Izlet na dlani

POLETNE POČITNICE Z LETALOM (po Evropi in bližnji okolici)

Veliko vas načrtuje, da bi se to poletje odpravili na dopust z letalom. Spisali smo nekaj nasvetov na kaj biti pozoren pri načrtovanju oziroma tudi pri rezervacijah, da vas tovrstni dopust na koncu ne bi stal celo premoženje.

1. LETALSKE KARTE, ODHODNA LETALIŠČA, PREVOZ, PRTLJAGA

Preverite in primerjajte cene letalskih kart z različnih letališč. Zagreb ima npr. precej dober nabor Ryanair povezav in pogosto nižje cene letalskih kot npr. z Dunaja ali iz Benetk (nekaj namigov za lete iz Zagreba na tej povezavi).
a.) Hkrati preverite koliko vas bo stala vožnja (cestnine, bencin..) do izbranega letališča in koliko tam stane parkiranje za želeno obdobje.
b.) Preverite tudi, če vam ustrezajo ure odhodov/povratkov letala. Nizkocenovne povezave imajo pogosto precej nemogoče ure odhodov/povratkov, zato je razlika ali letite iz Ljubljane ali Zagreba ali morebiti iz Milana.
c.) Razmislite s kakšno vrsto prtljage želite potovati. Večina nizkocenovnih letalskih ponudnikov, v ceni vključuje zgolj manjšo prtljago, ki sodi pod sedež na letalu. Obvezno preverite kakšne so cene želenih velikosti prtljage, bodite pa tudi pozorni na to, da vam pri rezervaciji avtomatsko ne dodajo prtljage za vse potnike, v kolikor tega ne bi potrebovali. Namreč kot družina vam bo verjetno zadostovalo doplačilo za en večji check in kovček (npr. 20kg), kot pa da preplačate 10kg kovčke za vsakega potnika. Na trgu so se že pojavili ponudniki z nahrbtniki ali potovalkami, ki ustrezajo meram nizkocenovne prtljage, ki sodi pod sedež. Tako da za kakšne vikend oddihe, bi tudi tovrstna prtljaga lahko zadostovala. Večina rednih linij letalskih družb vključuje ročno prtljago.

2. CENE NASTANITEV

Pred samo rezervacijo letalskih kart, OBVEZNO preverite cene nastanitev. Namreč za določene destinacije bo tudi poleti mogoče najti precej dostopne cene letalskih kart, cene nastanitev pa bodo vrtoglavo visoke. Še posebej to velja, za tiste, ki potujete kot družina. Npr. v Londonu, Dublinu, v Franciji ali skandinavskih prestolnicah, vas bodo cene nastanitev v poletnih mesecih za štiri osebe v središču mesta, lahko spravile pošteno v slabo voljo in bo potrebno precej globoko seči v žep.

3. BREZPLAČNA ODPOVED

Skušajte vse rezervacije izvesti z brezplačno odpovedjo (nastanitev, najem avtomobila, organizirani izleti…). V kolikor vas skrbi možnost morebitne odpovedi (npr. pot z majhnimi otroci ali kakšna bolezen), lahko letalske karte tudi zavarujete z rizikom odpovedi. V kolikor se odpovedi zgodijo na račun letalske družbe, vam običajno ponudijo nadomestni let ali povračilo vrednosti letalske karte, zato je še toliko bolj ključno, da imajo ostale rezervacije nastanitve ali najema avtomobila, možnost brezplačne odpovedi, čim bližje dnevu odhoda. V kolikor se vam odpoved leta pripeti na destinaciji sami, je najbolje se posvetovati z letalsko družbo o možnih rešitvah.

4. CENA NAJEMA AVTOMOBILA

Preverite tudi cene najemov avtomobila, v kolikor niste pristaš celotedenskega poležavanja v hotelu in želite destinacijo tudi raziskovati v lastni režiji. Namreč tudi cene najemov avtomobila se zelo razlikujejo med samimi destinacijami, medtem ko je npr. na Malti najem lahko precej ugoden (saj se večina odloči za raziskovanje z javnim prometom), je najem na kakšnem od grških otokov, kjer razpolagajo z manjšim številom avtomobilov in velikim povpraševanjem poleti, lahko precej drag. Prav tako je tudi tu smiselna brezplačna odpoved rezervacije najema avtomobila. Ni tudi odveč se malo pozanimati, pri kateri družbi najeti avtomobil, ne zgolj biti pozoren na najnižjo ceno, saj je v primerih morebitne nesreče, to lahko zelo pomembno.

