Izlet na dlani

Metropola na Majni: mesto kontrastov in letos poleti tudi nogometno središče

Frankfurt je poleg še devetih drugih nemških mest gosti evropsko nogometno prvenstvo UEFA EURO 2024 in z navijaško cono na breku reke Majne obljublja nepozabno vzdušje. Od 14. junija do 14. julija bo mednarodna metropola na Majni veliki nogometni dogodek praznovala na prostem z gosti z vsega sveta in pod sloganom »Združeni v nogometu. Združeni v srcu Evrope.« Poleg ogromnega 720-palčnega plavajočega platna za ogled tekem bo ena od posebnosti Frankfurta v času prvenstva tudi plavajoče malo nogometno igrišče na Majni. Preizkusite svoje spretnosti z žogo, ko pod nogami nimate trdnih tal! V navijaški coni pa si lahko date duška na še dveh malih nogometnih igriščih. Fundacija Seppa Herbergerja bo na enem od igrišč priredila nogometni turnir, ki vključuje tudi ljudi z oviranostmi. Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji e-športov. Na konzolah boste lahko izvajali najboljše trike svojih junakov z evropskega prvenstva, se pomerili z igralci iz drugih gostiteljskih mest in gledali čez ramo profesionalnim e-športnikom. Pri celotni organizaciji prvenstva pa so v ospredju okoljska in družbena odgovornost ter spodbujanje prostovoljstva in športa za vse.

Ob Majni bo med nogometnim prvenstvom še bolj živahno kot sicer © #visitfrankfurt, Holger Ullmann

 

Potem pa je tu še sam Frankfurt na Majni: živ dokaz, da se nasprotja privlačijo. Nebotičniki stojijo bok ob boku stavbam znamenite predalčne lesene gradnje; nakupovalne ulice so v neposredni bližini sproščenih sprehajališč ob reki, vrhunske galerije pa imajo za sosede tradicionalne pivnice z domačim jabolčnikom. Kontrasti so del Frankfurtovega DNK-ja.

V Frankfurtu obvezno poskusite jabolčnik © #visitfrankfurt, Holger Ullmann

 

Ležerno ob reki

Na obrežju Majne boste v trenutku pozabili na hektičen vsakdan. Če želite dan preživeti kot domačini, se na promenadi usedite v katerega od barčkov in s hladno pijačo v roki opazujte mimoplavajoče čolne in suparje. Na obrežju Majne v četrti Sachsenhausen pa si lahko privoščite hiter obrok v priljubljeni okrepčevalnici, ki je postala eden od simbolov mesta: ladja kebabdžinica Meral, ki kruleče želodčke na kopnem in na vodi pomiri s turškimi specialitetami.

Uživajte kot domačini: četrt Sachsenhausen © #visitfrankfurt, David Vasicek

 

Peš po mestnem središču

Četrt Neue Altstadt s slikovitimi hišami predalčne lesene gradnje je od znamenitega trga Römerberg s staro mestno hišo oddaljena le nekaj minut hoje.

Neue Altstadt ©#visitfrankfurt, Plazy, Florian Trykowski

 

Instagramabilni trg Römerberg © #visitfrankfurt, Christoph Partsch

 

Ob tem je nujno omeniti frankfurtski kulturni program, ki je edinstven tako po kakovosti kot po raznolikosti. Ljubitelji kulture boste v svojem elementu na muzejskem nabrežju (Museumsufer), kjer vas na enem mestu čaka kar 39 vrhunskih muzejev. Že samo znameniti Städel zajema približno 700 let zgodovine umetnosti. V novem delu mesta priporočamo tudi muzej sodobne umetnosti MMK.

Avgusta muzejsko nabrežje zaživi na Museumsuferfestu © #visitfrankfurt, Holger Ullmann

 

Ne smemo pa pozabiti na frankfurtsko mestno veduto. Samo postavite se na most Flößerbrücke ali se povzpnite na stolnico in takoj boste razumeli, od kod mestu vzdevek Mainhattan. Čaka vas čudovit razgled na 39 nebotičnikov. Ti krojijo veduto mesta, ki je dom 19 od 20 najvišjih stavb v Nemčiji!

