Izlet na dlani

NE SPREGLEJTE: Primerjave cen lastnih prevozov (iz LJU ali MB) do letališč ter parkirnin na letališčih

Ponudba ugodnih letalskih kart je zelo pestra in nekatera bolj oddaljena letališča kot so npr. Milano, Munchen in Budimpešta imajo pogosto precej večji nabor ponujenih destinacij različnih letalskih družb (tako nizkocenovnih kot tudi rednih linij). Velika večina nas pogosto koleba katera letališča izbrati za odhodna/povratna, namreč k ceni letalske karte je potrebno prišteti še stroške prevoza do in nazaj z letališča ter strošek same parkirnine.

Da se boste prihodnjič lažje odločili s katerega letališča bi leteli na želeni dopust in k ceni letalske karte prišteli še okvirni nujen strošek prevoza (gorivo + cestnine) ter parkirne, smo za vas pripravili preglednico nekaterih bližnjih in bolj oddaljenih letališč. Podatki so podani za eno smer!

Iz Ljubljane

Iz Maribora


 

Torej, kdaj se tehnično splača leteti:
-Iz Benetk namesto Ljubljane (2 osebi, 1 teden potovanja):
Stroški prevoza tja in nazaj za dve osebi sta 63 eur + 18 eur parkirnine je skupaj 108 eur. Pomeni, da vozovnica iz Benetk mora biti 54 eur cenejša kot iz Ljubljane, da se splača leteti iz Benetk namesto iz Ljubljane.

-Iz Milana namesto Ljubljane (2 osebi, 1 teden potovanja):
Stroški prevoza tja in nazaj za dve osebi sta 138 eur + 20 eur parkirnine je skupaj 175 eur. Pomeni, da vozovnica iz Milana mora biti 87.5 eur cenejša kot iz Ljubljane, da se splača leteti iz Milana namesto iz Ljubljane.

– Iz Budimpešte namesto Ljubljane (2 osebi, 1 teden potovanja):
Stroški prevoza tja in nazaj za dve osebi sta 87 eur + 22 eur parkirnine je skupaj 99 eur. Pomeni, da vozovnica iz Budimpešte mora biti 49,5 eur cenejša kot iz Ljubljane, da se splača leteti iz Budimpešte namesto iz Ljubljane

To je seveda čisto tehnično/finančen pristop, pri tem se ne upošteva čas za prevoz in udobje.

Najugodnejše letališče za vožnjo iz Ljubljane za
1 tedensko potovanje: je Trst, Gradec, Budimpešta
3 tedensko potovanje: je Budimpešta, Trst, Gradec

Najugodnejše letališče za vožnjo iz Maribora za
1 tedensko potovanje je  Gradec, Budimpešta, Trst
3 tedensko potovanje je  Budimpešta, Gradec, Trst

 

Pred potovanjem ne pozabi na Zavarovanje Avtomobila:
WIZ Avto (5% popusta s kodo INDWIZ05)


Nasvet Ekipe Izlet na dlani, bodite pozorni na:

– pogosto so na voljo nižje cene parkirnin na/ob letališčih, za primere spletnih rezervacij pred samim potovanjem;
– poleg lastnih prevozov so vam na voljo tudi nizkocenovni prevozi Goopti do večine letališč, prevoze Goopti lahko rezervirate tukaj;
– obstaja možnost da so na voljo še katera druga privatna parkirišča v neposredni bližini letališč z nižjimi parkirninami (v kolikor razpolagate s temi podatki, jih lahko delite v komentarje pod prispevkom).

Podatki za časovno trajanje prevoza, stroške bencina in cestnin povzeti po Via Michelin (na povezavi tukaj) (dizel, 1,237 eur na liter); podatki o cenah parkiranja na letališčih povzeti po podatkih uradnih straneh letaliških parkirišč.

Izlet na Dlani

Zagotovo se med vami najde kdo, ki pogosto sanjari o bližnjih kot tudi o daljnih destinacijah za potovanja, takšni smo tudi člani ekipe Izlet na dlani. Stran Izlet na dlani je nastala z željo po iskanju najugodnejših možnostih potovanja, hkrati pa tudi z željo, da potovalne dogodivščine ter ostale stvari povezane s potovanjem, delimo tudi z vami.

