Izlet na dlani

Potopisna predavanja Ljubljanskega geografskega društva v marcu in aprilu 2018

Potopisna predavanja Ljubljanskega geografskega društva
Naslov potopisnega predavanja: Študijske, hribovske in kulturne poti po indijski podcelini
Predavatelj: Peter Žabret
Lokacija: dvorana Zemljepisnega muzeja, Gosposka ulica 16 v Ljubljani
Termin: 20. marec 2018 ob 19:00

Opis predavanja: Po podcelini sem potoval štiri mesece in opravil skoraj 10.000 km dolgo pot. Podrobneje sem raziskal predvsem severozahodne pokrajine Indije, kjer vlada ogromna naravno- in družbeno-geografska pestrost. Človek dobi občutek, da se z vsakim visokim prelazom zamenja pokrajina, izgled ljudi, religija in kultura. Od nemirnega muslimanskega Kašmirja s prelepo alpsko pokrajino preko visokogorske puščave, budističnega kraljestva Ladakh, zelenih gora Himachal Pradesha, kjer hindujci praznujejo divji praznik Dushera, v sosednji dolini pa starodavno nedotakljivo ljudstvo prideluje ogromne količine hašiša; do dolin Uttarakhanda, z mnogo joge in hindujskih svetih krajev.

Naslov potopisnega predavanja: Črna gora – speča princeska Dinaridov in Jadrana
Predavatelj: Matej Ogrin
Lokacija: dvorana Zemljepisnega muzeja, Gosposka ulica 16 v Ljubljani
Termin: 16. april 2018 ob 19:00

Opis predavanja: Po povprečni nadmorski višini tretja najvišja država v Evropi ostaja prepoznavna kot morski turistični cilj, pravo in marsikje povsem neodkrito bogastvo naravne ter kulturne dediščine pa se skriva na brezkončnih gorskih območjih preostalega dela države. Vse to pa na Črni gori lasten način začini še kompleksnost družbenih odnosov, v katerih se odseva tako več kot tisočletna zgodovina državnosti kot tudi zgodovinska povezanost s Srbijo. Še vedno je prepoznavna tudi njena skoraj polpretekla vloga v nekdanji Jugoslaviji, zadnje desetletje pa po skoraj 1000 letih Črna gora ponovno diha kot samostojna država. Na predavanju bodo predstavljeni po krivici manj znani predeli ene najbolj slikovitih evropskih držav. Črna gora pozornemu obiskovalcu na vsega 12 000 km2 ponudi obilo pokrajinske pestrosti, od prostrane odprtosti Južnega Jadrana do strmega, skoraj trenutnega prehoda v gorski svet Dinarskega gorstva, ki marsikje še vedno kaže avtentične poteze življenja v gorah.


 

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.