Izlet na dlani

Precej uporabni vodič za KALIFORNIJO (in košček Nevade)

Ker je Kalifornija priljubljena destinacija številnih Slovencev smo se po našem nedavnem obisku odločili spisati nekaj zares uporabnih nasvetov.

PRED POTOVANJEM

 1. Pridobitev “vize” oziroma ESTE je za slovenske državljane obvezna. ESTO lahko preprosto naročite preko spleta. Ker pa obstajajo številne spletne strani, ki vam bodo za ESTO zaračunale različne vrednosti, vam svetujemo, da to naročite preko uradne strani na tej povezavi: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Cena ESTE znaša 14 USD/osebo in jo je potrebno naročiti vsaj 72 ur pred odhodom (vam pa svetujemo, da jo naročite prej kot šele 3 dni pred odhodom). Ne pričakujte maila s potrditvijo, ampak po dnevu ali dveh preverite status vaše prijave za ESTO s kodo (ki ste jo prejeli po mailu ob izvedeni rezervaciji) na zgoraj navedeni povezavi. Veljavnost ESTE je 2 leti, potem je potrebno ponoviti postopek (če vmes zamenjate dokumente je seveda potrebno to urediti prej).
 2. Ureditev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini (Wiz, …) je primerno za vsako destinacijo, še posebej pa za ZDA, kjer so zdravstvene storitve še posebej drage. Zavarovalno polico/kopijo vzemite kar s seboj.
 3. Po želji si lahko pripravite fotokopije dokumentov, zavarovanja, avtorenta, prenočišč/ali digitalne oblike spravljene na telefonu …
 4. Lonely Planet vodič Californija vam bo lahko podal kakšen nasvet kaj še početi, kje jesti itd., če si aktivnosti ne boste predhodno načrtovali. Zadnja verzija LP je iz februarja 2018.
 5. Vse za vaše potrebe in potrebe otroka je mogoče kupiti v vseh večjih bolje založenih supermarketih, preverjeno so na voljo tudi številne zdrave in odlične verzije kašic za najmljaše.
 6. Downloadi programov po želji (download verzija Google maps sicer nikoli ni odveč, sploh če si ne nameravate omisliti ameriške kartice za prenos podatkov). Sicer je brezplačni internet na voljo v številnih mestih, predvsem pa v vseh hotelih in lokalih.
 7. Gotovina večinoma ni potrebna, saj v večji meri sprejemajo vse možne kartice. Tudi dvigi so možni na večini bankomatov.
 8. Ni odveč, da pobrskate za potencialnimi nastanitvami še pred odhodom, namreč Kalifornija ravno ne velja za najbolj budget friendly destinacijo.
 9. Koristna je pridobitev mednarodnega vozniškega dovoljenja, ni pa obvezna. Preverite pogoje ob najemu avtomobila.

 

PREVOZI in PARKIRANJE

Najbolj primeren način raziskovanja Kalifornije je z najetim avtomobilom. Z javnim prevozom (rezen po večjih mestih) ne boste prišli prav daleč.
Če se boste lotili najema avtomobila, je tukaj nekaj iztočnic na kaj morate biti pozorni:

