Izlet na dlani

Precej uporabni vodič za BERLIN

Ker je Berlin postal še bolj dostopen tudi z ljubljanskega letališča (Easyjet) in ker je nasploh ena bolj zanimivih in priljubljenih bližnjih destinacij, tako za mlade, malo manj mlade, predvsem pa tudi družine, smo za vas spisali vodič za Berlin.

PRED POTOVANJEM

 1. Ureditev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini, priporočamo zavarovanje za Wiz Tujina. Zavarovalno polico/kopijo vzemite kar s seboj.
 2. Po želji si lahko pripravite fotokopije dokumentov, zavarovanja, prenočišč, še bolj pa so primerne digitalne oblike spravljene na telefonu …
 3. Lonely Planet vodič Berlin vam bo lahko podal kakšen nasvet kaj še početi, kje jesti itd., če si aktivnosti ne boste predhodno načrtovali. Zadnja verzija LP je iz februarja 2017 obstaja pa tudi manjša bolj priročna Pocket verzija.
 4. Vse za vaše potrebe in potrebe otroka je mogoče kupiti v vseh večjih bolje založenih supermarketih.
 5. Downloadi programov niso potrebni, saj je na voljo evropski brezplačni prenos podatkov. Sicer pa je brezplačni internet na voljo v vseh hotelih in lokalih.
 6. Gotovina večinoma ni potrebna, saj v večji meri sprejemajo vse možne kartice. Dvigi so možni na večini bankomatov, bodite pozorni na provizije.
 7. Ni odveč, da pobrskate za potencialnimi nastanitvami še pred odhodom.


PREVOZI

 1. Najem avtomobila v Berlinu je popolnoma odveč, razen če imate v načrtu raziskovanje širšega območja. Mesto ima namreč več kot odlično urejene povezave javnega prometa, tudi z letališča do središča vas pripelje javni promet. Na voljo so povezave z vlaki ali metrojem, tudi za avtobusi; najamete lahko tudi kolesa…
 2.  Če računate, da boste Berlin veliko raziskovali, vam svetujemo nakup celodnevne vozovnice za prevoze. V kolikor pa imate v mislih še obisk večjega števila znamenitosti, muzejev pa razmislite o nakupu Berlin Wellcome card.
 3. Ena vozovnica velja za vse vrste prevoza (U-bahn, S-Bahn, avtobus), vendar bodite pozorni na želene cone (npr. letališča so v svoji coni). Celodnevna vozovnica velja od ure nakupa do naslednjega dne do 15 ure.
 4. Urnik voženj vlakov/metroja: tekom tedna od 4 zjutraj do 1 ponoči. V vmesnem času so na voljo nočni avtobusi. Tekom dne so povezave na voljo v 5 min intervalu, tekom noči pa v 10 minutnem. Med vikendom so na voljo 24 urne povezave, tekom dne v 10 minutnem interval in tekom noči v 15 minutnem. Precej podoben urnik velja tudi za S-bahn.
 5.  Po pristanku v Berlinu je najlažje se napotiti izven letališke stavbe v smeri proti železniški postaji. Po nakupu vozovnice za vlak, boste lahko že s prestopom ali dvema v roku dobrih 40 min v središču Berlina.


PRENOČIŠČA

Prenočišča v Berlinu so na voljo za vse želje in okuse, od zares ugodnih hostlov do luksuznih hotelov. Sami smo bivali v 4* hotelu Movenpick v predelu Potsdamer Platz (cena za 2 noči je znašala 180 eur). Hotel se nahaja slabih 500 metrov od Potsdamer Platza, kjer se nahajajo številne restavracije in nakupovalna središča (Berlin Mall…). Od Brandeburških vrat je oddaljen okvirno 20 min hoje, sicer pa le eno-dve postaji z vlakom. Dostop do podzemne železnice je tik čez cesto od hotela.


TRGOVINE, RESTAVRACIJE, VSTOPNINE ZA OGLEDE in CENE

Po naših izkušnjah sodeč je Berlin precej budgetu prijazna dežela. V kolikor pa imate v mislih obisk večjega števila znamenitosti, muzejev pa razmislite o nakupu Berlin Wellcome card. Sicer pa vam Berlin ponuja precej brezplačnih ogledov in dogodkov.

OSNOVNI STROŠKI:

– Povratna letalska vozovnica Benetke-Berlin je znašala 40 eur/osebo (pet-ned)
– Parkiranje v Benetkah na letališču (Marco polo) je za 3 dni znašalo 35 eur.
– Hotel Movenpick Potsdamer Platz 180 eur/2 noči
– Dnevna kartica za javni prevoz okvirno 7 eur/osebo


NAČRT 3 DNEVNEGA RAZISKOVANJA BERLINA

 1. DAN: ZOO Berlin, predel Kurfürstendamm in Potsdamer Platz, rooftop bar Klunkerkranich
 2. DAN: Hackescher Markt, Alexander Platz, Brandenburška vrata in obeležje žrtvam holokavsta, Bergmanstrasse festival, BRLO Brw House
 3. DAN: East Side Gallery, Urban Spree, karaoke in bolšjak v Mauerparku

Bolj podrobno kaj smo v posameznem dnevu počeli, kje smo dobro jedli, kaj smo obiskali… pa v prihodnjem prispevku.

Lepo potuj v Berlin ali tudi kam drugam! A ne pozabi: če v tujini zboliš ali se poškoduješWIZ Tujina ti zagotavlja hitro zdravniško pomoč in plačilo stroškov zdravljenja. Ne spreglej ugodne cene za družine in celoletnega zavarovanja. Za vse, ki želite več, npr. zavarovanje izgube prtljage ali kraje dokumentov, je tu novost WIZ Tujina Plus že za 11,98 € za 8 dni (Svet). Izkoristi 10 % ugodnejšo spletno sklenitev.

Prispevek nastal v sodelovanju z Wiz Tujina!

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

1 komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.