Izlet na dlani

Precej uporabni vodič za KUBO

Ker Kuba postaja vedno bolj priljubljena destinacija številnih Slovencev, smo se po našem nedavnem obisku odločili spisati nekaj zares uporabnih nasvetov.

KDAJ IN ZAKAJ NA KUBO

Da se izognete večji količini dežja in morebitnim hurikanom je najbolje, da Kubo obiščete med decembrom in aprilom. December, januar in februar so sončni meseci, vendar z nekoliko nižjimi temperaturami (nam je sicer tudi v februarju bilo na plaži pošteno vroče). Marec in april imata že višje temperature, vendar je predvsem čas velike noči, najbolj turistično oblegano obdobje.

Konec aprila, začetek maja se prične nekoliko bolj deževno obdobje, z najmočnejšimi nalivi in hurikani med junijem in novembrom. Cene nastanitev so višje v božičnem obdobju, za veliko noč, ter v poletnih mesecih julija in avgusta. V poletnih mesecih je tudi najbolj vroče, je pa dejstvo, da se takrat odvija kar nekaj  festivalov.

Na Kubo se podajte, če si želite raziskovati deželo, ki se šele turistično razvija, ki je še vedno precej preprosta in polna prijaznih ljudi. Če vas privlačijo starinski avtomobili, rum, cigare, kubanska glasba in ples, ki se odvija na vsakem koraku večine mest. Na Kubo se podajte tudi, če si želite dopusta na prelepih peščenih plažah s turkiznim morjem.

Če drži, da je Kubo potrebno obiskati čim prej? Zagotovo drži, tudi Kuba se počasi razvija v vedno bolj priljubljeno turistično destinacijo.

PRED POTOVANJEM

 1. Pridobitev “vize” oziroma turistične kartice je za Slovence obvezna. Po “vizo” vam absolutno ni potrebno na Dunaj, kot to piše na strani Ministrstva za zunanje zadeve, temveč vam jo uredijo (v zelo kratkem času) večje slovenske turistične agencije, cena znaša okvirno 35 eur/osebo (potrebujejo jo tudi otroci!). V nekaterih primerih je smiselno preveriti, če vam “vizo” podari letalska družba (npr. Air Canada, vendar odvisno od kombinacije leta) ali če imate dovolj dolgi postanek v Mehiki (v primeru leta npr. z Aero Mexico (Mexico City ali Cancun)), v tem primeru si lahko uredite vizo šele na letališču v Mehiki (za nekoliko ugodnejšo ceno, pribl. 25 eur).
 2. Ureditev zdravstvenega zavarovanja z asistenco v tujini (Wiz, Coris, Vzajemna, NLB…), zavarovalno polico/kopijo vzemite s seboj, saj bi jo naj v nekaterih primerih na letališču celo preverjali.
 3. Mednarodno vozniško dovoljenje, pridobite ga na AMZS (uredite si ga pravočasno tukaj!).
 4. Fotokopije dokumentov, zavarovanja, avtorenta, prenočišč…
 5. Lonely Planet vodič vam bo za primer odklopa od interneta pogosto podal nasvet kaj še početi, kje jesti itd. Zadnja verzija je iz oktobra 2017.
 6. Vse za vaše potrebe in potrebe otroka (brisače za plažo, otroške plenice, čistilni robčki, vložki, tamponi, hrana, prigrizki za otroka, geli za tuširanje, šamponi, kreme (sončne, za komarje…). Na Kubi je ponudba v trgovinah ZELO skromna! Potrebujete tudi električni potovalni pretvornik za ZDA.
 7. Downloadi programov (digitalne mape v okviru aplikacije Mapsme smo v večji meri uporabljali in so precej zanesljive celo do privatne hiše/nastanitve natančno, medtem ko je Google maps na Kubi nekoliko manj uporaben), Tripadvisor vodiči, prevajalnik Google translate- offline verzija) in zadostna količina risank na tablicah, telefonih itd. za otroško zabavo na poti po luknjastih kubanskih cestah. Offline članki shranjeni v Pocket za kasnejše branje.
 8. Gotovina v evrih (vsaj za del poti) vam bo prihranila precej časa pri iskanju primernih bankomatov/bank in velikih provizij za dvige (predvsem NLB :-/). Na Kubi nam je brez težav delovala za dvig tako kreditna kartica (Mastercard) kot tudi Maestro kartica.
 9. Naučite se/obnovite osnov/e španščine (prav vsaka španska beseda, ki jo boste vedeli vam bo lahko olajšala pogovor), številni ponudniki nastanitev vedo zgolj kakšno besedo ali dve v angleščini.
 10. Pobrskajte po spletu za seznami “nategov”, ki ste jih lahko deležni na Kubi. Primer tovrstnega seznama tukaj. Sami pa lahko dodamo primer, ko so nas po prihodu do želene restavracije v Havani mirno posedli v sosednjo restavracijo in smo nateg tudi sami opazili šele ob plačilu (velja za popularno restavracijo Dona Eutimia, ki jo obkrožata 2 malo manj priljubljeni restavraciji). Smo pa bili priča tudi ostalim nategom, vendar smo jih pozdravili zgolj z nasmehom in odvrnili No gracias. 🙂