 1. Iskanja/rezervacije avtomobila se lotite še pred odhodom, saj je na ta način izbira večja in tudi cene precej nižje.
 2. Bodite pozorni na pogoje najema, strošek preklica, vključena zavarovanja…
 3. V kolikor želite otroški sedež, vam tega ob doplačilu seveda zagotovijo, sicer pa si za večjega otroka lahko omislite Trunki BOOSTAPAK.
 4. Ob prejemu avtomobila boste najverjetneje morali položiti tudi določeno varščino za avtomobil, ki jo boste ob koncu prejeli nazaj.
 5. V ZDA imajo sistem, da prejmete avtomobil s polnim tankom in takšnega morate tudi vrniti.
 6. Cestnin po Kaliforniji ni, izjema je San Francisco in San Diego.
 7. Ni ravno neznaka kakšen je promet in zastoji v Kaliforniji, predvsem to velja za večji mesti kot sta Los Angeles in San Francisco. Zato si omislite primerno navigacijo z obveščanjem o prometnih zastojih, verjemite hvaležni nam boste za ta namig.
 8. Za navigacijo je zelo priročen Google maps, vendar boste za prikaz prometa potrebovali internet. Sicer pa večina najetih avtomobilov že vključuje vsaj osnovno navigacijo.
 9.  V Kaliforniji je povsod dovolj parkirnih mest, ki pa so v razmaku parih metrov lahko zelo različno zaračunana, npr. na Venice Beachu ali v Santa Monici boste za uro parkiranja lahko odšteli vse do 15 USD, z nekaj raziskovanja pa boste jo lahko odnesli tudi brez plačila, namreč določene ulice so ob določene času brezplačne, ali nekatera parkirišča omogočajo do 90 minut brezplačno parkiranje. Tako smo sami plačali precej manj za parkirnine, kot smo prvotno načrtovali. V Las Vegasu hoteli ne zaračunavajo parkirnin.
 10.  Pred parkiranjem bodite pozorni na znake na ulici, namreč ob določenih dneh se izvaja čiščenje ulic (SFO) in v kolikor boste na ta dan tam parkirali, vas bo pričakal listek s kaznijo, podobno se bo pripetilo, če boste bočno parkirali nasprotno smeri vožnje.
 11.  Po mestih so vam na voljo različne opcije prevozov (metro, avtobusi), poleg taxijev pa si oglejte tudi cene prevozov Lift in Uber.
 12.  Za parkirišča pri hotelih v središčih večjih mest boste za dnevno parkiranje morali odšteti tudi po 50 USD ali več, tako zares razmislite ali npr. v San Franciscu, ki ima zelo dobro urejen javni promet potrebujete avtomobil.
 13. Omejitev hitrosti je na cestah po Kaliforniji nižja kot pri nas, zato si želene prevožene razdalje časovno primerno preračunajte. Po Kaliforniji je običajno dodan tudi pas CAR POOL, gre za pas po katerem lahko vozijo vozila, ki imajo vsaj 2 potnika. Predvsem v primeru zastojev nam je ta pas pogosto prihranil nekaj časa, verjeli ali ne, se pa Američani zelo vestno držijo upoštevanja pravil, tako da tudi po tem pasu ne vozijo, v kolikor ne ustrezajo pogojem. V Nevadi tega posebnega pasu ni.
 14. V semaforiziranih križiščih se pri rdeči luči sme zaviti desno, v kolikor je pot prosta. V križiščih enakovrednih cest ima prednost tisti, ki prvi pride v križišče. Pogosto se razrešitev vožnje v takšnih križiščih rešuje s pomigi med šoferji.

PRENOČIŠČA

Prenočišča v Kaliforniji niso ravno najbolj ugodna, sploh če želite bivati kje bolj v središču, zato je smiselno rezervirati že kaj predhodno, če pa v vmesnem času cene za kakšno nastanitev padejo, pa jo še vedno lahko prebukirate. Sami smo vedno pobrskali najprej lokacije kjer se priporoča bivanje, npr. v Los Angelesu je zagotovo bolj primerno bivati na obali (Venice Beach, Santa Monica) kot pa v samem središču mesta LA. So pa temu primerne tudi cene nastanitev, zato smo se za omenjeno lokacijo namesto za hotel raje odločili za izbor Airbnb. V kolikor imate najeti avtomobil in želite zares minimalno plačati za nastanitev, so na obrobju mest pogosto na voljo različni moteli.
V nacionalnih parkih (npr. Yosemiti, Red Woods…) je smiselna predhodna rezervacija nastanitev, saj je število teh omejeno. Prav tako preverite vremenske razmere, namreč sezona nekaterih parkov se zaradi nadmorske višine prične precej pozno pomladi.

 

PRIHOD NA LETALIŠČE V ZDA

Po pristanku v ZDA boste deležni posebnega postopka pregleda, kjer boste morali izpolniti obrazce, odvzeli vam bodo prstne odtise in vas fotografirali. POMEMBO: V ZDA ni dovoljen vnos svežega sadja, zelenjave, mesa in mlečnih izdelkov (velja tudi za vse kar boste dobili na letalu, tudi če so izdelki ameriške letalske družbe ;-)). Če ne želite biti deležni poštene kazni, si to raje zapomnite.

