel z obsežnim seznamom top lokacij za pad thai, kot tudi za številne druge odlične tajske jedi. Pobrskajte na strani Migrationology.


3. ITALIJA (810 glasov)


italija

O italjanskih jedeh ne bomo širokoustili, saj so številne od teh pogosto tudi na slovenskem jedilniku. Zagotovo ima vsak od vas v mislih lokacijo, kjer je jedel najbolj okusno pico vseh časov. Po mnenju članov Ekipe Izlet na dlani je to Picerija Pizzarium (Via della Meloria 43) v Rimu (blizu Vatikana), katero je obiskal tudi sam svetovno poznani šef, popotnik in velik ljubitelj ulične hrane Anthony Bourdain.


2. FILIPINI (1528 glasov)


filipini

Drugo mesto med deželami z najboljšo lokalno hrano so zasedli Filipini. Člani Ekipe Izlet na dlani žal še nimamo primera lokalne hrane iz prve roke, saj dežele še nismo obiskali. Po raziskovanju seznamov s popularnimi lokalnimi prigrizki, smo se odločili za prigrizek z zanimivim imenom in še bolj zanimivim izgledom, gre za kwek kwek. Kwek kwek na prvi pogled deluje kot ocvrte jogurtove miške, dejansko pa so to ocvrta prepeličja jajca pripravljena z rdečim oz. oranžnim annatto prahom. Če so namesto prepeličjih uporabljena kokošja jajca, dobimo jed po imenu tokneneng. Pogosto so kroglice kwek kwek nataknjene na palčko.


1. TAJVAN (8242 glasov)


tajvan

Tajvan si je prislužil največje število glasov bralcev CNN strani in tako zasedel prvo mesto med državami, kjer imajo najboljšo lokalno hrano. Prestolnica Taipei slovi po številnih nočnih tržnicah s stojnicami z zares odlično ulično hrano. Tajvanci namreč zaradi pomanjkanja prostora za kuho doma, raje jedo zunaj. Če ne poznate jezika, se zgolj postavite v vrsto ob stojnici in pokažete kaj in koliko tega želite in zapisali vam bodo ceno vaše izbrane jedi. Novinarka časnika The Guardian Audrey Gillan je raziskovala tajvansko hrano in vam med drugim svetuje obisk restavracije Lin Dong Fang Niu Rou Mian, kjer lahko preizkusite odlično juho z rezanci in govedino (več o omenjeni restavraciji na Tripadvisor povezavi tukaj).


Kaj pa menite vi, katera svetovna država ima najboljšo lokalno hrano?

Prevod prirejen po prispevku CNN  na povezavi tukaj, po strani Migrationology, strani The Guardian

 

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.