Izlet na dlani

OBISK LONDONA PRVIČ ALI TRETJIČ

London je eno tistih mest, kamor se lahko vrneš še vsaj enkrat oziroma bolje rečeno še vsaj nekajkrat in bo na programu vedno nekaj novega za početi.

Ko se boste v London odpravili prvič, je zagotovo smiselno okvirno razmisliti kaj si ogledati v dneh, ki jih boste imeli na voljo, saj bo sicer seznam zagotovo predolg in vaše noge pošteno utrujene. Nekateri bodo izbrali glavne znamenitosti TO DO seznamov, kot so npr. Tower od London, Tower Bridge, Prirodoslovni muzej, Borough Market, Camden Town z marketom, London Eye…

Ko pa se boste v London odpravili drugič ali bolje celo tretjič in boste večino ogledov iz klasičnih seznamov že odkljukali, pa boste spoznali še drugačne plati  Londona. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj naših idej, kaj vse je še mogoče početi v Londonu, ko ga ponovno obiščete (vrstni red je popolnoma naključen) in še nasvet za preizkušene restavracije…

Sky Garden razgled

Če ste ljubitelji lepih razgledov na mesto, potem ne gre spregledati obiska stavbe The Fenchurch Building (oziroma bolj poznana kot The Walkie-Talkie building). Nebotičnik, ki je znan po svoji edinstveni obliki spominja na voki-toki in ima poleg razgledne ploščadi na vrhu tudi restavracijo in prijetno ozelenitev v stilu botaničnega vrta. Na spletu so sicer informacije, da je potrebno rezervirati (sicer brezplačne) vstopnice za obisk, vendar smo se sami napotili do stavbe brez vstopnic in brez težav tudi vstopili. Več info tukaj.

Van Gogh razstava (The Immersive Experience)

Za ljubitelje razstav priporočamo obisk razstave znanega umetnika Van Gogha. Ne gre za klasično razstavo slik, temveč za pravi vizualni spektakel. Svetujemo, da si na spletu ogledate cene vstopnic, saj so za določene ure dneva (predvsem dopoldan), cene vstopnic lahko precej nižje kot so običajno. Več info tukaj.

Battersea Park z živalskim vrtom, St Dunstan in the East Church Garden

Če se boste v London odpravili z družino, vam priporočamo obisk parka Battersea, ki je že sam po sebi precej zanimiv, v parku pa se skriva tudi manjši živalski vrt Battersea Park Children’s Zoo. V ZOO-ju se predvsem za posamezne praznike (božič, velika noč-iskanje skritih jajčk…) potrudijo s ponudbo, tako da je otrokom obisk še bolj zanimiv. Več info tukaj.
St Dunstan in the East Church Garden pa predstavlja simpatični vrt z ostanki ruševin cerkvice in spominja na neke vrste oazo med glasnim londonskim vrvežem. Poleg številnih radovednih veveric boste tam morebiti naleteli tudi kakšno manjšo kampanjo fotografiranja, mogoče tudi kakšnega instagramerja, sicer pa kot rečeno park predstavlja umirjeno lokacijo za posedanje. Nahaja pa se v bližini znamenitosti Tower of London. Več o parku in cerkvi si lahko preberete tukaj.

Koncerti v Royal Albert Hall/Swingers

Royal Albert Hall je koncertna dvorana v  Kensingtonu v Londonu (blizu Prirodoslovnega muzeja) in je ena najbolj cenjenih in prepoznavnih stavb v Združenem kraljestvu. Verjetno je potem precej jasno kako kvalitetnega zvoka so tam koncerti, zato se splača preveriti ali se ravno v času vašega obiska, tam mudi na turneji kakšen od vaših najljubših izvajalcev.
Če koncerti niso vaša najljubša aktivnost, pa mogoče lahko v Londonu obiščete bare z zanimivim imenom Swingers. V središču Londona sta 2 lokaciji, lahko jih brez rezervacije obiščete in popijete kakšnega od njihovih znamenitih koktejlov, lahko pa si tudi rezervirate termin in odigrate kakšen krog minigolfa s svojo ali naključno družbo. Zabava je zagotovoljena! Več info tukaj.

Old Spitalfields Market, Leadenhall Market, Seven Dials Market

Ob prvem obisku ste zagotovo obiskali Borough in Camden Market, vendar seznama odličnih marketov tukaj še zagotovo ni konec. V naslovu je naštetih le nekaj zanimivih, na kakšnega boste pri raziskovanju Londona pa prav gotovo naleteli tudi čisto slučajno.

Okrožji Spitalfields in Shoreditch

Omenjeni okrožji sta nas ob zadnjem obisku Londona popolnoma navdušili, prav veliko turistov tam ne boste srečali, boste pa tam srečali domačine, ki si med/po službi privoščijo kakšno pijačo in prigrizek. Tam tudi ne gre spregledati BOXPARK Shoreditch, ki je neke vrste kontejnersko pop up nakupovalno središče z restavracijami, dogodki, trgovincami…. Več info tukaj: https://www.boxpark.co.uk/shoreditch/

Brick Ln, je Little India predel s številnimi indijskimi restavracijami, ki se seveda vse hvalijo, da so nb.1.  Redchurch Street je pa po drugi strani trendovska ulica s številnimi zanimivimi trgovinami in lokali.

Restavracije

 

V Londonu je seveda moč najti restavracije za popolnoma vse okuse, ker pa mesto ravno ne slovi po najbolj ugodnih cenah, je smiselno vsaj malo raziskati kje boste jedli. Po našem mnenju so precej cenovno dostopne možnosti restavracije, ki ponujajo menije v času kosil oz. malic (npr. v China Townu v središču mesta ali povsod v okolici poslovnih stavb) ali morebitne pop-up stojnice, kamor se večinoma med službo odpravijo tudi domačini.

Naša predloga odličnih restavracij:

Cafe Charista, manjši lokal v Shoreditchu, ki poleg odličnih čajev in ostalih napitkov tudi ponuja avtentično bengalsko hrano. Več info tukaj: https://www.instagram.com/charista.shoreditch/

Din Tai Fung, če ste ljubitelji dumplingov oz azijskih cmočkov, ste že slišali za omenjeno tajvansko verigo restavracij. Izven Tajvana boste verigo našli prevdsem v Aziji, tudi v Emiratih, v Evropi pa zgolj v Londonu. London sam pa ponuja 3 lokacije. Poskusite njihove odlične mojstrovine, kot so sočni cmočki Xiaolongbao (wiki). Njihova restavracija v Hong Kongu je celo prejela Michelinovo zvezdico. Svetujemo pa vam, da si pred obiskom v Londonu ogledate njihov cenik, če ta ne ustreza vašemu budgetu, pa vam svetujemo, da jih obvezno obiščete v kakšni od azijskih prestolnic (npr. Bangkok, Kuala Lumpur itd.)

Fotografije: IND ali Unsplash

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

1 komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Super, hvala za deljenje teh idej za ponovni obisk Londona! Res se strinjam, da je London eno izmed mest, kamor se lahko vedno znova vrneš in vedno bo nekaj novega za raziskati. Všeč mi je tvoja priporočila za manj obiskana okrožja, razstavo Van Gogh-a ter restavracije, ki ponujajo cenovno dostopne možnosti. Zagotovo se bom držal tvojih nasvetov pri svojem naslednjem obisku v Londonu. 🙂

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.