Izlet na dlani

Naše izkušnje potovanja v času epidemije (Dubaj)

Po “zelo” dolgemu času smo se tudi mi odpravili na let izven Evrope. Tokrat smo si kot destinacijo izbrali Združene Arabske Emirate. Emirate smo že večkrat raziskovali, tokrat pa smo prišli predvsem uživat in si mogoče celo malo oddahnit. Za Emirate smo odločili predvsem zaradi toplega vremena in relativno dobrega obvladovanja epidemije (veliko testiranja in že več kot 50% precepljenosti).

 

Pot v Dubaj:

Ni presenečenje, da je potnikov veliko manj kot smo bili vajeni pred COVID časi. Posledično je tudi frekvenca letov nižja. V našem primeru je zato to pomenilo, da je letalo Qatar Airways iz Zagreba bilo skoraj polno. Po skoraj enem letu izogibanju gneči in držanju 2 metrov distance, je to precej nenavaden občutek. Po drugi strani pa je zanimivo, da so na kratkem letu Doha – Dubaj v vseh 3 vrstah pustili sredinski sedež prazen, na relaciji Zagreb – Doha, pa o tem ne duha ne sluha 🙂 Tudi celoten postopek check-ina je trajal nekoliko dlje kot ponavadi, saj je na okencu potrebno izpolniti še dodane formularje ter kopirati dokazila o negativnem PCR testu…
Ob vstopu v Dubaj so še enkrat brezplačno testirali (PCR) celotno letalo. Preverili so pa tudi dokazilo o obveznem negativnem PCR testu od doma (test je obvezen za vse potnike starejše od 12 let). Ali imamo naloženo njihovo aplikacijo za sledenje okuženih stikov (v katero se Slovenci tako ali tako ne moremo vpisati, saj ni mogoče vnesti slovenske tel. številke), nas nihče ni vprašal.
V samih Emiratih na prvi pogled življenje poteka normalno, le da so maske obvezne ves čas, razen ob mizah v restavracijah ali barih in na plažah ali bazenih.

 

Pot nazaj v Slovenijo:

Za brez karantenski prihod domov morate na meji v Slovenijo pokazati hiter antigenski test, ki ni starejši od 24 ur in je bil opravljen v državi članici EU ali schengenskega območja. Druga možnost pa je negativen PCR test, ki ne sme biti starejši več kot 48 ur in je izveden v eni izmed inštitucij v Emiratih, ki jih priznava Slovenija kot ustrezne in so zapisane tukaj. Mi smo PCR test naredili v Dubaju. Test stane cca 30 eur in se na njega ni potrebno predhodno naročiti. Test smo opravilo v Mediclinic Welcare Hospital , ki nam je bila najbližje hotelu. Seznam vseh drive-in lokacij te inštitucije lahko najdete tukaj.
Testiranje poteka tako, da se z avtom pripelješ, parkiraš, izpolniš formular, plačaš test in ti odvzamejo vzorec. Skozi celoten postopek ne izstopiš iz avta. Test smo izvedli v sredo ob 21 uri  tako, da smo lahko slovensko mejo s tem testom prečkali vse do 18 ure v petek (upoštevajoč 3 ure razlike med Dubajem in Slovenijo). Rezultate testa smo dobili v četrtek ob 11 uri zjutraj na mail, rezultate smo si potem v hotelu za vsak slučaj natisnili. Ob check-inu v Dubaju smo letalski družbi Qatar morali pokazati negativen PCR test. Ob vprašanju ali bi nas spustili tudi brez testa, so namignili, da ne, saj Hrvaška zahteva negativen test.
Rezultat testa nam potem ni bilo treba pokazati na Hrvaški meji, ker smo bili le v tranzitu, na slovenski meji pa smo ga pokazali policistu, ki nas je le vprašal kje smo bili in nas nato spustil čez mejo.

Potovanja se počasi vračajo, vendar glede na čase pred COVID zahtevajo nekaj več organizacije in seveda dodatnih stroškov zaradi vseh testov. Kdaj bo spet mogoče potovati kot smo bili vajeni je težko napovedati, strokovnjaki ocenjujejo, da bi se potniški promet lahko vrnil na nivo pred COVID leta 2022/23.  Vsekakor pa brez cepljenja ali dodatnih testov še dlje časa ne bo mogoče potovati izven Evrope.

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

2 komentarja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.