Izlet na dlani

Katero zavarovanje za tujino je zame najbolj primerno?

Katero zavarovanje za tujino je zame najbolj primerno za potovanje po Ameriki?

Navdušenci nad potovanji po tujini dobro vedo, da se brez zavarovanja za tujino, potovanja lahko še prehitro slabo končajo. Ker pa vsako potovanje ni enako tvegano, se popotniki hitro lahko znajdejo pred dilemo, katero zavarovanje za tujino je najprimernejše.

Predstavljaj si, da si prispel v ZDA in si na poti na ogled Grand Canyon-a, ko se ti pripeti prometna nesreča. Na pomoč prihitijo reševalci v helikopterju in pristaneš v bolnišnici. Zdravstveni stroški v Ameriki so lahko 4x višji kot v Sloveniji in se zelo hitro lahko povzpnejo na nekaj tisoč ali celo 10 tisoč dolarjev. Zato je zelo pomembno, za koliko se zavaruješ


Naj te zavarovalniški termini ne zmedejo

Zavarovanje za tujino poznamo skoraj vsi, kaj pa je zavarovalna vsota, pa bolj slabo razumljiv tehnično opredeljen izraz, ki ni povsem jasen in splošno poznan. Gre namreč za znesek, ki ti pove, za koliko si zavarovan. Pri izbiri zavarovanja tako naletiš tudi na druge zavarovalniške termine, kot so zavarovalna premija, zavarovalno kritje … in kaj  pomenijo vsi našteti zavarovalniški termini?

 • Zavarovalna premija je cena, ki jo plača zavarovanec za izbrano zavarovanje (kratkotrajno ali celoletno).
 • Zavarovalno kritje je vsebina zavarovanja, kjer so opisani nepredvideni dogodki, ki so kriti znotraj izbranega zavarovanja. V primeru zavarovanja za tujino gre lahko za: asistenco v tujini, zdravstvene storitve, nujne prevoze, izgubo prtljage, zamudo leta,…
 • Zavarovalna vsota je znesek do katerega zavarovalnica plača stroške za škodne primere. Če stroški reševanja, zdravljenja in asistence v tujini presežejo zavarovalno vsoto, jih krije zavarovanec sam.

Kako izbrati pravo zavarovanje oz. pravo višino zavarovalne vsote za svoje potovanje?

Najpomembnejša komponenta zavarovanja za tujino je zagotovo zavarovalna vsota, ker ta pove, za koliko si zavarovan oz. do kolikšnega zneska ti zavarovalnica krije stroške nujnega reševanja, zdravljenja in prevoza domov. Če ta ni dovolj visoka, preostanek pokriješ sam. Da pa bo lažje razumeti, kako izbrati pravo višino zavarovalne vsote, si lahko pomagaš z naslednjimi tremi točkami, saj je višina odvisna od:

 1. Države v katero potuješ – bolj daleč kot greš, višji so stroški za prevoze nazaj v domovino. Velika razlika je, če potrebuješ helikopterski prevoz z zdravniškim spremstvom iz Hrvaške ali letalski prevoz iz Tajske.
 2. Zdravstvenega sistema in višine stroškov za zdravstvene storitve v tej državi – višji kot je standard obiskane države, višji so stroški za zdravljenje, reševanje in asistenco.
 3. Namena tvojega potovanja – če se boš med dopustovanjem v tujini ukvarjal/a s športnimi aktivnostmi, jih je potrebno dodati na polico*, hkrati pa dodatni športi predstavljajo dodatne nevarnosti in je bolje, da imaš višjo zavarovalno vsoto. (Med rekreativne športe, ki so z doplačilom kriti pri WIZ Tujini spadajo: športno ali prosto plezanje, planinarjenje ali treking nad 3000 mnv, potapljanje, podvodni ribolov, spust s kolesi (downhill), kajtanje, kitesufring, kiteboarding, heliski, smučanje in deskanje izven urejenih prog.) *V tem primeru, nas pred sklenitvijo zavarovanja pokliči na 080 11 24.

Da pa ne bo pretežko, si lahko pomagaš z našim zemljevidom s priporočili višine zavarovalne vsote:

Zakaj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni dovolj?

Za kritje nujnih stroškov zdravljenja pri zdravnikih javnih zavodov v Evropi je na voljo Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Pri tem je potrebno vedeti, da zanjo veljajo lokalni zakoni in ceniki in ni nujno, da so vse storitve brezplačne (kot smo recimo navajeni v Sloveniji). Priporočilo je, da se pred odhodom v tujino pozanimate o situaciji zdravstvenega režima v državi vaše destinacije. Evropska kartica prav tako ne krije stroškov nujnih prevozov, asistence in stroškov v zasebnih zdravstvenih zavodih.

Pred odhodom na potovanje poskrbi za svojo varnost

Skleni hitro in ugodno na: https://zavarovanje-za-tujino.wiz.si

Potuješ 2 ali večkrat letno? Potem svetujemo celoletno zavarovanje za večkratna potovanja do 90 dni –>> Če greš na eno izmed potovanj v Ameriko, priporočamo WIZ Tujina Plus z maksimalnim kritjem in najvišjo zavarovalno vsoto do 100.000 EUR – že za 77,69 EUR za celo leto.

Poznaš WIZ? WIZ je ekskluzivna spletna prodajna točka Adriatica Slovenice. Pri nas lahko zavarovanje WIZ Tujina skleneš kadarkoli in kjerkoli preko spleta. Sodelujemo z asistenčno hišo Europ Assistance, ki nudi pomoč 24 h/dan/365 dni v letu v slovenskem jeziku in ima široko razpredeno mrežo zdravnikov in ustanov zasebnega in javnega spektra.

SPONZORSKI PRISPEVEK!

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

9 komentarjev

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Živjo Sandra,

  Wizovci podpiramo različne ponudbe in možnost izbire. Menimo, da je naša ponudba dobra in da so zavarovalne vsote primerne, v določenih segmentih pa nudijo največjo oporo stranki. V ponudbi, ki jo omenjate, so na primer stroški prevoza kriti do 30.000 €, v naši ponudbi do 100.000 €. Vsak izbira zavarovanje skladno s svojimi potrebami in glede na to, kakšen popotnik je.

  Lepo potujte:) ,
  Tina, WIZ ekipa

  • Primož pozdravljen!

   Osnovna kritja na polici WIZ Tujina krijejo rekreativno udeležbo pri raznovrstnih športih, za športe navedene v članku, pa je potrebno doplačati, da kritje velja tudi za njih. Gre za športe, kjer je prisotna večja izpostavljenost nevarnostim oz. gre za športna tekmovanja. Če se boste na potovanju s katerim od teh športov ukvarjali, jih je potrebno dodati na polico (doplačilo). V tem primeru pokličite naš center za oskrbo strank na: 080 11 24, kjer vam bodo želene športe dodali na vašo polico za zavarovanje v tujini.

   Za več vprašanj smo na voljo. Lepo potujte 🙂
   Tina, ekipa WIZ

 • Pozdravljeni,

  zanima me, ali je pri Wizu vključen tudi prevoz s helikopterjem v primeru nesreče (od kraja nesreče do bolnišnice)?

  • Pozdravljena Irena,

   Zavarovanje WIZ Tujina krije tudi helikopterske prevoze do bolnišnice, in sicer do višine izbrane zavarovalne vsote (na voljo so paketi s 25.000, 50.000 in 100.000 € zavarovalne vsote). Več na: https://zavarovanje-za-tujino.wiz.si.

   Za več vprašanj smo na voljo. Lepo potujte 🙂
   Tina, ekipa WIZ

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.