 

TRGOVINE, RESTAVRACIJE, VSTOPNINE ZA OGLEDE in CENE

Kot že rečeno Kalifornija ne sodi ravno med najbolj budgetu prijazne dežele. Tudi tukaj je smiselno pripraviti okvirni načrt ogledov, želenih restavracij (razen če boste ves čas posegali po verigah s hitro prehrano)… Npr. živalski vrt San Diego vam bo za dva odrasla in enega 3,5 letnega otroka zaračunal vstopnino 150 USD, če temu prištejemo še kosilo v restavraciji nižjega-srednjega ranga, ki bo znašalo okvirno 40 USD in še parkiranje, bo na dan hitro odfrčalo kakšnih 200-300 USD, zato zares preverite cene vstopnin in ne pozabite pri cenah še dodati davka (8%) in obvezne napitnine (od 15-20%). Da ne omenjamo cene vstopnice za Disneyland Anaheim 😉
V nekoliko bolj priljubljenih restavracijah se poslužujejo predhodnih rezervacij, to pomeni, da ko se boste odločili, da je pravi časa za kosilo ali pa zgolj za sladoled, boste na tega lahko čakali tudi po kakšno uro ali več. Očitno tam velja podobno pravilo kot pri Kitajcih, za dobro stvar se splača počakati, tako da imejte v mislih to 😉
Za nacionalne parke je potrebno odšteti okvirno 20 USD/vozilo, letna prepustnica pa znaša okvirno 80 USD, kar je pri obisku večih smiselno vzeti.
Preverite na uradnih straneh parkov, ki jih želite obiskati, če zanje veljajo kakšna posebna pravila. Namreč v nekatere parke se ne morete odpraviti z lastnim prevozom, ampak je potrebno uporabiti njihove avtobuse. V enem izmed parkov smo morali parking rezervirati preko spleta, sicer tam ni možno sploh parkirati, tako smo se morali odpraviti do lokala, kjer je bil dostop do interneta, preko spleta rezervirati parking in se šele nato vrniti ponovno v park, kar nam je doprineslo kar nekaj nepotrebno izgubljenega časa.

 

NAČRT 10 DNEVNE POTI PO KALIFORNIJI IN DELČKU NEVADE

Načrt poti po Kaliforniji je odvisno od časa namenjenega potovanju, vaših želja in interesov. Sami smo se raziskovanja Kalifornije in delčka Nevade lotili z najetim avtomobilom, šli smo kot družina s 3,5 letnim otrokom, tako je bil naš program temu prilagojen. Tam smo se mudili 10 noči, naš program je bil sledeči:

 • 2 noči San Diego
 • 2 noči Los Angeles
 • 2 noči Las Vegas
 • 1 noč Bakersfield
 • 3 noči San Francisco

Kaj smo v posameznih mestih počeli, kje smo dobro jedli, katere parke in znamenitosti smo obiskali, kaj bi si še ogledali, če bi imeli več časa… pa v prihodnjem prispevku.

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

23 komentarjev

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Lepo napisano. Samo ena pripomba, cestnina na relaciji LA- San Diedo JE! Če še niste, boste dobili odtegljaj na kreditni kartici.

 • Dvigovanje na bankomatih ni možno ker večina bankomatov ni nadgrajenih s čipno tehnologijo EMV. Za primer v Las Vegasu smo zelo težko našli bankomat, ki je nadgrajen s to tehnologijo.

  • To je napačna informacija. Živim v Severni Kaliforniji, v Las Vegasu smo vsaj enkrat letno, pa še nikolj nismo imeli problemov z dvigovanjem denarja, z eveopsko ali ameriško kartico. Je pa res, da še vedno nimajo vse trgovine vgrajenega čipa in v določenih ne moreš plačati s tujo kartico. Ampak to so navadno trgovine nižjega cenovnega razreda (WinCo). Je pa res da te npr. dvig na Wells Fargu stane okrog 60€. Priporočam Bank of America ali kaksno lokalno banko.

  • Kaj je uradno nisem preprican, smo pa ze veckrat bili po Kaliforniji, vedno s slovensko voznisko. Pri samem rentanju avta ni bilo nikoli problemov (sixt, alamo…). Ustavili pa so nas tudi policisti (dobili smo tudi kazen :D) vendar zopet nobenih problemov z voznisko.

   Pri zavijanju desno na rdeci luci. Ja lahko, razen ce je posebaj prepovedano z znakom. Vendar se vedno, v vsakem primeru, obvezno ustavite do mirovanja, tudi ce je krizisce popolnoma prazno. Nas je dobil “radar” za prevozeno rdeco luc, ceprav je bilo krizisce popolnoma prazno. Nekaj jih je po nekaterih mestih v Kaliforniji.
   Po nasih izkusnajh imajo vgrajeno navigacijo samo avtomobili visjega ranga, npr. fullsize/premium ipd. Imajo pa nekateri osnovni moznost android/apple carplay in lahko uporabljate mobitel za navigiranje.

 • Priporočam, da si že v Sloveniji vzamete Telemachov naročnino na mobilno telefonijo in vzamete enega od dveh paketov za USA . Se splača in deluje, večkrat preverjeno.

