Izlet na dlani

Precej uporabni vodič za CIPER (GRŠKI DEL)

Člani Ekipe Izlet na dlani smo Ciper obiskali v okviru akcije ZELO ugodnih Level letalskih kart z Dunaja. Glede na to, da so nas ob koncu septembra na Cipru pričakale popolnoma poletne temperature (pribl. 35 C), je otok več kot primeren za obisk tudi v jesenskem času.

Ker Ciper sestavljata tako grški del kot tudi turški, se bomo v tem opisu osredotočili bolj na grški del, saj smo se turškega (zaradi pomanjkanja časa) dotaknili le v Nikoziji s (peš) prehodom čez mejo. Grški del Cipra smo raziskovali 4 dni z najetim avtomobilom.

OSNOVNI STROŠKI:

 • Povratna letalska vozovnica Dunaj-Larnaca je znašala 2 centa/osebo (akcija vzpostavitve nove povezave družbe Level) + doplačilo 40 eur za check in prtljago. Pogoje glede osebne in check in prtljage družbe Level si lahko ogledate tukaj.
 • Parkiranje na Dunaju na letališču je za 4 dni znašalo 60 eur.
 • Najem avtomobila v Larnaci na letališču za 4 dni pri družbi SIXT je znašal 180 eur (+ 450 eur depozit za steklo!)

PRED POTOVANJEM

 1. Ciper je del Evropske Unije, zato posebnih listin za vstop na grški del ne potrebujete. V uporabi je euro valuta.
 2. Ureditev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini (pripročamo zavarovanje z asistenco v tujini Wiz) je primerno za vsako destinacijo.
 3. Po želji si lahko pripravite fotokopije dokumentov, zavarovanja, avtorenta, prenočišč/ali digitalne oblike spravite kar na telefonu …
 4. Lonely Planet vodič Cyprus vam bo lahko podal kakšen nasvet kaj še početi, kje jesti itd., če si aktivnosti ne boste predhodno načrtovali. Zadnja verzija LP je iz februarja 2018.
 5. Vse za vaše potrebe in potrebe otroka je mogoče kupiti v vseh večjih bolje založenih supermarketih.
 6. Downloadi programov niso potrebni (download verzija Google maps sicer nikoli ni odveč, sploh če boste zašli na turško območje Cipra in ne želite prejeti prevelikega računa za prenos podatkov). Sicer je brezplačni internet na voljo v vseh mestih, v vseh hotelih in lokalih.
 7. Gotovina večinoma ni potrebna, saj v večji meri sprejemajo vse možne kartice. Tudi dvigi so možni na večini bankomatov. Na turški strani boste potrebovali turško liro, sicer pa (vsaj na meji) sprejemajo tudi evre.
 8. Tudi za Ciper velja, da ni odveč, da pobrskate za potencialnimi nastanitvami še pred odhodom, je pa na voljo veliko število različnih nastanitev za vsak žep, pestra je tudi ponudba privatnih nastanitev oziroma AIRBNB.
 9. Pridobitev mednarodnega vozniškega dovoljenja ni obvezna. Preverite pa pogoje ob najemu avtomobila.
 10. Za Ciper potrebujete potovalni adapter za angleško vtičnico!

PREVOZI

Najbolj primeren način raziskovanja Cipra je z najetim avtomobilom. Sicer je na voljo tudi javni prevoz, vendar boste za bolj izbrane in oddaljene destinacije porabili precej časa. Sami smo najeli avtomobil pri družbi SIXT, tako da spodaj navedene ugotovitve veljajo za navedeno družbo.

Na Cipru vožnja poteka po levi strani!

Če se boste lotili najema avtomobila, je tukaj nekaj iztočnic na kaj morate biti pozorni:

 1. Iskanja/rezervacije avtomobila se lotite še pred odhodom, saj je na ta način izbira večja in tudi cene precej nižje.
 2. Bodite pozorni na pogoje najema, strošek preklica, vključena zavarovanja…
 3. V kolikor želite otroški sedež, vam tega ob doplačilu seveda zagotovijo, vendar je nabor sedežev (velja za letališče v Larnaci) precej omejen, tako da je bolje, da si za večjega otroka omislite Trunki BOOSTAPAK.
 4. Ob prejemu avtomobila boste morali položiti tudi določeno varščino za avtomobil (zavarovanje stekla), ki se vam bo ob povratku sprostila.
 5. Prejmete avtomobil s polnim tankom in takšnega morate tudi vrniti. Avtomobili, ki so na voljo za najem so običajno na dizelsko gorivo in imajo ročni menjalnik.
 6. Cestnin na Cipru ni. Na Cipru ni ravno gostega prometa, mogoče so kje po središčih mest manjši zastoji, sicer pa boste na poti srečevali predvsem najete avtomobile. Za navigacijo je zelo priročen Google maps.
 7. Parkirišča po večini ni težko najti, v večji meri so celo brezplačna, sicer pa stanejo le kakšen eur ali dva za cel dan. Tudi parkirišča pri hotelih so brezplačna in po večini varovana.
 8. Omejitev hitrosti je na cestah je sledeča, v naselju 50 km/h, izven naselja 80 km/h in po hitri cesti 100 km/h.

