Izlet na dlani

Ko te sredi Tajske zgrabijo močne bolečine v trebuhu…

Preživljanje dopusta in potovanja v tujino so za marsikoga težko pričakovane sanje, ki nas držijo pokonci, tudi ko nas vsakdanji stres obremenjuje. Zaradi teh sanj lažje hodimo v službo, saj vemo, da nas kmalu čaka težko pričakovan in zaslužen oddih na kakšni idilični turistični destinaciji. In v sladkem pričakovanju ne želimo premišljevati o neprijetnih dogodkih, ki se nam nekje daleč stran v raju lahko pripetijo. Da o tem sploh ne rabite razmišljati, lahko poskrbi zavarovanje za tujino WIZ Tujina.

Se sprašujete, zakaj to potrebujete? Naj vam zaupamo en resničen primer, ki se je pripetil lansko leto:

Gregor uživa v potovanju s prijatelji in že dolgo časa sanja o obisku Tajske. Kadar koli je videl kaj na temo te sanjske dežele, se je njegova želja po potovanju tja še povečala. In potem enostavno ni zdržal več! Na Facebook-u je januarja lani namreč opazil oglas za potovanje na Tajsko po neverjetni ceni in se skušnjavi preprosto ni mogel upreti. Isti dan je kupil letalsko karto in rezerviral hostel za 2 noči v mesecu maju. Sladko pričakovanje se je tako pričelo.

Ves čas od rezervacije potovanja pa do odhoda je vneto prebiral zapise o popotniških izkušnjah na Tajskem, »must-visit« destinacijah in podobno. Pri tem je naletel tudi na izkušnje o zdravstvenih težavah, s katerimi so se srečali popotniki na Tajskem. Takrat se je zavedel, da morda ne bi bilo slabo, če za potovanje na drugo stan planeta sklene tudi zavarovanje za tujino in bo potem na poti lahko povsem brez skrbi. Poiskal je spletne ponudbe in izbral takšno, ki je vsebovala, vse kar je želel:

  • Kritje nujnega zdravljenja v tujini, zdravil in medicinske oskrbe,
  • organizacije celotne pomoči pri organizaciji zdravljenja (asistence),
  • organizacije vseh prevozov do bolnišnice ali klinike in nazaj,
  • prevoza domov v primeru hujših zdravstvenih težav,
  • kritje izgube ali kraje prtljage,
  • kritje izgube ali kraje osebnih dokumentov,
  • kritje morebitnega preklica leta ali
  • kritje zamude prtljage ali zamude leta.

Sklenitev zavarovanja za tujino je bila povsem preprosta in v nekaj klikih in plačilu s kartico, je svojo polico za večkratna potovanja WIZ Tujina Plus že prejel na svoj e-naslov. Takoj za tem pa še SMS sporočilo s telefonsko številko za asistenco v tujini, in številko police. Ker je Gregor »ziheraš« je s telefonom še slikal polico, da je imel podatke o polici varno shranjene tudi v galeriji ☺. Nikoli ne veš, kaj se ti lahko zgodi, zato je boljša preventiva kot kurativa.

Končno je le napočil trenutek, ki ga je nestrpno pričakoval: odhod na letalo in polet na Tajsko. Svojega navdušenja nad potovanjem ni mogel skriti, ko se je z velikim nasmehom na obrazu veselo podal na pot. Let je bil sicer dolg, a niti utrujenost ni mogla pokvariti težko pričakovane izpolnitve sanj, ko je pristal v Bangkoku. Tajska ga je pozdravila s toplim objemom sončnega vremena. Ker je že v naprej raziskal in do potankosti načrtoval svojo pot, je hitro našel pot do hostla, se namestil in začel z raziskovanjem te čudovite dežele. Počutil se je thaj – kar v tajščini pomeni svoboden. Komaj je čakal, da sreča vse raznolike značilnosti te dežele, spozna nove ljudi, vidi nove pokrajine, živali, mesta, …

Nato pa so se v trenutku podrli vsi skrbno planirani načrti. Medtem ko je z vlakom potoval iz Bangkoka v Chiang Mai na severu, ga je naenkrat močno začel boleti trebuh. Prijatelji so Gregorju hoteli pomagati, bolečina ni in ni hotela pojenjati, zato so hitro poiskali pomoč zdravnika. Hvala bogu, da je imel v telefonu shranjeno številko zdravstvene asistence v tujini. Poklicali so asistenčni center in zaskrbljeno opisali stanje v katerem se je znašel prijatelj Gregor. Asistenčni svetovalec je za pomoč zaprosil dežurnega zdravnika, ki je prijateljem svetoval, kako naj pomagajo Gregorju, da ga bo čim manj bolelo na poti do zdravnika. V nekaj minutah so našli najbližjo kliniko, kamor jih je odpeljal taksi, da so na cilj prispeli čim bolj hitro. Zdravnik je po pregledu posumil, da gre najverjetneje za ledvične kamne, kar so potrdile tudi preiskave. Sledila je nujna operacija, 8-dnevna hospitalizacija in prevoz domov z letalom v polležečem položaju (zato first class). Vso organizacijo prevozov je opravil asistenčni center, ki je poskrbel tudi za novo letalsko karto za domov.

Če Gregor ne bi sklenil zavarovanja za tujino, bi za poplačilo stroškov moral najverjetneje vzeti kredit, saj so bili stroški res visoki:

TAJSKA
PREVOZ V SLO z letalom 2.267,00
1. zdravniški pregled 8,80
bolnica 8 dni 9.004,60
prevoz do bolnice 17,58
zdr. pregled pred odhodom 30,05
taxi do letališča 26,68
hotel – čakanje na letalo 1 dan 79,33
11.434,04

Ob pogledu na skupen seštevek stroškov je bil hvaležen, da je pred odhodom na potovanje sklenil celoletno polico za večkratna potovanja (do 90 dni), za 15 dni in zavarovalno vsoto 50.000 EUR.

Kljub temu, da je bilo njegovo potovanje v sanjsko Tajsko pokvarjeno z nepričakovanimi zdravstvenimi težavami, je bil hvaležen, da se je dobro končalo in je nato dobro okreval doma. Raziskovanje Tajske pa je preložil na letos in komaj čaka, da dobi drugo priložnost in Tajsko končno doživi kot se spodobi. Tudi tokrat ne bo pozabil na zavarovanje za tujino – ker ima super izkušnje, bo znova sklenil polico WIZ Tujina plus in odšel na potovanje brez skrbi.

Ko prebereš takšno izkušnjo, te malo stisne pri srcu, saj pogosto ne razmišljamo o boleznih in poškodbah, ko načrtujemo svoja potovanja. Naj bo to vodilo, da je pametna odločitev, če imamo za svojega obveznega »sopotnika« zavarovanje za tujino. Bodimo zavarovani do roba sveta!

SPONZORSKA OBJAVA!

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

1 komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.