5. KDAJ REZERVIRATI LETALSKE KARTE ZA POLETNE POČITNICE?

Pravilni odgovor bi se glasil, že kakšen mesec ali dva nazaj, a če še vseeno niste uspeli izbrati svoje sanjske poletne destinacije, vam svetujemo, da pohitite. Cene letalskih povezav se za poletne mesece prav gotovo ne bodo nižale, podobno velja za cene nastanitev. Morebiti lahko le kakšne čarterske ponudbe najdete ugodneje zadnji trenutek (last minute ponudbe), z željo napolniti letalo.

6. KATERE DESTINACIJE IZBRATI ZA POLETNI DOPUST?

Najbolj popularne poletne destinacije so najpogosteje obmorske, npr. vsi grški otoki, Malta, Sardinija, Ciper, Sicilija ter španske destinacije (Barcelona, Valencija, Malaga). Svetujemo vam, da mogoče letos razmislite o kakšni malo manj popularni, a kljub temu zelo zanimivi poletni destinaciji. Pripravili smo vam nekaj predlogov, kamor bi se mi z veseljem podali in dodali letalske povezave do njih.

MALMO

Švedsko mesto, ki se nahaja v bližini danskega Kopenhagna, kar lahko izkoristite za odličen dnevni izlet z vlakom. Tudi nastanitve so precej bolj cenovno dostopne kot so v Kopenhagnu.
Leti v Malmo so na voljo iz Zagreba (primer tukaj).

BRISTOL

Angleško mesto, ki vam bo ponudilo vse, kar bi si angleškega želeli doživeti in poskusiti, vendar bo cenovno precej bolj dostopno kot sam London, vsaj kar se nastanitev tiče.
Povezave v Bristol so na voljo iz Benetk (primer tukaj).

OVIEDO

Mesto na severu Španije, kamor je že v filmu Vicky Christina Barcelona šarmanten Javier Bardem, povabil na raziskovanje svoji simpatični sogovornici. Glede na to, da je mesto že leta 2020 tudi New York Times uvrstil na svoj seznam “52 Places To Go“, je tam zagotovo kaj zanimivega za početi, pa tudi do plaže od tam ni prav daleč, če si kdo zaželi vonj po morju (Gijon).
Do Ovieda lahko poletite iz Benetk z Voloteo (primer tukaj).

ATENE ali SOLUN

V kolikor ste odločeni, da želite to poletje dopustovati v Grčiji in vas vročina ne moti preveč, pa mogoče predlagamo dve nekoliko manj popularni alternativi grškim otokom. Potem, ko raziščete zanimivosti v mestih Atene in Solun, se lahko lotite nadaljnjega raziskovanja z najetim avtomobilom. Iz Soluna se lahko odpravite na raziskovanje 3 prstov Halkidikije, s številnimi peščenimi plažami. Iz Aten pa na raziskovanje Peloponeza, polnega naravnih lepot.
Povezave direktno v Atene so na voljo iz Ljubljane (primer tukaj), medtem ko v Solun lahko poletite, npr. iz Zagreba (primer tukaj).

ALBANIJA

Albanija je lahko zanimiva alternativa Grčiji, sploh če si boste vzeli nekoliko več časa in odpotovali v južni del države. Tam se posamezne plaže (npr. Ksamil) lahko kosajo s plažami v Grčiji (konec koncev je otok Krf čisto za ovinkom). Cene nastanitev in predvsem hrane pa v Albaniji verjetno ne bodo tako zelo grške. Ni pa Albanija znana zgolj po prelepih peščenih plažah, kjer bo tudi poleti verjetno največ gneče, temveč dežela tudi v notranjosti ponuja precej naravnih znamenitosti, s številnimi pohodnimi potmi in kar nekaj zanimivih manjših mest (Berat, Gjirokastër).
V Albanijo oziroma v glavno mesto Tirano, lahko ugodno poletite z nizkocenovnikom Wizz Air, iz Trevisa (primer tukaj).

Kamorkoli se boste podali to poletje, Izlet na dlani vam želi srečno pot!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

1 komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.