PRENOČIŠČA

Na grškem delu Cipra je na voljo zares pester nabor namestitev. Od preprostih hotelov, do luksuznih hotelov, veliko je tudi število privatnih nastanitev oziroma airbnb ponudba. Na voljo je tudi nekaj kampov.
Sami smo se odločili za hotelske namestitve, prvi dve noči smo bivali v hotelih s 4* v Limassolu in Pafosu, kjer nas je nočitev z zajtrkom stala okvirno 100-120 eur, zadnji dve noči pa smo bivali v zelo odličnem hotelu z 1*v središču Larnace, kjer nas je nočitev stala le 65 eur.

PRIHOD NA LETALIŠČE V LARNACO

Larnaca ima manjše letališče, zato boste s samim postopkom pregleda in prejema prtljage hitro zaključili. Tik ob izhodu so tudi vse družbe za najem avtomobilov, takoj za izhodom, pa so tudi mesta za prevzem najetih avtomobilov. Na letališču v Larnaci lahko avto vrnete kadarkoli (osebje za najem je tam 24 ur).

TRGOVINE, RESTAVRACIJE, VSTOPNINE ZA OGLEDE in CENE

Na Cipru sta uradna jezika tako turški kot tudi grški, v veliki večini pa so napisi tudi v angleščini. Cene v trgovinah so približno enake slovenskim, občasno za določene izdelke so celo nižje kot pri nas; medtem ko so cene v restavracijah (vsaj v bolj turističnih delih) precej višje kot v Sloveniji. Okvirne cene glavnih jedi v restavraciji srednjega ranga se hitro gibljejo okrog 15 eur.  Ciprska kuhinja je v osnovi mediteranska kuhinja, gre pa dejansko za preplet grške in turške oziroma arabske kuhinje. Velja poskusiti ciprske meze, ki predstavljo sklop večih jedi (kot predjed običajno različni namazi, solate in kruh), sledi vegetarijanski ali mesni glavni del ter včasih tudi sladica. Cena tovrstne meze za dve osebi znaša 30-40 eur.

Arheološki ogledi imajo običajno vstopnino (par eur), nekaj je tudi zanimivih gorskih vasic, npr. Omodos, Lofou, sicer pa je Ciper bolj poznan po naravnih znamenitostih (kanjoni, slapovi, nacionalni parki s klifi…) ter po prelepih peščenih plažah.

Na Cipru je na plažah potrebno odšteti nekaj eur za najem ležalnika in senčnika (okvirno 7 eur za 2 ležalnika+ senčnik).

PREHOD ČEZ MEJO

V Nikoziji smo se peš podali čez turško mejo, za prehod potrebujete potni list, priporočamo da si na turški strani privoščite kakšen prigrizek, saj so tam cene skoraj za polovico nižje kot na grški strani.

NAČRT 4 DNEVNE POTI PO GRŠKEM DELU CIPRA

Obiskali smo okolico sledečih mest: Larnaca, Limassol, Pafos, Omodos, Nikozija, Protaras.

Bolj podrobno kaj smo v posameznem dnevu na Cipru počeli, kje so lepe plaže, zakaj se splača obiskati tudi Larnaco… pa v prihodnjem prispevku.

Lepo potuj na Ciper ali tudi kam drugam! A ne pozabi: če v tujini zboliš ali se poškoduješWIZ Tujina ti zagotavlja hitro zdravniško pomoč in plačilo stroškov zdravljenja. Ne spreglej ugodne cene za družine in celoletnega zavarovanja. Za vse, ki želite več, npr. zavarovanje izgube prtljage ali kraje dokumentov, je tu novost WIZ Tujina Plus že za 11,98 € za 8 dni (Svet). Izkoristi 10 % ugodnejšo spletno sklenitev.

Prispevek nastal v sodelovanju z Wiz Tujina!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

1 komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Zelo barvit članek o Cipru, ki me je popeljal nazaj v spomine na moje potovanje tja. Ob prihodu tja me je najbolj presenetilo, da vozijo po levi strani. Krasen otok ????.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.