20 komentarjev

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • V Zagrebu obstaja več možnosti kot predrago uradno parkirišče.
  Avto lahko pustite na parkirišču Rooms Pleso Zagreb http://www.rooms-zagreb-airport.com/
  Cena je 5 EUR po dnevu, tudi transfer je možen, ali Uber.
  Druga možnost je popolnoma bresplačno parkiranje v Veliki Gorici in Uber do Letališča. Zadnjič je bilo 20 kn za Uber po smeri.

 • Izračuni so nerealni glede goriva in parkirišč v Benetkah, če gledamo prevoz iz MB. Po teh izračunih bi morala biti povprečna poraba glede na trenutno ceno dizelskega goriva skorajda manj kot 5 litrov. Dejansko je poraba 6 litrov, cena pa je okoli 1,25 €, torej je strošek 26,55 € ali več. Ne vem tudi kje ste dobili to akcijo parkirišč v Benetkah. Cena odprtega parkirišča je min. 4,5 € na dan, običajna pa 5€ na dan.

 • Niste upoštevali Bratislavi. V Budimpešti je parkirišče v okolici okoli 700 forintov na dan, cca. 3.3 EUR, vključen brezplačen shuttle. Tako da ta Vaša lestvica je glede parkirišč in stroškov prevoza kar precej mimo dejanskega stanja. Tudi v Münchenu ne vem kje so ti parkingi za 39 EUR na teden, pa še to je potrebno upoštevati, da je včasih varneje zaradi neustrezne časovnice prespati nekje blizu letališča kot pa se voziti celo noč še posebej če se vračate iz medcelinskega nočnega leta. Osebni z letališč ki so dlje kot VCE ali BUD ne bi letel ker presegajo dopustno mejo oddaljenosti od kraja bivanja. Skratka več dejavnikov je potrebno upoštevati pri odločitvi s katerega letališča leteti.

  • Res je skoraj vsako parkirišče ponuja alternativo. Ampak, da bo primerjava koliko toliko pravična smo se odločili primerjati samo uradna parkirišča letališč.
   Se strinjamo, odločitev je popolnoma subjektivna, zato je to čisto tehnično/finančen pristop. Nekateri pridejo z letala spočiti, ker so večino leta prespali spet drugi sploh ne spijo in so popolnoma uničeni, ti dejavniki so odvisni od posameznika in se v to nima smisla spuščati.

 • Super prispevek. Mislim, da je vsem jasno, da so cene zgolj okvirne. Za okviren izračun pa so ti podatki odlični. Na našo srečo smo s vseh strani obkroženi z velikimi letališči, tako da strošek prevoza ponavadi ni glaven faktor. Cene kart so v tujini v primerjavi z Brnikom ali Zagrebom ponavadi bistveno bistveno nižje. Sam sem s pomurskega konca in v večini primerov se mi ob ugodni letalski karti splača vožnja tudi do Benetk ali Munchna. Julija recimo letim na Lefkado iz Benetk za 90€ (volotea-ročna prt.), kar je več kot odlična cena, sploh če vemo, da druge možnosti za direkten let na lefkado (in s tem tudi nakup poceni karte) skoraj ni mogoč. V takšnih primerih se bi splačalo peljati še bistveno dlje do Bolonije + prespati…

 • Pri letališču Trst obstaja privatno parkirišče Ronchi P Park. Je cca 1 km oddaljeno od letališča, imate brezplačen shuttle, cena pa kar 60% nižja kot na samem letališču. Do sedaj smo ga že večkrat koristili, tudi znanci, vedno brez pripomb.

 • Pozdravljeni,

  hvala za super primerjavo.

  Lahko bi dodali kot alternativo lastnemu prevozu še avtobisne prevoze, goopti itd…

  Hvala

 • Nekdo je omenil Mazur parking na Dunaju? Res ugoden je le, če imaš diskont s strani določene tur. agencije. Drugače nič posebnega, je veliko parkirišč na Dunaju bolj ugodnih.
  Tudi precej bolj kot navedeno v tabeli.

  Sicer pa je podobno pri let. kartah. Tudi tam je vedno možno dobiti bolj ugodne karte, kot nekdo ki je rookie na tem področju.

  Za nas “hardcore” potovalce, ki pridemo do zelo poceni let. kart pa pridejo v poštev še druge opcije, kot so gratis parkingi in potem vožnja do letališča s poceni javnim prevozom ali uberom (ipd), ali celo peš na nekaterih letališčih.
  Sprobano že v Trstu, Benetkah, Dunaju, Munchenu, Ljubljani, Zagrebu, Stuttgartu, Budimpešti …
  Nič takega bi rekel alfa miklič :)))

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.