Izlet na dlani

Precej uporabni vodič za KANADO (Vzhodni del)

V začetku septembra smo v družinskem krogu dober teden raziskovali vzhodni del Kanade. Prvič smo se tudi podali na let na bolj oddaljeno destinacijo brez vmesnih postankov, tako da je bilo skoraj kot bi mignil, ko smo po odhodu z bližnjih Benetk že pristali v Montrealu.

Na letališču v Montrealu smo tudi najeli avtomobil in tako lažje raziskovali širšo okolico mest Montreal, Toronto in slapov Niagara ter nekaj drugih mest na poti. Tekom našega raziskovanja smo se potepali po provincah Ontario in Quebec, ki se med sabo precej razlikujeta.

OSNOVNI STROŠKI:

  • Povratna letalska vozovnica Benetke-Montreal (let brez prestopa) je znašala okvirno 317 eur/osebo, in je vključevala 23 kg prtljage/osebo
  • Parkiranje na letališču v Benetkah je v okviru akcije predhodne spletne rezervacije za 7 dni znašalo le 25 eur.
  • Najem avtomobila na letališču v Montrealu za 7 dni pri družbi ALAMO je znašal 450 eur (šlo je za premium/luxury class) (depozita ni bilo, izberemo vedno polno zavarovanje-brez odbitne franšize!)

PRED POTOVANJEM

1. Za vstop v Kanado potrebujete elektronsko avtorizacijo eTA (gre za podobno listino kot je ESTA za ZDA, vendar ESTA ne velja kot eTA!). eTO pridobite zgolj preko uradne spletne povezave tukaj,  in znaša 7 USD. eTA je potrebna tudi za tiste, ki preko Kanade potujete v druge države! Če se boste pri izpolnjevanju zmotili, je zelo možno, da vam ne bo šel opraviti online check in 😉
2. V Kanadi je v uporabi kanadski dolar. 1 eur je pribl. 1,5 CAD. Primerjavo cen v Montrealu in Ljubljani si lahko ogledate tukaj. oziroma Torontom tukaj.
2. Priporočamo ureditev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini (priporočamo zavarovanje z asistenco v tujini Wiz). Zavarovalno polico/kopijo vzemite kar s seboj.
3. Po želji si lahko pripravite fotokopije dokumentov, zavarovanja, avtorenta, prenočišč/ali digitalne oblike spravljene na telefonu …
4. Lonely Planet vodič Canada vam bo lahko podal kakšen nasvet kaj še početi, kje jesti itd., če si aktivnosti ne boste predhodno načrtovali. Zadnja verzija LP je iz aprila 2017.
5. Vse za vaše potrebe in potrebe otroka je mogoče kupiti v vseh večjih bolje založenih supermarketih.
6. Downloadi programov (predvsem download verzija Google maps, v kolikor vaš avtomobil ne bo imel zares napredne navigacije). Sicer je brezplačni internet na voljo v vseh mestih, v vseh hotelih in lokalih.
7. Gotovina večinoma ni potrebna, saj povsod sprejemajo vse možne kartice. Tudi dvigi so možni na večini bankomatov.
8. Priporočamo, da za potencialnimi nastanitvami pobrskate še pred odhodom, pestra je tudi ponudba privatnih nastanitev oziroma AIRBNB.
9. Pridobitev mednarodnega vozniškega dovoljenja je priporočljiva (tukaj). Preverite pogoje ob najemu avtomobila.
10. V Kanadi potrebujete potovalni adapter za ameriško vtičnico (tukaj)
11. Za znamenitosti, muzeje in ostalo preverite kakšne so čakalne vrste in ali je morebiti bolje/ugodneje izvesti spletno rezervacijo, prav tako bodite pozorni na posebne ugodnosti (npr čas in dan obiska), saj na ta način lahko prihranite. Odsvetujemo pa vam uporabo kuponov za ogled znamenitosti (muzeji, akvarij, razgledni stolpi..), saj pogosto lahko gre za spletne strani s prevarami.
12. Tudi za Kanado veljajo podobna pravila kot za ZDA, prepovedan je vnos določene hrane: meso, mlečni izdelki, ter določenega sadja in zelenjave. Kaj lahko vzamete s seboj in kaj raje ne na povezavi tukaj.

