Izlet na dlani

Nogometno poletje v Nemčiji

 

Nemčija: nogometni navijači © AdobeStock/ Jacob Lund

 

Poletje, sonce in nogomet – končno smo dočakali evropsko nogometno prvenstvo v Nemčiji. Med 14. junijem in 14. julijem 2024 bo deset nemških mest tvorilo pravo meko za nogometne navdušence, saj boste lahko uživali v javnih ogledih tekem, bogatem umetniškem in kulturnem programu in številnih drugih doživetjih v samih mestih in njihovi okolici.

Posebno vzdušje na stadionih

Ob tekmovalnih dneh bodo mestne ulice preplavili navijači, z dresi, šali in napevi svojega kluba. Pri tem ima vsak klub svojo himno in včasih še številne druge napeve, kar pričara posebno vzdušje tako na stadionu kot tudi v nogometnih barih, v katerih navijači praznujejo po tekmi.

Evropsko prvenstvo je še bolj posebno, saj se na enem mestu zberejo navijači iz vse Evrope, da bi navijali za svojo ekipo. Obiskovalci imajo s tem idealno priložnost, da bolje spoznajo lokalno kulturo in se počutijo kot del skupnosti – navsezadnje je nogomet v Nemčiji sinonim za nova poznanstva, strpnost, svetovljanstvo in predanost športu.

Aktivnosti v mestih in okolici

Pred nogometnimi tekmami in po njih imajo gostiteljska mesta obiskovalcem veliko ponuditi: od kulinaričnih specialitet, kot sta jabolčnik in zelena omaka, do dih jemajočih gradov, panoramskih razgledov z gore Zugspitze, kolesarjenja ob jezerih po Neuseenlandu, številnih Unescovih znamenitosti, industrijske kulture ter seveda značilnih pivskih vrtov in živahnega nočnega življenja. Pri tem lahko potujete iz enega gostiteljskega mesta v drugo, saj se Nemčija ponaša z izvrstnim javnim prevozom. V nadaljevanju smo za vas pripravili več informacij o vseh desetih gostiteljskih mestih evropskega nogometnega prvenstva. To so München, Stuttgart, Köln, Dortmund, Düsseldorf, Frankfurt, Gelsenkirchen, Hamburg, Leipzig in Berlin.


Bavarska metropola ob vznožju Alp

München ima enega najboljših nogometnih klubov na svetu, poleg tega pa se lahko pohvali s številnimi znamenitostmi, očarljivo kulturo in preprostimi užitki.

Število prebivalcev:
1.578.132

Zvezna dežela:
Bavarska

Površina:
310,71 km2

München: Marijin trg in Marijina cerkev »Frauenkirche« © DZT/ Dietmar Scherf

 

Z FC Bayern München se ne more kosati nihče, saj nikomur ni uspelo nanizati toliko naslovov državnega prvaka kot bavarskemu nogometnemu klubu. Nogometaše lahko najdete na domačem stadionu Allianz Arena, sicer pa se najraje zbirajo na balkonu mestne hiše, od koder med proslavljanjem prvenstva mahajo svojim navijačem.

FC Bayern München šteje 300.000 navdušenih članov, s čimer je največji športni klub na svetu. München pa ni le dom Bayernovih navijačev v rdečih dresih; videli boste tudi belo-modre barve njihovega tekmeca TSV 1860 München. Tudi »levi« imajo veliko oboževalcev.

München: Allianz-Arena in ovčice © DZT/ Jörg Lutz Fotodesign

 

Od Frauenkirche do Marienplatza

Marijina cerkev oziroma Frauenkirche kroji mestno veduto Münchna. Gotsko stolnico boste prepoznali že od daleč, saj se visoko v nebo pneta skoraj stometrska stolpa. Na vhodu v cerkev je črn odtis, ki mu pravijo hudičeva stopinja in o njem krožijo številne legende. Po le sto metrih pa boste prišli do trga Marienplatz z neogotsko Novo mestno hišo. Kip Mariensäule v središču trga je priljubljeno zbirališče domačinov in obiskovalcev Münchna.

