Izlet na dlani

Nasveti za dober spanec na letalu

Če ste se ali se še boste podali na kakšni daljši let izven Evrope in niste tako strastni letalski filmoljubi, da bi 12 ur bedeli na račun filmskega maratona, ste oziroma boste zagotovo vsaj par ur zadremali. Da pa boste od letalskega dremeža odnesli kar se da največ, smo za vas povzeli nekaj nasvetov…

Na letalu običajno dremate ali raje gledate filme ali kako se drugače zaposlite med letom?


1. Izbor letalske družbe

Izbor primerne letalske družbe za daljše lete je zagotovo pomemben faktor za vaše boljše počutje in izkušnjo na letu. Namreč znani so podatki o dejanskem prostoru med sedeži in zagotovo boste bolje spali na letalu z bolj obsežnim prostorom za noge. Za naš nedavni let proti Japonski smo npr. namensko izbrali odlično japonsko družbo ANA All Nippon Airways, ki slovi po svojem nadpovprečnem prostoru za noge (86 cm). Z omenjenimi podatki o prostoru za noge vam postreže iskalnik Google flights.

2. Izbor sedeža je pomemben

Izbor sedeža je zelo pomemben, z izjemo situacije kadar bo potnikov tako malo, da boste zase imeli vso vrsto. Sicer pa vam priporočamo izbor sedeža ob oknu, tako boste imeli nadzor nad okenskim zastorom in ne bo vam potrebno vstajati vsakič, ko se bo kdo od sosedov odločil za obisk stranišča. Dobro razmislite tudi o izboru sedežev v prvi vrsti in ob zasilnem izhodu, res da boste tam imeli več prostora za noge; vendar tam včasih sedeži ne omogočajo nagiba in tudi stranice za naslon rok so običajno fiksne; v prvi vrsti pa vam bodo običajno v bližini družbo delale tudi družine z majhnimi otroci.  Podobno velja tudi za zadnjo vrsto, tam se sedeži ne nagibajo in v bližini so stranišča, kar pomeni nenehni hrup in osvetljenost.
Za izbor sedežev si oglejte ocene in priporočila na Seatguru.

3. Zmanjšajte količino prtljage

Če boste imeli več manjših kosov prtljage se zna zgoditi, da bo kakšen kos zaradi gneče, končal tudi pod sedežem pred vami. To se sicer bolj pogosto pripeti pri letih z manjšimi letali. Na ta način boste imeli še bolj omejeni prostor za noge. Prav tako si na sedeže pred vami ne naložite prevelike količine potrebščin, saj vas bo tudi to oviralo pri sedenju in spancu; predvsem pa lahko ovira tudi proces evakuacije v kriznih primerih.

4. Ne pijte kave ali drugih energijskih napitkov

To, da vam bo kava ali pitje drugih energijskih napitkov preprečevalo spanec sicer ni nova pogruntavščina, vendar je klub temu se koristno k temu pravočasno opomniti. Priporočamo raje pitje sokov ali še bolje vode.

5. Tablete za spanec?

Če sodite v skupino tistih, ki zares težko zaspijo, pa bi si na oddaljeno destinacijo kljub temu želeli priti spočiti, mogoče ni napačno razmisliti o kakšni tableti za pomoč. Kot rahlo uspavalo delujejo tudi tablete proti potovalni slabosti (npr. Dramina). Sicer smo sami zagovorniki naravnih metod in mogoče lahko tableto zamenjate raje za kakšno umirjeno glasbo iz slušalk.

6. Odeje, vzglavniki, blazine za vrat

Na večini daljših letov vam bodo sicer postregli z odejo in manjšimi vzglavniki, v kolikor pa imate kakšne posebne želje ali zahteve pa si lahko omislite tudi svoje. Po večini so v nočnem času na letalih vzpostavljena močna zračenja in temu primerna se potem tudi ustvari temperatura, zato je kakšno od odej dobro imeti pri roki za spanec. V kolikor ni na letalu odej so priročne tudi morebitne večje rute ali brisače. Tudi blazina za vrat vam bo pripomogla k boljšemu spancu, saj bo preprečila nenehno padanje glave. Blazine so na voljo v najrazličnejših oblikah, najbolj priročne so zagotovo napihljive.