PREVOZI in PARKIRANJE

Najbolj primeren način raziskovanja vzhodnega dela Kanade (izven mest) je z najetim avtomobilom. V mestih kot so Toronto in Montreal je na voljo zelo dobro urejen javni prevoz, med mestoma je na voljo tudi povezava z avtobusi ali vlaki, vendar boste za bolj izbrane in oddaljene destinacije porabili precej časa. Sami smo najeli avtomobil pri družbi ALAMO, tako da spodaj navedene ugotovitve veljajo za navedeno družbo.

Če se boste lotili najema avtomobila, je tukaj nekaj iztočnic na kaj morate biti pozorni:
1. Iskanja/rezervacije avtomobila se lotite še pred odhodom, saj je na ta način izbira večja in tudi cene precej nižje.
2. Bodite pozorni na pogoje najema, strošek preklica, vključena zavarovanja…
3. V kolikor želite otroški sedež, vam tega ob doplačilu seveda zagotovijo. Za večjega otroka si lahko omislite tudi buster Trunki BOOSTAPAK.
5. Ob prejemu avtomobila ni bil potreben polog varščine za avtomobil.
6.  Prejmete avtomobil s polnim tankom in takšnega morate tudi vrniti. Avtomobili, ki so na voljo za najem so običajno na bencin in so avtomatiki.
7.  Cestnin v tem delu Kanade ni. V kolikor želite z avtomobilom preko meje v ZDA tam so prisotne cestnine.
8. Gost promet je prisoten predvsem v središčih mest (Toronto, Montreal), je pa v okolici večjih mest tudi prisotno večje število popravil cest in posledično tudi zastoji (v našem primeru je to veljalo predvsem za Montreal).
9. Za navigacijo je zelo priročen Google maps.
10. Parkirišča po večini ni težko najti, ponekod so brezplačna, v večji meri stanejo kakšen eur ali dva. Parkirišča pri hotelih (v središču) večinoma niso brezplačna (okvirno 20 eur/dan) in imajo pogosto omejitev št. izstopov.
11. Dnevno parkiranje v okviru hotelskih namestitev v Niagara falls je še nekoliko višje, okvirno okrog 30 eur, zato svetujemo parkiranje v parkirni hiši Casinoja za 5 eur/dan.
12. Omejitev hitrosti na cestah je sledeča, v naselju 50 km/h, izven naselja 80-90 km/h in po hitri cesti 100 km/h. Za prehitro vožnjo so zastavljene precej visoke kazni in tudi sicer vozijo kanadčani precej zmerno in spoštljivo.

Ena vožnja z metrojem v Montrealu/Torontu znaša pribl. 2 eur, dnevna vstopnica za metro za neomejeno voženj znaša okvirno 8 eur. Otroci do 6 (Montreal)/13 let (Toronto) se vozijo brezplačno.

PRENOČIŠČA

Cene prenočišč so nekako primerljive z ameriškimi, v kolikor boste rezervacijo izvedli že zelo kmalu, boste dobro ocenjen 3-4* hotel v središču mesta lahko rezervirali za okvirno 100 eur na noč.

Tako v Torontu kot tudi v Montrealu vam svetujemo izbor hotela v samem središču, saj boste na ta način lahko večino ogledov opravili kar peš. V Niagari vam svetujemo izbor hotela tik ob slapovih, v samem središču mesta je namreč dogajanje tako tekom dne kot tudi ponoči precej podobno burnemu dogajanju v Las Vegasu, razen v primeru, ko si tovrstno dogajanje pravzaprav želite. V kolikor želite prihraniti kakšen eur pri izboru nastanitve v Niagara Falls in vam razgled iz sobe na slapove ni ključen, pa lahko precej ugodno bivate vzdolž glavne dovozne poti proti mestu (Ferry St.). Opcijsko priporočamo tudi bivanje v 25 min oddaljeni slikoviti vasici Niagara on the Lake.