Razgled na »Mainhattan« s stolnice © #visitfrankfurt, David Vasicek

 

Raziskovanje slikovitih mest v okolici

Le malo mest je tako lahko dostopnih in dobro prometno povezanih kot Frankfurt na Majni. Mesto leži v središču Nemčije in s tem v osrčju Evrope. Do njega hitro in elegantno pridete z letalom, avtomobilom ali okolju prijazno z vlakom. Ko ste enkrat tam, pa boste videli, da ima Frankfurt tudi izvrsten mestni in primestni javni promet, zaradi česar je odlično izhodišče za daljše bivanje na destinaciji Frankfurt-Ren-Majna (FrankfurtRheinMain). S kartico RheinMainCard se na vlak usedete v velemestu in uro pozneje že raziskujete naravni rezervat. Stolpnice zamenjajo gradovi in samostani, umetnostne muzeje pa kolesarske in pohodniške poti. Izvrstna izletniška točka na zahodnem obrobju Frankfurta je četrt Höchst, od katerega vas iz središča mesta loči prijetna vožnja z ladjo po Majni.

Z ladjo po Majni © #visitfrankfurt, David Vasicek

 

V Höchstu s čudovitim starim mestnim jedrom, ki ga sestavljajo hiše predalčne lesene gradnje, grad in cerkev sv. Justina iz 9. stoletja, se vam bo Frankfurt pokazal v povsem drugačni podobi. V turistični regiji Frankfurt-Ren-Majna pa so še številna druga slikovita mesteca. Ljubitelj hiš predalčne lesene gradnje se boste z veseljem podali na Cesto predalčne lesene gradnje (Fachwerkstraße), ki poleg Höchsta vključuje Seligenstadt, Hanau-Steinheim, Dreieich v okrožju Offenbach in Trebur v okrožju Groß-Gerau.

Romantični Höchst © #visitfrankfurt, Plazy, Isabela Pacini

 

Zeleno mesto

Pri Frankfurtu verjetno nihče ne pričakuje, da več kot polovico mesta predstavljajo zelene površine. V mestu je kar 45 parkov, vrtov, gozdov in drugih naravnih krajin, ki v mestu in okolici ponujajo ogromno možnosti za dolge sprehode, pohode in kolesarjenje. S parkom Wallanlagen, ki obdaja mestno središče, Aleenringom in Zelenim pasom (GrünGürtel), mesto obdajajo kar trije zeleni obroči.

Botanični vrt Palmengarten © #visitfrankfurt, Plazy, Isabela Pacini

 

Z Goethejevega razglednega stolpa (Goetheturm) se odpre lep pogled na Zeleni pas (GrünGürtel) © #visitrhinemain, David Vasicek

 

Vrt nebeškega miru v Bethmannparku

Ko smo ravno pri naravi in Frankfurtu – vas mika mika potovanje na Kitajsko? Z manj časa in denarja lahko košček Kitajske okusite v frankfurtskem Vrtu nebeškega miru. Ribnik z vodnimi lilijami, stara drevesa in značilne pagode temu vrtu dajejo edinstven eksotičen pridih. Območje pred hrupnim prometom ščitijo debeli zidovi, tako da boste slišali samo žuborenje majhnega slapu. Okoli svetlo zelenega ribnika se bohotijo rastline z Daljnega vzhoda, nato se čez ukrivljen mostiček sprehodite do paviljonov s pagodasto streho in portala, ki ga varujejo zmaji. Vrt nebeškega miru v Bethmannparku je arhitekturni in botanični biser in je poimenovan v spomin na pokol na Trgu nebeškega miru. Pri gradnji vrta v osemdesetih letih prejšnjega stoletja nič ni bilo prepuščeno naključju. Strokovnjaki, ki so v Nemčijo pripotovali iz Kitajske, so vrt uredili po klasičnih daljnovzhodnih načelih; gradbeni material in rastline so iz Azije uvozili v več ducat zabojnikih. Skupek arhitekture, starih dreves in daljnovzhodnih rastlin pa dopolnjujejo skrbno postavljeni metni griči, skale in napisi s pismenkami.

Zen v Vrtu nebeškega miru © #visitfrankfurt, David Vasicek

 

Prepričani smo, da vas bo Frankfurt očaral ne glede na to, ali ste strastni navijači, ljubitelji umetnosti ali zgolj radovedni. Med prvenstvom UEFA EURO 2024 pa mesto na reki Majni še bolj privlačno za vse, ki uživate v nogometu in poletju.

Sponzorski prispevek!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.