7. Brez čevljev?!

Sezuvanje čevljev je pogosto sporna tema. Sploh ko se “bose” noge znajdejo v bližini ostalih potnikov. Mogoče ni slaba ideja, da si za let omislite kakšne natikače ali sobne copate in tako bolj diskretno rešite situacijo brez čevljev.

8. Slušalke

Slušalke so koristne za gledanje filmov, če pa si zares želite spanca pa se temu raje izognite in si privoščite cikel sproščujoče glasbe. Če hočete popolnoma izključiti vse okoliške glasove, mogoče ni slaba investicija v slušalke z možnostjo odstranjevanja hrupa (Noise cancelling headphones), bodite le pozorni da se pravočasno zbudite ob prihodu in ne ostanete na letalu 😉

9. Ne pustite se motiti med spancem

Ker bo letalsko osebje vsakih par ur veselo (in hrupno) streglo pijačo in hrano, lahko za primer da ne želite, da se vas moti, poskrbite z preprostim napisom ali omembo sosedu (če tudi ta ne bo ravno spal). Nekatere letalske družbe že razpolagajo z nalepkami, ki si jih nalepite na rob sedeža (npr. ne moti, oz, zbudite me za obrok itd.). Podobno velja tudi za preverjanje varnostnega pasu v primerih turbulenc, pas zapnite čez odejo in osebje bo brez težav opazilo, da ste pravilno pripeti.

10. Udobna oblačila

Tudi izbor udobnih oblačil je važen za prestajanje dolgih letov in udobni spanec. Najbolj primerna so lahka in športna oblačila, nikakor pa se ne oblecite premalo, saj vas bo lahko sredi spanca pošteno zazeblo. Predvsem na številnih azijskih letih boste zaznali, da si ljudje večkrat omislijo kar pižame in spalne srajce in se tik ob pristanku preoblečejo v običajna oblačila.

11. Primeren nagib sedeža

Tudi nagib sedeža je pogosto sporna tema za pogovor. Številni so prepričani, da je nagib sedeža njihova pravica, spet drugi so prepričani, da se je kljub temu potrebno dogovoriti s potnikom za nami. Naše mnenje: preprosto nakazilo potniku za vami, da želite izvesti nagib, bo že opravilo dober namen; seveda pa obvezno preverite kdo sedi za vami; če so osebe močnejših postav ali morebiti starši z majhnim otrokom v naročju, potem nagib seveda zmanjšajte oziroma se mu celo odpovejte. Predvsem starši vam bomo zelo hvaležni. 😉 Prav tako nagib zmanjšajte v času posrežbe obrokov hrane.

12. Umaknite se od virov svetlobe

Na letalu so različni viri svetlobe, predvsem predeli kjer se zadržuje letalsko osebje in stranišča so vir konstantne svetlobe, zato sedeže raje izberite drugje. So pa vir svetlobe tudi vse luči nad sedeži namenjene za branje, ekrani…, mogoče je koristen nasvet, da si za spanec omislite masko za oči. Na nekaterih letih so te maske celo brezplačno na voljo.

Prispevek povzet po Smartertravel.com

Lepo potuj! A ne pozabi: če v tujini zboliš ali se poškoduješWIZ Tujina ti zagotavlja hitro zdravniško pomoč in plačilo stroškov zdravljenja. Ne spreglej ugodne cene za družine in celoletnega zavarovanja. Za vse, ki želite več, npr. zavarovanje izgube prtljage ali kraje dokumentov, je tu novost WIZ Tujina Plus že za 11,98 € za 8 dni (Svet). Izkoristi 10 % ugodnejšo spletno sklenitev.

Fotografija: Pixabay

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.