 

PREVOZI

Če ste se odločili za zares low budget raziskovanje Kube z avtobusi, vlakom ali ostalimi lokalnimi transporti (npr. Taxi colectivo), potem vam seveda ni potrebno veliko načrtovati pred potovanjem, le okvirno pot, ki bi si jo želeli. Za okvirne cene vožnje za določene odseke poti pa le predhodno pobrskajte po spletu, da jih ne boste nehote preplačali.

Sami priporočamo najem avtomobila. Če se boste tega lotili je tukaj nekaj iztočnic na kaj morate biti pozorni:

 1. Iskanja/rezervacije avtomobila se lotite čimprej (če je možno že nekaj mesecev prej), saj je število in kvaliteta avtomobilov na Kubi precej omejena.
 2. Pišite čimveč ponudnikom, ki bodo za vas preverili cene in ponudbo.
 3. Bodite pozorni na pogoje najema, strošek preklica, vključena zavarovanja in plačilo…
 4. V kolikor želite otroški sedež, si tega vzemite seboj, saj vam ga tam ne bodo mogli zagotoviti. Sami smo uporabljali zelo priročen Trunki BOOSTAPAK.
 5. Ob prejemu avtomobila boste morali položiti tudi določeno varščino za avtomobil, ki jo boste ob koncu prejeli nazaj (v kolikor ne bo poškodb na avtomobilu, morebitnih cestnih kazni itd.). Avtomobil takoj fotografirajte, ter si zares oglejte vse praske in poškodbe. Preverite ali avto ima shranjeno rezervno gumo in potrebno orodje za zamenjavo.
 6. Imejte v mislih, da imajo na Kubi sistem, da prejmete avtomobil s polnim tankom (kar vam tudi zaračunajo), vrniti pa morate avto s praznim tankom (ne pozabite, da se da voziti tudi z rezervo ;-).
 7. Cestnin na Kubi ni, izjema so otoki (Cayo Coco, Santa Maria, mogoče še kje?!).
 8. Na Kubi ni veliko prometa, v samih mestih bo prometa nekoliko več in hkrati se bo na cesti lahko včasih znašlo vse kar se gibje (od pešcev, konjske vprege, kolesarjev, živali…). Zaradi slabega stanja cest (tudi avtoceste) vožnja poteka precej počasi in vijugasto, zato okvirnim časom, ki vam jih bo podala navigacija prištejte še minimalno pol do eno uro več. Vozite zgolj čez dan, ravno zaradi slabega stanja cest in odsotnosti razsvetljave! Bencinskih črpalk je na poti načeloma več kot dovolj.
 9. Za navigacijo zelo priročna aplikacija Mapsme, našli smo popolnoma vse označene lokacije do želene nastanitve natančno, označena je tudi večina parkirišč, edina pomankljivost je včasih dejanska izbira primerne trase (najhitrejša trasa napram stanju te ceste).

