Izlet na dlani

KITAJSKA (v 14 dneh) (1. del)

Če imate v načrtu obisk Kitajske, na voljo pa zgolj 14 dni časa za potovanje, je seveda prva ključna stvar priprava vsaj okvirnega načrta potovanja. Kitajska je druga največja država na svetu in posledično se lahko razdalje za potovanje merijo v več tisočih kilometrih. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj splošnih usmeritev pri načrtovanju obiska, kot tudi pri samem obisku Kitajske.


1. KDAJ NA KITAJSKO


Na Kitajsko je možno potovati vso leto, vendar sta vremensko bolj primerni obdobji, pomlad (marec- maj) in jesen (september- začetek novembra), ko se izognete poletni vročini in zimskim zelo nizkim temperaturam. Seveda so vremenske razmere odvisne tudi od same lege območja kamor se odpravljate, na območju Tibeta npr. lahko doživite vremenske razmere vseh štirih letnih časov v enem samem dnevu. V kolikor se odločite za potovanje v času kitajskih praznikov vam svetujemo, da dovolj zgodaj predhodno rezervirate prevoze in nočitve (velja predvsem za obdobje kitajskega novega leta). Pred potovanjem v deževnem obdobju (med junijem in začetkom jeseni) vam svetujemo, da spremljate vremenske napovedi in druge meteorološke informacije na spletni strani www.cma.gov.cn/en/.


2. PRED ODHODOM JE DOBRO VEDETI


Slovenskim državljanom je vizum za vstop na Kitajsko potreben (izjema sta Hong Kong in Macao, za kateri vizum do 90 dni, ni potreben). Od začetka leta 2013 je novost ta, da Slovenski državljani, ki preko mednarodnega letališča v Pekingu in mednarodnih letališč v Šanghaju (Hongqiao, Pudong) tranzitirajo v ciljno tretjo državo ne potrebujejo tranzitnega vizuma. Za takšen režim je potrebno izpolnjevati pogoje kot so urejen vizum za tretjo državo in veljavna letalska vozovnica za nadaljevanje potovanja v roku 72 ur (po pristanku na letališču).
Če se odločite za daljši postanek, je vizum toraj potrebno urediti in ga pridobite na Veleposlaništvu Ljudske republike Kitajske (Koblarjeva 3, 1000 Ljubljana, Slovenija). Na voljo so različni tipi vizumov (glede na namen obiska Kitajske; npr. turistični, študentski, poslovni, delovni….) za enkraten, dvakraten ali večkraten vstop na Kitajsko. Posebno opozorilo velja pri odločitvi glede števila obiskov Kitajske, saj tega naknadno brez ponovnega naročila (plačila) vizuma ni mogoče spremeniti. Cena vizuma za Slovenske državljane za enkratni, dvakratni ali večkratni vstop na Kitajsko znaša 60 eur, za skupinski vizum pa 48 eur. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan vstopa v državo. Vizum vam izdelajo v času enega tedna, ob posebnem doplačilu lahko tudi prej.
Več o kitajskem vizumu, obrazcu za pridobitev in ostalih potrebnih dokumentih na naslovu: http://si.china-embassy.org/eng/zytz/

Priporočamo, da si pred potovanjem pridobite zdravstveno zavarovanje za tujino (Coris, Vzajemna …). Pomemben pripomoček je tudi knjižni vodič po Kitajski (priporočamo LP China, priročni so tudi Eyewitness vodiči za Peking in Šanghaj) ter obvezno tudi kitajski slovarček. Pri potovanju po Kitajski (prevsem izven velikih urbanih mest kot sta Peking in Šanghaj), je potrebna velika mera potrpežljivosti in iznajdljivosti pri navezovanju stikov in pogovorih, saj domačini le redko kdaj govorijo angleško. V hotelih lahko pogosto prejmete vizitke, na katerih je ime in lokacija hotela označena s kitajskimi pismenkami, za primer da se izgubite ali potrebujete taksi, vam bo to zagotovo v veliko pomoč. Na železniških postajah se pri iskanju izbranega vlaka orientirajte po oznakah vlakov.