München: Marijina cerkev © Adobe Stock/ igorp1976

 

Stari mojstri in sodobna umetnost

Muzeje v okolici Münchna si lahko ogledujete dneve in dneve. Nemški muzej (Deutsches Museum) je obvezen za vse, ki imate radi strojništvo, saj boste tam našli edinstvene eksponate s področja inženirstva in znanosti. Ljubiteljem umetnosti bosta všeč Stara pinakoteka z deli starih mojstrov in Nova pinakoteka, kjer lahko občudujete slike Goye in van Gogha. Sodobno umetnost hrani muzej Brandhorst, katerega pisana fasada spominja na ogromno črtno kodo.

München: Stara pinakoteka z deli starih mojstrov © München Tourismus/ Christian Kasper

 

Kontrastna arhitektura

V Marstallmuseumu v dvorcu Nymphenburg si lahko ogledate zbirko veličastnih kočij in vidite, kako so nekoč potovali kralji in princi. Prava znamenitost pa je tudi sam dvorec: majhno podeželsko posestvo je v 200 letih postalo ena najpomembnejših baročnih in rokokojskih palač v Nemčiji. Ljubitelji športa in arhitekture, pozor! Olympiapark s prosojno streho, zgrajen leta 1972, je absolutno vreden, da pogledate vanj … ali skozenj.

München: Olympiapark z jezerom© DZT/ Francesco Carovillano

 

Pivski vrtovi in bele klobase

München Schwabing, nekoč zbirališče alternativcev, je danes ugledna četrt s trgovinami priznanih blagovnih znamk in vrhunskimi restavracijami. Tukaj (pa tudi v drugih delih mesta) na vaš obisk čakajo številni pivski vrtovi – glavna zbirališča Münchenčanov. Zato nikar na čakajte na Oktoberfest in si privoščite kozarec pšeničnega piva že zdaj! Zraven se bo izvrstno podala presta ali pa – če je še dopoldan – bela klobasa weißwurst. Da boste vedeli, kako pravilno uživati to bavarsko specialiteto, vprašajte za nasvet kakega domačina. Na slovitem trgu Viktualienmarkt boste našli celo pivski vrt, kjer lahko kupite hrano in predmete z vsega sveta. Če boste v Münchnu v pustnem času, pa si na pustni torek ne pozabite ogledati Plesa branjevk (Tanz der Marktfrauen).

Bavarski pivski vrtovi © Getty images/ kzenon

 

Razgled z vrha Zugspitze

Okolica Münchna ni nič manj lepa kot mesto; okolju prijazno jo lahko raziskujete s kolesom. Edinstveno doživetje je daljnosežni razgled s Zugspitze, najvišje gore v Nemčiji. Manj kot 100 kilometrov stran pa leži Kimsko jezero z otokom Herreninsel, na katerem lahko občudujete »bavarski Versailles«, baročno palačo Herrenchiemsee.

Grainau, pogled na jezero Eibsee © AdobeStock/ jenyateua

Navijaško mesto z znamenito stolnico

Kölnčani so ponosni na svoj nogometni klub 1. FC Köln, stolnico in pustovanje. Obisk mesta bo popoln šele, ko si boste privoščili kozarec kölscha in z ladjico odpluli po Renu.

Število prebivalcev:
1.092.118

Zvezna dežela:
Severno Porenje-Vestfalija

Površina:
405,2 km2

Köln: Romansko-germanski muzej in kölnska stojnica © DZT/ Udo Bernhart

 

Kaj pa ta koza, ki se med nogometnimi tekmami sprehaja ob strani igrišča? To je Geißbock Hennes, čisto pravi kozliček in maskota kluba 1. FC Köln. Ime je dobil po nekdanjem trenerju Hennesu Weisweilerju. Ob tem naj povemo, da gre Hennes v korak s časom: ima namreč svojo stran na Facebooku, v svoji ogradi v živalskem vrtu pa spletno kamero. Nogometni klub pa se lahko pohvali tudi z zvestimi navijači. Ima namreč skoraj 1000 klubov navijačev. Na tekmi pa lahko začutite tudi, kako zvesti so navijači svojemu lokalnemu klubu – samo prisluhnite, kako goreče prepevajo himno.