PRENOČIŠČA


Priporočamo bivanje v Casa particulares (pomeni, bivate v kakšni sobici ali v stanovanju pri domačinih), lastniki vam bodo pospravljali, za doplačilo tudi kaj skuhali, podali nasvete kam in zakaj, predvsem pa vam na ta način dali dober pogled v njihovo življenje.

Najlažje je prenočišča poiskati preko AIRBNB, tam so vsi opisi prenočišč podani pregledno, lahko si ogledate opise, ocene uporabnikov itd. Poleg tega vam bo prišlo prav, da boste plačila izvedli že doma, tako ne bo potrebno še več gotovinskega denarja na Kubi.

Vendar pozor AIRBNB je ameriška stran, Američani in Kubanci pa veste, da si niso preveč blizu, torej nikar se ne ustrašiti, ko vas bo pri rezervaciji povprašalo po razlogu obiska Kube, izberite eno od ponujenih kategorij in nadaljujte s postopkom, brez skrbi, o tem vas ne bo nihče več nikoli povprašal. Sami smo povprečno plačali okrog 30 eur/noč (soba za 3 osebe kot na sliki).
Na voljo je tudi nekaj kubanskih strani s primeri Casa particulares, vendar so precej manj pregledne in pogosto nimajo ocen uporabnikov, kar je pa za Kubo več kot zaželjeno.
Na voljo so tudi hotelske namestitve, vendar vam te priporočamo le, če ste si te omislili v okviru paketne ponudbe (letalo + hotel), sicer pa so cene precej navite, sploh za hotelski standard, ki ga boste tam dobili.

PRIHOD V HAVANO/ODHOD IZ


Brez panike, če bo na letališču vladal rahli kaos in se vam ne bo sanjalo, kje je vaša prtljaga in ko se tudi po večih vprašanjih letališko osebje ne bo preveč odzivalo- to je prvi stik s Kubo, kjer se izkaže, da se domačinom ne mudi preveč in se ne skrbijo, dokler ni potrebno.
Vaša prtljaga bo prej ali slej našla pot do vas, oziroma vi do nje. Če je možno ob osebnem pregledu prtljage (random check) letališkega osebja, glejte v drugo smer, sicer se vam bo odhod iz letališča podaljšal še za kakšne pol ure do 1 uro. Čimprej zamenjajte vaše evre (že na letališču), da se kasneje ne boste rabili drenjati v koloni pred havanskimi menjalnicami in s tem morili še taksista, ki ga boste morali poplačati za pot od letališča do mesta.
Približno 1 CUC=1 USD= 0,8 EUR. Na Kubi sta sicer 2 valuti CUC in CUP, če niste ravno na low budget in pazite na vsak cent, boste lahko mirno uporabljali zgolj CUC.
Okvirna cena taksija od letališča do starega dela mesta je 20-30 CUC, odvisno od tega s kakšnim taksijem se boste peljali (klasični rumeni ali starinski avtomobili). Velikokrat pa vam že lastniki prenočišča ponudijo možnost, da vam oni naročijo taksi, ki vas bo čakal na letališču (za doplačilo).

V kolikor pot do/iz Kube vključuje vmesne postanke vam svetujemo, da si zagotovite dovolj dolge postanke, zamude pri prihodih/odhodih so tam bolj pravilo kot izjema, zato si ne boste želeli zamuditi prihodnjega letala.

