Izlet na dlani

Kdaj kupiti letalsko karto, da boste zanjo odšteli čim manj?

Odhod
Letno z letalom potuje približno 2. milijardi potnikov, število pa se venomer veča. K temu zagotovo pripomorejo tudi vse dostopnejše cene letalskih kart. Te so sicer odvisne od številnih dejavnikov – vse od destinacije, časa nakupa, sezone, letalske družbe. Prav zaradi tega je še toliko težje predvideti, kdaj bo točno določena letalska karta najcenejša. A vendar obstajajo nekatera pravila s pomočjo katerih boste jo boste lahko kupili po kar se da najnižji ceni. Dovolite, da vam jih razkrijemo.

Ko boste pričeli postopek rezervacije oziroma nakupa letalske karte, bodite dovolj fleksibilni pri datumih odhoda in prihoda. Že en sam dan lahko namreč pomeni veliko razliko v ceni. Prav tako pri nakupu upoštevajte dejstvo, da so leti z manjših letališč običajno dražji kot tisti z večjih. Npr. let z ljubljanskega letališča, ki v svetovnem merilu velja za enega manjših, je dražji kot pa tisti iz Gradca, Dunaja, Milana, … zato se vam vsekakor bolj izplača do letališča potovati nekoliko dlje in tako prihraniti zajeten kup denarja.

Potovati meseca januarja ali avgusta? Zjutraj ali popoldne?

Ja, tudi to so dejavniki, ki bodo močno vplivali na ceno vaše letalske karte. Le-te so v določenem obdobju bistveno dražje. Tako boste za letalsko karto največ odšteli če boste potovali meseca julija oziroma avgusta ali med drugo polovico decembra in prvo januarja. Nikjer sicer ne piše, da v tem času ne morete dobiti kart po konkurenčnih cenah, je pa zagotovo težje. Seveda je to velikokrat odvisno tudi od letalske družbe – kar za nekatere pomeni nizko sezono za druge pomeni visoko. Sicer pa, če imate možnost izbire, in vas ne moti, da morate na pot sredi noči ali zgodaj zjutraj, vedno iščite jutranje oziroma nočne lete. Ti so v primerjavi z dopoldanskimi in popoldanskimi veliko cenejši. Pa še namig – karto skušajte rezervirati ob naslednjih dnevih: torkih, sredah ali nedeljah. Takrat letalske družbe zaradi nove ponudbe cene obstoječih poletov znižajo. Sicer običajno za samo nekaj evrov, ampak si boste lahko kasneje na ta račun privoščili kakšen koktajl ali kaj za pod zob.

Koliko časa pred potovanjem rezervirati let?

Raziskave kažejo, da Slovenci letalsko karto rezerviramo oziroma kupimo povprečno 74 dni pred odhodom na oddih. Konkretno, za pot v Avstralijo priporočamo, da to storite vsaj šest mesecev prej, enako velja za ostale čez oceanske lete. Karte se namreč s časom ne bodo pocenile, pač pa samo podražile.

Kaj pa nizkocenovni prevozniki?

Prva nizkocenovna letalska družba je pred 45 leti nastala v Ameriki. Danes jih poznamo že kar nekaj (Ryanair, EasyJet, Wizz Air, Volotea, …), med popotniki pa so precej priljubljene, saj za razmeroma nizko ceno ponujajo prevoz do končne destinacije. Res je, da udobje običajno ni tolikšno kot pri ostalih letalskih družbah, vendar to večine ne moti. Danes sta v Evropi najbolj znana in priznana EasyJet in Ryanair. Slednji je prisoten v vseh državah članicah Evropske unije, razen v Sloveniji. Prednost tovrstnih letalskih družb je torej nizka cena, minus pa zagotovo ta, da vas odložijo na sekundarnih letališčih, kar pomeni, da je transfer do nastanitve potem nekoliko daljši in dražji. Prav tako so nekateri izmed njih pričeli prtljago dodatno zaračunavati.

Najcenejše destinacije, kamor Slovenci letimo najpogosteje

Slovenci kljub vsemu še vedno zelo radi letimo z ljubljanskega letališča, na kar vpliva predvsem bližina in občutek domačnosti, saj je letališče v svetovnih merilih eno manjših. Iz Ljubljane najpogosteje letimo v Podgorico, Beograd, London, Sarajevo in Atene. Torej na destinacije, za katere je tudi cena leta najnižja – za polet v Sarajevo bomo npr odšteli dobrih 66 EUR. Več ponudb cenejših letov pa najdete TUKAJ.

SPONZORSKA OBJAVA

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.