Izlet na dlani

Omejitev števila turistov na španskih plažah       

Na severu Španije turisti masovno preplavjajo najlepše kraje, zato so se oblasti odločile omejiti število turistov v visoki sezoni.

Galicija, natančneje Cíes, Ons, Sálvora in Cortegada naj bi po prepričanju mnogih, imela najlepše plaže na svetu. Predstavljajte si peščeno bel pesek, turkizno modra voda in čista obala. Čeprav tu ne boste našli hotelov ter avtomobilov in tudi, če velja omejitev na število dnevnih turistov, boste na teh zaščitenih Atlantskih otokih našli na tisoče obiskovalcev.

Obiskovalci se morajo držati striktnih pravil Galicijskega nacionalnega parka, ki so bila vzpostavljena za varovanje krhkega ekosistema. Oblasti so mnenja, da trenutna pravila niso dovolj striktna, saj se prehitro povečuje število obiskovalcev. Iz tega razloga želijo zmanjšati dnevno kvoto dovoljenih obiskovalcev na otokih. Tako bo z novimi pravili v visoki sezoni na Ons dovoljeno 1300 obiskovalcem dnevno in 450 v vseh drugih časovnih okvirjih. Limit na Cíes bo zmanjšan na 1800 in 450 ljudi, medtem, ko bo na Sálvoro on Cortegado ta številka 250 obiskovalcev dnevno tekom celega leta.

Založnik za španski Lonely Planet, Tom Stainer, se zaveda posledic zaostritve pravil. Jasno je, da bo s tem manj turistov dobilo možnost obiska teh krajev, vendar je po drugi strani pomembno ohraniti lepoto tega dela Španije in zmanjšati masovni turizem. S tem bodo tisti, ki otoke vseeno obiščejo, imeli možnost resnično uživati v vsej njihovi lepoti.

Prispevek povzeto po: Lonely Planet
Vir fotografije: Pixabay

Patricija Kragelj

Patricija Kragelj

Dodaj komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.