  • Telemachov paket preverjeno deluje v Kaliforniji, Nevadi, Arizoni in Coloradu, NE deluje pa v UTAH. V UTAH delujejo le klici in smsi, medtem ko mobilni prenos podatkov NE DELUJE.

 • Smo se ravno vrnili od tam s 3letnico in 4 letnikom. Info glede rent a carja… Ne dajo ti ga ce nimas prave kreditne kartice, prepaid mastercard ali prepaid visa ne velja. Za otroski sedez zaracunajo tudi po 7 usd na dan, za dva otroka to nanese zato smo v supermarketu kupili booster seat ki je stal 15 USD in smo sedeza kar pustili potem v avtu.
  Za Disneyland..karte lahko kupis onlinw kjer je cena za VALUE DAYS.. To so dnevi izven glavne turist sezone, med tednom.. Cena za cel dan 104 USD, otroci do 3.leta gratis ampak ne preverjajo na vhodu starosti, mi smo svercali male je slo skozi BP. Za Star wars ride pa ufff bi morala cel spis napisat kako sploh prit do passa za ride. Hrano in pijaco so lahko neses not v disney in prisparas. Disney merchandise pa smo kupili kasneje v disney store v enem shopping centru kjer so bile zadeve pol cenejse kot v disneylandu.
  Za muzeje, ostale atrakcije imajo tudi page kot je nas kuponko ali 1nadan, tam amo kupili vstopnice za long beach aquarium ki so bile pol cenejse, za queen mary ladjo je vstopnina med tednom po 18h samo 10 usd in se lahko porabi kot konzumacija za drink v baru, drugace je samo vstopnina 30 usd.
  Za letalske karte smo odsteli 250 eur na osebo, leteli smo dunaj london z british in london los angeles z virgin atlantic, sedeze so nam morali dodeliti skupaj, sem samo klicala na virgin in so nam dali skup zice gratis, prtljaga je bila vkljucena 23kg na osebo.. Super komot in poceni let, nasla preko skyscannerja

  • kako to mislite, da so vam morali dati skupaj sedeze na letalu? na kaj ste se sklicevali?
   ker ponavadi to sedaj vedno racunajo..:/

 • V Vegasu je parkiranje v vecini hoteliv na stripu placljivo – prb $14 za 4 ure. Zastojn je v Venetian. Seveda,ce se gosti hotela,je parking brezplacen. Veliko evropskih bancnih kartic ne deluje,saj ima veliko slovenskih bank ZDA na black listu in je potrebno banko predhodno obvestiti o nameravanem potovanju. Cestnina med LA in San Diegom je,lahko pa se jo izogne. Ob najemu avta povejte,da boste cestnino placevali sami prek spletne strani-imate prb 7dni po opravljeni poti,da placate. Naceloma rentacarji zaracunajo visok administrativni strosek,da placajo vaso cestnino. Kar nekaj parkov ni del America the Beautiful programa-preverite seznam,ko delate nacrte. Obenem je tudi v Utahu – Zion,Bryce pozimi lahko problem s snegom. Avtosedezi za otroke so ugodni v Walmartu,je pa predvsem pri mlajsih otrocih potrebno preveriti interna pravila statea,kaksni sedezi so zahtevani. Npr Nevada zahteva da se otroci do vsaj drugega leta vozijo vzravtno v avtu.
  Obenem je “drugacnost” v prometu tudi 4smerni stop-krizisce,ki ima na vseh straneh stop znak. Prevozi se ga na nacin-kdor je prvi prisel,prvi vozi in tako naprej. Kar je lhko kar zahtevno,ko se v taksnem kriziscu sreca 8avtov.
  Hoteli v Vegasu tudi racunajo zelo visok “resort fee”,ki pogosto ni naveden na ceni ob reservaciji,ampak le omenjen v drobnem tisku.
  Freemont street in Linq promenade sta edini “pes zoni”,obstaja pa v Downtown Vegasu tudi sistem,podoben “BicikeLJ”,ampak se ga poleti ne priporoca,saj je prevroce.
  Zelo uporabna aplikacija za restavracije je Yelp,saj se preko nje lahko online postavite v vrsto za mizo (waitlist) in se tako izognete enournem cakanju pred restavracijo na vaso mizo. Yelp pomaga tudi pri iskanju hotelov,parkov,storitev ipd (podobno kot Tripadvisor).
  Socialiving.com in grupon imata pogosto akcije za kksne zabavne dogodivscine.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.