Izlet na dlani

6 predlogov ogledov v okolici Ubuda (Bali) po izboru Ekipe Izlet na dlani

Jeseni 2016 smo se mudili na indonezijskem otoku Bali in smo nekaj dni preživeli tudi v okolici mesta Ubud, ki nas je precej navdušil. Za vas smo tako pripravili kratek vodič oziroma 6 predlogov ogledov, ki smo si jih sami ogledali in jih z veseljem predlagamo tudi vam za obisk.

Ste že obiskali Bali, kateri pa so bili vaši najljubši ogledi?

1. Riževe terase Tegalalang Rice Terrace

ubud6ind

Če boste brskali za fotografijami iz Balija, se bo med prvimi zagotovo pojavila kakšna z riževimi terasami. Tegalalang riževe terase so ta znamenita fotogenična lokacija. Za odlične fotografije in svetlobo je te smiselno obiskati čimbolj zgodaj.

Lokacija: severno od Ubuda
Kako do teras: terase so okvirno oddaljene pol ure vožnje, do njih najlažje dostopate z organiziranim/najetim prevozom (avto, skuter..)
Vstopnina: ni vstopnine, mimo gostilnic se po potkah sprehodite do samih teras in nato še med njimi.
Nasvet Izlet na dlani: organizirajte si čimbolj zgodnji obisk teras, preden se na obzorju pojavi premočno sonce in vsa gneča turistov iz celotnega Balija

Tripadvisor opis riževih teras si oglejte na povezavi tukaj.

2. Templji Gunung kawi

ubud8ind

Gunung Kawi je starodavni hindujski kompleks templjev ob reki Pakrisan v Tampaksieringu, severovzhodno od Ubuda.
Do templjev se spustite po vsaj 300 stopnicah, mimo zelenih riževih polj in številnih lokalnih prodajalnic. Kompleks templjev se nahaja ob reki in je vklesan v skalo. Preko mostička čez reko se nato podate še do drugega dela vklesanih templjev.

Lokacija: severno od Ubuda, še nekoliko bolj severovzhodno od riževih teras
Kako do templjev: Gunug kawi je okvirno oddaljen 45 minut vožnje, do templjev najlažje dostopate z organiziranim/najetim prevozom (avto, skuter..)
Vstopnina: 15.000 IDR na osebo (vključena izposoja saronga); od 7.00-17.00
Nasvet Izlet na dlani: organizirajte si čimbolj zgodnji obisk templjev, preden se na obzorju pojavi premočno sonce in vsa gneča turistov iz celotnega Balija. V ceno vstopnice za obisk templjev je vključena tudi izposoja saronga (obvezna nošnja, sploh v primeru če imate kratke hlače ali krilo).

Tripadvisor opis Gunug Kawi si oglejte na povezavi tukaj.

3. Templji Pura Tirta Empul

ubud2ind

Templji Pura Tirta Empul so prav tako hindujski templji, ki so pa posebni predvsem zato, ker bi tamkašnja voda ob templjih naj bila sveta in boste tam našli ljudi, ki se bodo v omenjenih bazenih tudi okopali. Templjev je v kompleksu večje število, ob nekaterih so bazeni s posvečeno vodo, v nekaterih so bazeni z ribami itd.

Lokacija: severno od Ubuda, še nekoliko bolj severovzhodno od riževih teras, v bližini templjev Gunug kawi
Kako do templjev: Pura Tirta Empul je okvirno oddaljen 45 minut vožnje, do templjev najlažje dostopate z organiziranim/najetim prevozom (avto, skuter..)
Vstopnina: 15.000 IDR na osebo (vključena izposoja saronga); od 8.00-18.00
Nasvet Izlet na dlani: organizirajte si čimbolj zgodnji obisk templjev, preden se na obzorju pojavi premočno sonce in vsa gneča turistov iz celotnega Balija. V ceno vstopnice za obisk templjev je vključena tudi izposoja saronga (obvezna nošnja, sploh v primeru če imate kratke hlače ali krilo).