3. PRENOČIŠČA


V kolikor ste časovno omejeni pri postankih v določenih mestih na Kitajski, vam svetujemo, da si prenočišča rezervirate vnaprej, preko spleta. Ob tem se izognete morebitnim težavam pri komunikaciji (iskanje prenočišč, komunikacija s hotelskih osebjem…), saj velika večina kitajske populacije ne govori angleško. Npr. stran www.booking.com vam ponuja številne ugodne hotelske nastanitve in v večini primerov tudi brezplačne odpovedi (tudi do dne pred prihodom). Na ta način je možno predhodno predvideti lego prenočišča, vse kar potrebuje hotelsko osebje od vas, pa je številka rezervacije prenočišča in gotovina ali kreditna kartica. Zanimiva izkušnja je tudi izbira prenočišča skupaj z zajtrkom (ki je običajno v stilu samopostrežni bife), saj na ta način lahko doživite raznoliko hrano določene kitajske regije.


4. TRANSPORT


Potovanje z vlaki je na Kitajskem zelo priljubljeno, cenovno ugodno (glede na dolge razdalje) in tudi zanesljivo. Vlaki so hitri, točni in zelo udobni. Nakup vozovnic je mogoč na železniških postajah, najbolj primerno je, da na spletu poiščete urnike vlakov za izbrane destinacije, zapišete na listek destinacijo in želeno uro potovanja. Za večje razdalje so primerne tudi rezervacije letalskih vozovnic. V kolikor do odločitve za nakup letalske vozovnice pride šele, ko ste že na Kitajskem, je možno rezervacijo opraviti preko spleta. Dostavo in plačilo vozovnic, pa je možno opraviti celo v hotelu kjer bivate (seveda je odvisno od razpoložljivosti poslovalnic izbrane letalske družbe). Številni ugodni avtobusni prevozi so prav tako na voljo, vendar časovno nekoliko bolj zamudni in posledično manj zanesljivi. Če ste nekoliko pogumnejši vam po mestih svetujemo uporabo koles, glede na številne prometne zastoje, si je tako na preprost način možno ogledati večji del mesta, v precej kratkem času.


5. HRANA IN PIJAČA


Glede na to, da smo vsi navdušeni nad kitajsko hrano po evropskih merilih, pa boste na Kitajskem doživeli rahlo presenečenje. Tudi tam sicer poznajo riž in obliko pri nas zelo priljubljene sladko-kisle omake, vendar je tam prehrana popolnoma drugačna. Tudi v tem primeru velja, da je pri naročilu hrane in pijače potrebna velika mera iznajdljivosti, predvsem če ne veste kaj lahko na krožniku ali v kozarcu pričakujete. Na Kitajskem boste pogosto slišali rek, da Kitajci pojedo vse kar ima 4 noge pa ni stol; vse kar ima par kril pa ni letalo ter vse kar plava in ni podmornica. Pozornost je potrebno nameniti tudi temu, da je na Kitajskem hrana pogosto lahko zelo pekoča (velja predvsem za provinco Sichuan). Posebno doživetje ob obisku Kitajske predstavlja obred pitja čaja, na voljo so številne vrste čajev, priporočamo vam lokalne zelene čaje. V predelih kjer pridelujejo čaj, vas bodo domačini z veseljem pogostili in vas povabili na pokušino. Celotno kosilo/večerja za dve osebi v lokalni restavraciji okvirno znaša maksimalno 10 eur.


6. KAJ SI OGLEDATI


Kitajska ponuja zelo pester nabor znamenitosti, muzejev, parkov…, tako da bo zagotovo zadoščeno vsem okusom in željam popotnikov. Za tiste, ki jih bolj zanima zgodovina Kitajske, npr. ne gre zamuditi kitajskega zidu, Prepovedanega mesta v Pekingu in samega mesta Xian. Za tiste, ki jih zanima sodobna arhitektura in tehnologija je obvezen postanek v Šanghaju. Za tiste, ki jih zanima narava, so na voljo številni nacionalni parki in ostali rezervati za zaščito živali in rastlin po vsej Kitajski. Za tiste, ki si želijo stran od mestnega vrveža svetovnih prestolnic, je na voljo tudi edinstveno podeželje jugovzhodne Kitajske, kot je npr. predel Yongding ali celo Tibet. Vendar bodite pozorni, večina znamenitosti in muzejev ima vstopnine, ki so tudi za evropska merila lahko precej visoke.
Strani, ki ponujajo številne pomembne informacije povezane s Kitajsko so:
TRAVEL CHINA GUIDE (opisi, urniki in cene ogledov znamenitosti) ter URNIKI VLAKOV

V drugem delu opisa nasvetov povezanih z obiskom Kitajske v 14 dneh, vam bomo predstavili mesta, ki smo si jih člani Ekipe Izlet na dlani ob obisku Kitajske ogledali in vam podali nekaj nasvetov kaj vse je tam možno početi.

Prijeten in dolgodivščin poln obisk Kitajske vam želi Ekipa Izlet na dlani.

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.