INTERNET


Na Kubi sicer imajo internet/wifi, vendar je tam dostopen na poseben način. Le izjemoma je internet dostopen v nekaterih domovih, pretežno pa gre za dostop do interneta na trgih ali v parkih. Kateri so tisti trgi ali parki vas lahko opozorijo domačini ali pa pobrskate po spletu, ali zgolj greste za domačini in poiščete skupine (saj ti vestno posedajo na lokacijah, kjer je internet dostop).
Za dostop do interneta potrebujete kartico podjetja ETECSA, kartice so na voljo za dolžino 1 ure ali 3 ur. Kupite več kartic, sicer boste prihodnjič ponovno čakali v koloni. Na kartici je podano uporabniško ime in koda. Internet seveda ni takšne hitrosti kot doma, in svetujemo vam, da se ne razburjate preveč, ko vam bo občasno prekinjalo povezavo. Sami nismo niti skušali opravljati kakšnih resnih operacij preko interneta (kakšen tipkarski pogovor in pogled na mail ali FB bo še zmogel, kakšno resno delo pa žal ne bo šlo. Sicer naj bi na voljo bile tudi internetne povezave v hotelih, tega žal nismo preverili, tako da nimamo informacij o hitrosti in kvaliteti.

TRGOVINE, RESTAVRACIJE, CENE

Največji „šok“ so za nas bile trgovine, če ste vajeni tega, da v trgovino skočite ko kaj potrebujete (predvsem kakšni prigrizki za otroka npr.), tega na Kubi žal ne bo. Trgovine so zelo skromno založene, pijača bo še nekako na voljo, mlečnih izdelkov ni, mleko je v večji meri na voljo zgolj v prahu, kruh v pekarnah bo na voljo zgolj v velikih paketih in količinah, sadje/zelenjava na tržnici bo na voljo v obliki, ki je trenutno v sezoni (bananam kaže slabo zaradi hurikana, trenutno so bile na voljo papaja, ananas, guava, paradižnik, sladki krompir, kumara in kakšna solata, tukaj se seznam počasi zaključi).

Restavracije so na Kubi dveh tipov, državne namenjene bogatim domačinom in turistom ter lokalne. Seveda je jasno kakšne so cene v enih in drugih, posledično pogosto tudi kvaliteta in čistoča.

Sami smo se potrudili in že doma pobrskali za restavracijami, tako da smo ves čas precej kvalitetno jedli (žal pa ne ravno poceni). Ena od možnosti je tudi, da vam domačini v Casah Particulares kuhajo od zajtrka, kosila do večerje. Cena zajtrka znaša 5 CUC/osebo, cena kosila/večerje okvirno 10-15 CUC/osebo; za otroka ne računajo zajtrka. Sicer so pa porcije zares obilne, kosila/večerje vključujejo predjed, glavno jed, solato, sladico in še kakšno pijačo. Običajno je izbira med piščancem, ribo ali raki. Pri opisih za AIRBNB so pogosto podani tudi komentarji, kje se zares splača jesti poleg zajtrka tudi še kosilo/večerjo, sami smo to s pridom izkoristili.

KAM IN KOD SE PODATI


Odvisno od časa namenjenega potovanju, vaših želja in interesov ter prevoznega sredstva. Sami smo se raziskovanje Kube lotili z najetim avtomobilom, šli smo kot družina s 3 letnim otrokom, tako je bil naš program temu prilagojen. Na Kubi smo se mudili 15 noči, naš program je bil sledeč:

 • 4 noči Havane
 • 1 noč Cienfuegos
 • 2 noči Trinidad
 • 2 noči Moron (bližina Cayo Coco)
 • 2 noči Santa Clara (bližina Cayo Santa Maria)
 • 1 noč Playa Larga (Bay of Pigs))
 • 2 noči Vinales
 • 1 noč Havana

Kaj smo v posameznih mestih počeli, kje smo dobro jedli, kaj bi si še ogledali, če bi imeli več časa… pa v prihodnjem prispevku.

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

16 komentarjev

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Vse skupaj nas je stalo 4.200 eur. Vsete so letalske karte, vsi spominki, gin, cigare, slike, plavanje z delfini, celodnevni izlet s katamaranom na cayo leguano, dvakrat snorkljanje, itd….opis potovanja pa v komentarju spodaj.

