Izlet na dlani

Načrt potovanja na Poljsko

Predlog potovanja za Poljsko sta spisala blogerja Rok in Katarina Hočevar, ki svoje popotniške misli in dejanja zlivata na svojo spletno stran Lahkih nog naokrog.

Redko kdo pomisli na Poljsko, ko razmišlja o potovanju po Evropi. Vse prevečkrat si izbiramo “popularne” destinacije, kot so Španija, Francija, Italija in tako spregledamo malo manj “in”, ampak vseeno lepe in pogosto še bolj pristne kotičke našega kontinenta. V slednjo kategorijo spada tudi Poljska – ogromna država v centralni Evropi, ki je bila nekoč močno kraljestvo in ostanki tistih časov pa so vidni še danes. Bogati gradovi in številne cerkve pričajo o nekdanji slavi, številni muzeji, koncentracijska taborišča in spraznjene judovske četrti pa so v spomin in opomin, kako hudo je bilo tukaj tekom druge svetovne vojne. Poleg vsega tega pa imajo na Poljskem tudi raznoliko naravo: gore na jugu in (sicer mrzlo) morje na severu, vmes pa ravnino polno žitnih polj, najde se tudi puščava in seveda gozdovi.

Načrt 14 dnevnega potovanja po Poljski

Prvi dan

Začnemo konkretno, s celodnevno vožnjo iz Ljubljane do Zakopan na jugu Poljske. Če je potrebno pretegniti noge, se lahko na poti ustavite v Bratislavi in si jo na hitro pogledate, ali pa samo “pičite” direktno na Poljsko.
Prevožena razdalja: 780 km

Drugi dan

Če vreme dopušča, je danes dan za pohodništvo. Med bolj popularnimi je najvišja poljska gora Rysy (2503m), zalo prijeten pa je tudi sprehod do jezera Morskie Oko.
Nastanitev: Zakopane

Tretji dan

Vožnja do Krakova in ogled mesta. Vredno se je sprehoditi skozi srednjeveški center (Stare Miasto) in judovsko četrt Kazimierz (kjer je tudi Schindlerjeva tovarna). Za sprostitev po vseh ogledih pa je zelo prijeten gozd v okolici potopljenega kamnoloma Kraken Zakrzówek. V jezeru, ki je nastalo v kamnolomu, se da v poletnih mesecih tudi kopati. Razgledi z vrha kamnoloma na mesto Krakov so čudoviti, voda pa izredno osvežilna.
Nastanitev: Krakov

Četrti dan

Dopoldne priporočava izlet do rudnika soli Wieliczka –za tiste, ki jih take stvari zanimajo. Sicer pa imate še end an za raziskovanje Krakova. Popoldan, po 16h, pa se splača izkoristiti brezplačen obisk nekdanjega koncentracijskega taborišča Auschwitz. Če boste zvečer želeli razvedritve, je Kazimierz v Krakovu četrt, kjer se največ dogaja: bari, restavracije, ulična hrana, koncerti … za vsakega nekaj.
Prevožena razdalja: 150km
Nastanitev: Krakov

Peti dan

Vožnja iz Krakova do Varšave. Na poti si lahko pogledate Bledovsko puščavo – zelo zanimiv kraj, ki odraža pretiran poseg človeka v naravo pa in romarski kraj Częstochowa.
Prevožena razdalja: 300km
Nastanitev: Varšava

Šesti dan

Ogled Varšave: prenovljenega starega mesta, judovske četrti in predela Stara Praga.
Nastanitev: Varšava

Sedmi dan

Zjutraj zapustite Varšavo in se odpeljete do nacionalnega parka Białowieża. Čim je mogoče se odpravite na sprehod po gozdu, ali pa se odločite za “safari” – iskanje evropskih bizonov, ki živijo na tem področju. Pomembno opozorilo: nikamor brez repelenta! Komarjev je v tem gozdu ogromno!
Prevožena razdalja: 230km
Nastanitev: Białowieża

Osmi dan

Še dopoldanski sprehod po parku in iskanje živali, nato pa vožnja do Gdanska na severu Poljske. Na poti se lahko ustavite pri čudovitem gradu Malbork blizu Gdanska.
Prevožena razdalja: 480km
Nastanitev: Gdańsk

Deveti dan

Ogled mesta Gdansk: poleg starega srednjeveškega mesta, je Gdansk znan po gibanju Solidarnost, ki je igralo zelo pomembno vlogo pri padcu komunizma na Poljskem. Zato je ogled spomenika Solidarnosti in muzeja Solidarnosti skorajda obvezen. Popoldan pa se splača na izlet na polotok Hel. Najlažje se tja pride kar z ladjico iz Gdanska. Na Helu se da tudi kopati, vendar je Baltsko morje dokaj hladno, pogosto pa je tudi zelo vetrovno.

