Izlet na dlani

Lahkih nog naokrog: Priprava na daljše potovanje

Ste se odločili, da greste nekam daleč in za več časa? Čestitam! To je velika odločitev in za to je potrebno kar nekaj poguma. Midva sva to odločitev sprejela pred nekaj meseci in se za približno pol leta odpravila v Južno Ameriko. Priznam, odhod ni bil lahek. Bilo je ogromno dela, številni opravki, pakiranje in pospravljanje … na trenutke se je čutilo kar preobremenjujoče. Da bi bilo ostalim lažje, sva spisala tele nasvete in navodila, kaj vse je treba pred odhodom postoriti.

1.) Poskrbi za zdravje

To poglavje bi lahko razdelila na več podpoglavij, saj je tema zdravja zelo obširna.
V prvi vrsti je treba poskrbeti zase tekom priprav na potovanje, saj človek v takih stresnih situacijah kaj hitro zboli. Zato je izredno pomembno, da pijete veliko vode, jeste veliko svežega sadja in zelenjave in dovolj spite (če je to sploh mogoče).
Druga stvar je, da je treba poskrbeti za cepiva in zdravila za na pot. Odvisno seveda od destinacije, kam potujete, ampak obisk v potniški ambulanti je skoraj obvezen. Tam vam bodo točno povedali, katere so potencialne zdravstvene nevarnosti na vaši destinaciji in proti čemu se je smiselno cepiti. Načeloma velja, da sta cepivi proti Hepatitisu A in B skoraj obvezni, morda se ni slabo cepiti tudi proti tifusu ter preveriti, kdaj ste bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Slednje cepivo dobite brezplačno pri svojem osebnem zdravniku na vsakih 10 let. Cepljenje proti rumeni mrzlici in nakup antimalarikov opravite po posvetu z zdravnikom, ki vam bo točno povedal, kje oz. če obstaja nevarnost okužbe.
Poleg tega si priskrbite še potovalno lekarno za na potovanje, kjer ne sme manjkati komplet prve pomoči, nekaj proti bolečinam in nekaj za prebavne težave. Ostalo pač po lastni presoji.
Še ena stvar je izredno pomembna: zdravstveno zavarovanje! Odvisno od vaše situacije v službi/študentskega statusa itd, je treba poskrbeti, da imate osnovno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji urejeno. Sledi še turistično zavarovanje. Če boste potovali manj kot 3 mesece, potem lahko sklenete »navadno« multitrip celoletno zavarovanje. V kolikor pa je potovanje daljše, pa bo treba urediti nekoliko dražje zavarovanje za daljša potovanja. Preverite pri različnih zavarovalnicah, kaj ponujajo in primerjajte cene. Razlike so lahko kar opazne 😉

2.) Tečaj tujega jezika

Znanje tujega jezika, tudi če so to le osnove, lahko odpre številna vrata v tujini. Zato toplo priporočava, da se vpišete v kakšen tečaj in vsaj malo povadite jezik države, kamor se odpravljate. Ne boste verjeli, ampak tudi samo 2 meseca učenja španščine je pri nama obrodilo bogate sadove.

3.) Preverite veljavnost dokumentov

Takoj, ko se odločite za potovanje, preverite, do kdaj vam velja potni list in koliko prostora imate za štemplje, do kdaj velja vozniško dovoljenje in ali bodo bančne kartice veljavne cel čas potovanja. Po potrebi naročite nove dokumente in bodite pozorni na čas za izdelavo dokumentov. Da ne boste še zadnji dan pred odhodom čakali pošte z novo kreditno kartico. 😉

4.) Vize

V kolikor potujete v države, za katere potrebujete vizo, si le-to uredite pravočasno oz. naštudirajte, kako boste vize pridobili v tujini. Zelo verjetno boste potrebovali tudi kakšno fotografijo za vizo, zato si jih pripravite nekaj na zalogo.

5.) Birokracija

Pred daljšim potovanjem je cel kup ene birokracije. Pametno je dati pooblastilo komu od bližnjih, da bo lahko recimo za vas prevzemal pošto ali urejal kakšne stvari. Uredite oz. spremenite si naročniški paket pri ponudniku mobilnih storitev, odpovejte oz. preusmerite prejemanje položnic, naročnine na razne revije … Tu je stvari, ki jih je treba urediti ogromno in vsak posameznik ima svoje specifične zadolžitve.

6.) Spakirajte!

Sedaj pa prihaja najtežji del priprav na potovanje: kaj spakirati?! Zlato pravilo je: nič več kot bi spakiral za »navadno« krajše potovanje. Midva sva tu nekoliko pretiravala in opažava, da sva vzela preveč stvari. In sedaj jih tovoriva s seboj, ves čas so nama v napoto in bi jih najrajši vrgla stran (ampak nama jih je škoda) ali pa poslala nazaj domov (pa je predrago). Torej, kaj potrebuješ za daljše potovanje: spodnje perilo, itak, ane? Tanko in lahko pohodniško brisačo, ki se hitro suši, kopalke, vsaj en komplet toplih oblek (sicer, odvisno, kam potujete, ampak topel pulover vedno prav pride, tudi na letalu ali avtobusu, kjer je klima nastavljena na -15°C) in kakšnih 5 majic ter 3 hlače. Pri oblekah ne pretiravat, ker se da vse kupit tudi na drugem koncu sveta, pa prali si boste najbrž tudi tako pogosto, kot doma. Torej ne potrebujete ene majce za vsak dan vašega dolgega potovanja 😉 Priporočam tudi buff rutko ali kakšno drugo lahko ruto/šal za hladne dni, klimatizirane prostore ali pa za sprotno vsestransko uporabo. Ne boste verjeli, kako zelo je lahko praktična taka ruta. Od pregrinjala za vzglavnik do brisače, pot katero se na plaži lahko preoblečeva. Obvezno vzemite tudi natikače, če ne drugega bodo koristili pri tuširanju v kakšnem hostlu ali kampu. V kolikor boste več spali po hostlih, spakirajte še čepke za ušesa in obrazno masko. Za aktivne ljudi kot sva midva, so obvezni tudi gojzarji, vzemite pa še ene čevlje za vsak dan. Zelo praktična je tudi čelna svetilka, žepni nož, pisalo in popotniški dnevnik, pa seveda fotoaparat za beleženje vseh spominov.

7.) Ohranite mirno kri

Kot že omenjeno, odhod na daljše potovanje je izredno stresna zadeva, saj predstavlja veliko spremembo v vašem življenju, skok iz cone udobja, kjer zapuščate varen dom in se podajate v neznano, dogodivščinam naproti. Zveni odlično, kajne? No, spomnite se na to, kako zakon je to, kar počnete, ko boste izgubljali živce zaradi kupa opravkov, ki jih še imate pred odhodom.

Avtorja prispevka in fotografij: Rok in Katarina Hočevar (Lahkih nog naokrog)

Lahkih nog naokrog

Sva Katarina in Rok Hočevar – dva posebneža, ki imata doma namesto televizorja ogromen, na roke narisan zemljevid sveta. »Zemljevid nama je inspiracija, svet pa destinacija,« je bil stavek, ki nama ni dal miru po 2-dnevnem risanju in barvanju tega zemljevida. Od takrat naprej ves čas razmišljava, kateri nepoznan košček našega planeta bi še obiskala.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.