 • Strinjam se da je treba na kubo cimprej saj jo bo amerikanizacija “pokvarila”. Se ze dogaja. Namrec kuba je res preprosta dezela nasmejanih in prijaznih ljudi ki dobesedno carajo zivljenje s tem kar imajo na razpolago. Mi smo potovali 14 dni in hocemo nazaj. Pa prosim nikar za vec kot en dan ali pa sploh ne v Varadero…..vse drugo je veliko lepse. Vzemite kubo nekako takole….kar se sprva zdi najslabsa izbira je ponavadi najlepsa izkusnja….mi smo namrec med drugim nekako pristali tudi v Marii lagorda…..groza smo rekli….no bilo je nepozabno. Vsekakor priporocam ruto Havana-Pinar del rio-Vinales-Cienfiegos-Trinidad-Moron-cayo Guilermo…tukaj obvezno nekaj uric na Playa Pilar-Santa Clara-Matanzas-Havana…pol pa jokat ker je treba domov. Ja mi smo si pustili juzni del se za drugic. Sli smo dva odrasla in dva otroka 9 in 13 let…z nahrbtniki in izkljucno casa partikulares…pa poceni je blo. Cimprej pejte…ce ne vas bomo mi prehitel. Cao.

 • Moja žena je Kubanka in v kolikor vas zanima kaj v zvezi s Kubo, jo lahko kontaktirate na [email protected].
  Zdaj že eno leto živi tukaj v Sloveniji, ampak ima redne, skoraj vsakodnevne stike z družino na Kubi, tako da ima precej sveže informacije. Pomaga lahko s kakimi nasveti, ki vas bodo obvarovali pretiranega »lupljenja«, priporoči lahko precej krajev, ki jih je pametno obiskati, saj so zelo lepi, v turističnih vodičih so pa prezrti, in podobno.
  Sama pravi, da nima kaj dosti pojma o zgodovini Kube, pa tudi velikih mest ne pozna prav podrobno. Bolj je orientirana na naravo in ko je potovala po Kubi, je večinoma šla na kake trekinge. Tako da pozna nekaj krajev v Vinalesu, ki so povečini prezrti, v provinci Villa Clara je zelo lepa rečica El Niche, ki jo je vredno obiskati, na jugu Kube je majhno, a zelo simpatično mestece Baracoa, ki je tudi ne gre spregledati in še kaj.
  Lansko leto je za en slovenski par naredila pravo malo predstavitev. Dobili so se v Ljubljani, na Viču, s seboj je imela moj laptop in gor več sto slik s Kube. Rabili so več kot uro, da so pregledali vse, ampak po tem je imel ta parček precej boljšo sliko, kam se podaja in kaj se splača pogledati. Tudi ona je uživala, ko je predstavljala svojo deželo, zato pravi, da bi to še ponovila. Vse je brezplačno, seveda 🙂

 • Pozdravljeni!
  Hvala za koristne informacije. V oktobru potujemo z dvema 6-letnicama na Kubo in nikakor ne najdemo nobene rent-a-car agencije na internetu, saj bi radi najeli avto za lažje potovanje. Lepo bi prosila za kakšno agencijo, ki renta avte. Najlepša hvala.

 • A je keri potoval junija na kubo? Kakšno je imel vreme glede na to da pise da so od junija do novembra hurikani 🙂

  Lp

 • Pozdravljeni, hvala za izčrpne nasvete. Kupujem karte za Kubo, pa imam kar nekaj težav. Sedaj sem se koncno registrirala v Iberii, D abom lahko kupila karto. Nenavadno se mi zdi, da ponujajo samo ročno prtljago, pri denimo Emiratih sem bila vajena, da je 23 kg v ceni. Registracije nisem opravila do konca, zdi pa se mi, da sedežev sploh ne morem rezervirati. Ker smo 5 članska družina, bi radi sedeli skupaj oziroma blizu.
  Kak nasvet?

  • Žal je tako, da so letalski prevozniki predvsem v smeri Amerike uvedli tako imenovane light vozovnice, ki ne vsebujejo check-in prtljage so pa nekoliko ugodnejše. Tudi predčasna izbira sedeža se po novem zaračuna. Sedeže lahko brezplačno izberete le ob check-inu (enako po novem glede izbire sedeža velja tudi za letalsko družbo Emirates). