Izlet na dlani

Lahkih nog naokrog priporoča obisk Kolumbije: 10 najlepših lokacij, ki jih morate vključiti v svoje potovanje

Kolumbija je včasih veljala za izredno nevarno in nestabilno državo v Južni Ameriki, danes pa se je stanje bolj ali manj normaliziralo in Kolumbija na široko odpira vrata turizmu. V Kolumbijo nas vleče zaradi raznolike pokrajine, kjer se lahko tekom enega potovanja kopamo v Karibskem morju, hodimo po visokih Andih, ter plujemo po Amazonki. Seveda pa so tu še čudovita kolonialna mesta in pa zanimiva kultura, ki je mešanica staroselskih indijancev, črnski sužnjev in priseljencev iz Evrope. Da bo vaše potovanje v Kolumbijo kar se da polno in raznoliko, sva za vas pripravila seznam 10 najlepših lokacij v Kolumbiji:

 

Caño Cristales

Caño Cristales je nacionalni park nekje sredi kolumbijske savane, imenovane tudi Los Llanos. Ta je pol leta čisto suha in rjava, drugo polovico leta pa je divje zelena in izredno vodnata. V času deževne dobe (maj – november) dno rečne struge Caño Cristales prerastejo rdeče oz. roza rastline, ki dajejo celotni reki roza barvo. Tako lahko opazujemo roza reko, ki teče med zelenimi travniki.

 

Cartagena

Pristaniško mesto na severu Kolumbije je tako zelo očarljivo, da niti najbolj zahtevni popotniki ne bodo odšli ravnodušni. Mesto je polno kolonialne arhitekture, kupolastih cerkva, tipičnih španskih balkonov, trgov s palmami in debelim obzidjem, ki ponuja čudovite poglede na ocean.

 

Valle de Cocora

Valle de Cocora je verjetno najbolj poznana in najbolj fotogenična destinacija Kolumbije. Kako tudi ne, ko pa se na zelenih gričih dvigujejo do 70m visoke palme, ki so menda največji primerki svoje vrste. Poleg palm se Valle de Cocora lahko pohvali tudi z največjo koncentracijo kolibrijev. Zato »oči na peclje« in opazujte te male ptičke, kako letajo naokoli.

 

Las Gatchas

Las Gatchas je reka na severo-zahodu Kolumbije. Sama po sebi je reka zelo plitka, njeno dno pa je iz enotne rdečkaste skale. A na enem delu te reke so se ustvarili veliki okrogli bazeni. V premer imajo približno 1 -2m, globoki pa so od 20cm pa do 2m. Kot take jih ljudje imenujejo naravni jacuzziji in se v njih radi kopajo oz. hladijo v vročih poletnih dneh.

 

Guatapé

Guatape je luštna kolonialna vasica v bližini Medellina. Znana je predvsem po monolitni granitni skali Piedra del Peñon, na katero vodi 740 stopnic. Z vrha te skale je razgled na široko jezerno področje – vse je posledica umetne zajezitve reke. Včasih je imel na tem področju tudi zloglasni Pablo Escobar svojo posest, dandanes pa je to kraj za počitnice in za športne aktivnosti na vodi.

 

Minca in gigantske viseče mreže

Minca je majhna vasica v gorovju Sierra Nevada na severu Kolumbije in predstavlja odličen pobeg iz vroče kolumbijske obale v nekoliko bolj zmerno podnebje na približno 700 – 1500m nadmorske višine. Najbolj zanimiva stvar v okolici Mince je posestvo Casa Elemento, ki ima ogromne viseče mreže iz katerih je razgled vse dol do Karibskega morja oz. gor do zasneženih vrhov Sierra Nevade.

 

Nacionalni park Tayrona

Nacionalni park Tayrona na severni obali Kolumbije velja za kraj z najlepšimi kolumbijskimi plažami. Verjetno si vsak želi izkusiti nekaj morja in sonca, ko potuje po Kolumbiji, vendar pa je večina kolumbijske obale precej divja. Valovi in tokovi so izredno močni in zato kopanje skorajda ni mogoče, poleg tega pa je velik del obale tudi precej neprivlačno skalnat. No, v Tayroni temu ni tako. Plaže tam so, tako kot se za Karibe spodobi lepe, dolge, peščene s turkizno modro barvo vode.

 

Puščava Tatacoa

Kolumbija ima res izredno raznoliko pokrajino. Tu najdemo vse od visokih gora z ledeniki, tropski gozd in konec koncev tudi puščavo. Puščava Tatacoa ni puščava v klasičnem pomenu besede, saj ni peščena, pač pa gre za posušeno in erodirano rdečo zemljo. Nahaja se med dvema gorskima verigama, ki predstavljata naravno oviro za dežne oblake.

 

Vulkan El Totumo

Vulkan El Totumo je en prav poseben vulkan. Namreč iz njega ne bruha lava pač pa blato! In to izredno gosto blato, v katerem se da kopati. No, bolje rečeno, se v blato lahko vsedemo in potem tam sedimo – tako zelo gosto je namreč!

 

Zona cafetera, obisk kavne plantaže

Južno od mesta Medellin se nahaja področje, imenovano Zona cafetera (kavna regija). Tu so lepi zeleni grički, polni kavnih grmičkov in tu pridelajo največ kave v Kolumbiji. Za vse, ki vas zanima, kje kava raste in kako pridemo od rasline pa do skodelice kave, je obisk kavne plantaže (v španščini ji rečejo finca) obvezen. Vse »fince« imajo zelo podobno ponudbo: voden ogled nasadov in demonstracijo predelave kavnih plodov v pijačo. Na koncu pa lahko kupite kakšen paketek odlične kolumbijske kave.

Avtorja prispevka in fotografij: Rok in Katarina Hočevar (Lahkih nog naokrog)

 

Lahkih nog naokrog

Sva Katarina in Rok Hočevar – dva posebneža, ki imata doma namesto televizorja ogromen, na roke narisan zemljevid sveta. »Zemljevid nama je inspiracija, svet pa destinacija,« je bil stavek, ki nama ni dal miru po 2-dnevnem risanju in barvanju tega zemljevida. Od takrat naprej ves čas razmišljava, kateri nepoznan košček našega planeta bi še obiskala.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.