V Torontu smo bivali v hotelu Novotel Toronto Centre, v Montrealu v Hôtel Le Dauphin Montréal Centre-Ville in v Niagari v hotelu Embassy Suites by Hilton. V mestu Oakville smo prenočili v kanadski hotelski verigi Sandman, ki nas je zelo navdušila s svojo moderno opremo tako sob kot celotnega hotelskega kompleksa in prijaznim osebjem.

Tudi v Kanadi so prisotne številne hotelske verige, pri čemer je članom pogosto v pomoč zbiranje točk, pridobitev boljše sobe, brezplačen internet, ugodnejše parkiranje itd. Sami smo npr. člani verig Intercontinental, Hilton, Radisson, Best Western… V Niagara Falls priporočamo izbor sobe s pogledom proti slapovom, saj tovrstnih priložnosti s tako veličastnim razgledom pač prav velikokrat ne boste imeli. V kolikor boste imeli izbiro, priporočamo izbor sobe z razgledom proti kanadskim slapovom.

TRGOVINE, RESTAVRACIJE, VSTOPNINE ZA OGLEDE in CENE

Ob našem obisku vzhodnega dela Kanade smo hkrati obiskali tudi dve različni provinci, to sta Quebec in Ontario. Za Quebec katere del je tudi mesto Montreal je značilno, da je glavni jezik francoščina. Tako se bodo po večini pojavljali francoski napisi, hkrati tudi v mestih prevladuje precej evropsko/francosko vzdušje. Medtem, ko daje provinca Ontario (ter mesto Toronto) popolnoma ameriško vzdušje. Številne restavracije, trgovine, fast food kotički…

Podobno je tudi z kulinariko, v Quebecu so se nam zdele cene jedi v restavracijah nekoliko višje, hkrati je tudi kulinarika bila nekoliko bolj podobna evropski. Medtem ko je v provinci Ontario prevladovala predvsem ameriška kulinarika.

Vstopnine za oglede so lahko precej visoke, hkrati pa tudi preverite kakšne so čakalne vrste in ali je morebiti bolje/ugodneje izvesti spletno rezervacijo, prav tako bodite pozorni na posebne ugodnosti (npr čas in dan obiska), saj na ta način lahko prihranite.

NAČRT 7 DNEVNE POTI PO KANADI

Obiskali smo okolico sledečih mest: Montreal, Toronto, slapove Niagara, mesto Niagara on the Lake, Oakville, Cornwall, Granby.

Bolj podrobno kaj smo v posameznem dnevu na vzhodu Kanade počeli, kam se podati za najlepši razgled na Toronto, katere kanadske jedi smo poskusili/katere raje ne, kje smo srečali Barbie… pa v prihodnjem prispevku.

Lepo potuj v Kanado ali tudi kam drugam! A ne pozabi: če v tujini zboliš ali se poškoduješWIZ Tujina ti zagotavlja hitro zdravniško pomoč in plačilo stroškov zdravljenja. Ne spreglej ugodne cene za družine in celoletnega zavarovanja. Za vse, ki želite več, npr. zavarovanje izgube prtljage ali kraje dokumentov, je tu novost WIZ Tujina Plus že za 11,98 € za 8 dni (Svet). Izkoristi 10 % ugodnejšo spletno sklenitev.

Prispevek nastal v sodelovanju z Wiz Tujina!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

2 komentarja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • tole me zanima.. kako to, da uporabljate hotelska clanstva? a ni ceneje na raznih bookingih? ker nabrat dovolj tock je verjetno kar tezko? hvala!

    • Načeloma ni, IHG recimo ponuja pospešeno nabiranje pik kar zbiranje pik precej olajša. Poleg tega je cena preko uradnih spletnih strani velikih velikih verig enaka ali celo nižja kot preko bookinga. Tako z zbiranjem skoraj ni pomanjkljivosti.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.