Deseti dan

Iz Gdanska se mimo Sopota in Gdynie, ki skupaj z Gdanskom tvorijo “tromestje” zapeljemo do kraja Łeba. To je izhodiščna točka za Słowinski narodni park, ki slovi po premikajočih sipinah. Tu na severu Poljske so namreč tla peščena, konstantni veter pa to mivko počasi premika proti vzhodu in na ta način duši drevesa pod seboj in ustvarja puščavo. Poleg sipin ob morju pa je tudi gozd tam čudovit, drugačen od gozdov v Sloveniji. Zato priporočava tudi kakšen sprehod skozi gozd.
Prevožena razdalja: 120km
Nastanitev: Smołdzino na drugi strani parka

Enajsti dan

Zjutraj se odpeljite do mesta Ščečin (Szczecin) ob nemški meji in naprej do kljukastega gozdu (Krzywy Las), katerega nastanek spremljajo same (malo verjetne) legende. Dan potem preživite ob sproščenem sprehajanju po gozdu ali pa se vrnite v mesto Ščečin in si oglejte še tega. V času sončnega zahoda se splača obiskati Café 22 v Ščečinu, ki ponuja čudovit razgled na celotno mesto.
Prevožena razdalja: 280km
Nastanitev: Szczecin

Dvanajsti dan

Počasi je treba proti domu. Usmerite se proti jugu in se peljite do mesta Wroclaw. Popoldan imate čas za ogled starega mesta, otoka na reki Odri in velike panoramske slike Panorama Racławicka – ponosa Poljske, saj slika uprizarja eno večjih vojaških zmag poljske vojske nad rusko iz leta 1794. Slika je tako velika, da so posebaj zanjo zgradili ovalno stavbo, v kateri je razstavljena.
Prevožena razdalja: 390km
Nastanitev: Wroclaw

Trinajsti dan

Wroclav je znan po posebnih majhnih kipcih palčkov, zato si ta dan rezerviratje za iskanje palčkov po mestu. Na turističnih informacijah si vzemite zemljevid palčkov in jih začnete iskati po mestu. Super zabavna zadeva, pa še veliko mesta boste na ta način videli!
Nastanitev: Wroclaw

Štirinajsti dan – Vožnja do Ljubljane

To je to, konec potovanja po Poljski. Čaka vas samo še dolga vožnja nazaj domov, do Ljubljane je iz Wroclawa 10h vožnje.
Prevožena razdalja: 920km

Poljska je ogromna država in ponuja res veliko različnih stvari, ki pa so si dokaj narazen, zato je tudi vožnje veliko. Po želji in sposobnostih, iz načrta najinega potovanja odstranite kakšno točko, če se vam bo zdelo prenaporno. Sicer pa priporočava, da večino vožnje naredite zjutraj in imate na ta način še kaj od dneva, ko pridete na destinacijo.

Uživajte na Poljskem, država je poceni in izredno zanimiva.

Podatki o blogu Lahkih nog naokrog:

Na spletni strani Lahkih nog naokrog lahko zasledite podrobne opise z njunih potovanj po skoraj vseh kontinentih (od Evrope, Azije, Avstralije, Afrike itd.), pa tudi nekaj zanimivih z domačih krajev. Ne gre pa spregledati tudi rubrike Okusi sveta, kjer vam zaupata kar nekaj zanimivih kuharskih receptov iz različnih držav, s podrobnimi navodili za pripravo. Kot zanimivost strani pa so tudi zgodbe njunih couchsurfing obiskov, kjer sta se ponudila v vlogi gostiteljev. Če ju še niste uspeli videti v živo, lahko to tudi  storite, saj napovedujeta kar nekaj potopisnih predavaj z zgodbami iz njunih potovanj.
– spletna stran oz.blog: https://lahkihnog-naokrog.si/

Avtorja fotografij: Rok in Katarina Hočevar (Lahkih nog naokrog)

Lahkih nog naokrog

Sva Katarina in Rok Hočevar – dva posebneža, ki imata doma namesto televizorja ogromen, na roke narisan zemljevid sveta. »Zemljevid nama je inspiracija, svet pa destinacija,« je bil stavek, ki nama ni dal miru po 2-dnevnem risanju in barvanju tega zemljevida. Od takrat naprej ves čas razmišljava, kateri nepoznan košček našega planeta bi še obiskala.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.