Köln: pogled z roba igrišča na stadionu © AdobeStock/ bilderstoeckchen

Zgodovinska stolnica in sodobna umetnost

V mestni veduti kraljuje veličastna kölnska stolnica, ena najbolj obiskanih znamenitosti v Nemčiji, ki je tudi na Unescovem seznamu svetovne dediščine. To gotsko mojstrovino gradijo in obnavljajo že skoraj 800 let. In naj jo kar še obnavljajo! Kölnčani namreč pravijo, da bo, ko bo stolnica dokončana, konec sveta. Poleg cerkve pa stoji še en biser arhitekture: Ludwigov muzej z vrhunsko zbirko sodobne umetnosti, ki bo navdušila zlasti ljubitelje poparta.

Köln: kölnska stolnica © Getty Images/ schmidt-z

 

Nazaj k starim Rimljanom

Bi si raje ogledali nekoliko starejšo zbirko? Ni problema, Romansko-germanski muzej vas čaka z eksponati, starimi dve tisočletji! Tam lahko skozi okno vidite tudi slavni Dionizov mozaik, na katerem so leta 1999 večerjali voditelji držav G8. Sladkosnedi pa boste z veseljem zavili v Muzej čokolade v Rheinauhafnu, kjer brbota čisto prava čokoladna fontana. Dobra novica: fontana ni samo za ogled, ampak se lahko z njo tudi posladkate!

Köln: pogled na Ren in muzej čokolade © Westend61/ Guenter Flegar

 

Pubi in trendovski barčki v starem mestnem jedru

Od postaje pri stojnici hodite le dve minuti in pridete v slikovito staro mestno jedro. Tam vas bodo očarale hiše predalčne lesene gradnje, na obisk pa vabijo tudi številni barčki – nekateri s pestrim glasbenim programom. Pristen utrip mesta pa boste začutili v delih mesta, kot sta Südstadt ali belgijska četrt; tja radi zahajajo tako domačini kot turisti. Poleg trendovskih barov, rustikalnih pubov in vrhunskih restavracij boste v Kölnu našli tudi številne unikatne in alternativne trgovinice in butike. Večer pa lahko preživite v živahnem Kölnskem obroču (Kölner Ringe) ali v četrti Friesenviertel.

 

Kraft pivo v majhnem kozarcu

Kölnčani najraje pijejo kölsch, ki ga strežejo v tradicionalnih majhnih kozarcih, kölsch pa mu lahko rečemo samo, če je bilo pivo varjeno na območju Kölna. Če ga še niste poskusili, se morda sprašujete, zakaj je tako popularno – verjemite, lahki ale vam bo po le nekaj požirkih zlezel pod kožo. Kölsch lahko v večini gostiln naročite skupaj s »pol petelina« (»halver Hahn«). Da ne bo nesporazuma: če to naročite, vam ne bodo prinesli zajetne pečenke, temveč rženo žemljo z debelo rezino zorjene gavde.

Köln: k obroku se izvrstno poda kozarec hladnega kölscha © AdobeStock (engel.ac)

 

Z ladjico po Renu

Köln ne bi bil Köln brez Rena. Če se po veličastni reki zapeljete z ladjico, boste poplačani z najlepšim možnim panoramski pogledom na stolnico, staro mestno jedro in znamenite stavbe Kranhäuser, ki zaradi oblike spominjajo na žerjav (»Kran«). Če vam ostane še kaj časa, priporočamo izlet v Brühl južno od Kölna, kjer boste tako odrasli kot otroci lahko uživali v zabaviščnem parku Phantasialand. Nedaleč stran od tam si lahko ogledate še palačo Augustusburg in lovsko kočo Falkenlust – nujni destinaciji za ljubitelje baročne arhitekture.

Köln: z ladjico po Renu © DZT/ Francesco Carovillano

 

Uživajte v gledanju nogometnega prvenstva, bodisi v živo, na javnih ogledih ali doma pred televizijskimi zasloni.

Nemška turistična organizacija


Sponzorski prispevek!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.