Tripadvisor opis Pura Tirta Empul si oglejte na povezavi tukaj.

4. Gozd opic Sacred Monkey Forest Sanctuary-Mandala Wisata Wenara Wana
ubud1ind

Gozd opic se nahaja v neposredni bližini središča Ubuda, tako da če bivate kje v bližini, se do parka lahko podate kar peš. Omenjeni park predstavlja eno od top atrakcij v Ubudu. V jungelskem parku boste lahko opazovali igro, poležavanje, hranjenje ali celo borbo zares številnih opic (makakov), sprehodili se boste lahko po zanimivih gozdnih poteh s številnimi kipci, se ustavili pri templju ali zgolj uživali v mirnem vzdušju izven glasnih ulic središča Ubuda.

Lokacija: južno od središča Ubuda
Kako do parka: od središča Ubuda je okvirno 15 minut hoje do parka
Vstopnina: 40.000 IDR na osebo/30.00 IDR za otroke; vsak dan od 8.30-18.00
Nasvet Izlet na dlani: organizirajte si čimbolj zgodnji ali čimbolj večerni obisk templjev, preden se na pojavi vsa gneča turistov iz celotnega Balija. Odsvetujemo vam hranjenje ali kakršnokoli drugo izzivanje opic, ugrizi namreč niso redkost. Prav tako spravite vse vam vredne malenkosti (npr ure, verižice, hrana itd).

Tripadvisor opis Gozda opic si oglejte na povezavi tukaj.

5. Tempelj Saraswati Temple-Pura Taman Saraswati
ubud9ind

Omenjeni tempelj se nahaja v samem središču Ubuda in je zaradi tega zares enostavno dostopen (ter še povrhu brezplačen). V večernem času se tam odvijajo tradicionalni balijski plesi. Gre za zanimiv tempelj, posvečen hindujski boginji znanosti in umetnosti-Saraswatiki. Tempelj obdajajo bazeni z vodo polno lotusov.

Lokacija:v središču Ubuda
Kako do templja: nahaja se v središču Ubuda, nekaj metrov naprej od Palače
Vstopnina: ni vstopnine
Nasvet Izlet na dlani: V bližini se nahaja Cafe Lotus, če se boste odločili za večerjo pri njih, si boste v večernem času (okorg 19.30) lahko še celo ogledali tradicionalni balijski ples.

Tripadvisor opis Saraswati templja si oglejte na povezavi tukaj.

6. Muzej mask Setia Darma House of Mask and Puppets

ubud4ind

Če vam ne uspe ogled tradicionalnih plesov ali nastopa njihovih mask, kot je nam, je ena od možnosti tudi ogled muzeja mask, ki se nahaja v bližini Ubuda. Muzej je sestavljen iz večih stavb, ki ponujajo različne tipe mask. Od tardicionalnih indonezijskih, pa tudi iz ostalih azijskih celin, v zadnji od stavb pa celo lutka Obame, ki se rokuje z direktorjem muzeja.
Muzej obdajajo idilične zelene terase, ob stavbah lahko nekoliko tudi posedate, se okrepčate v bližnjem lokalu ali si v manjši trgovini omislite tudi kakšen spominček ali dva.

Lokacija: jugovzhodno od središča Ubuda
Kako do muzeja: okvirno 10 minut vožnje proti jugovzhodu od središča Ubuda
Vstopnina: ni vstopnine, donacije dobrodošle)
Nasvet Izlet na dlani: V bližini se nahaja Cafe Lotus, če se boste odločili za večerjo pri njih, si boste v večernem času (okrog 19.30) lahko še celo ogledali tradicionalni balijski ples.

Tripadvisor opis Muzeja mask si oglejte na povezavi tukaj.


Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Ubudu si oglejte na povezavi tukaj.

Ste že obiskali Bali, kateri pa so bili vaši najljubši ogledi?

Fotografije: Ekipa Izlet na dlani

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.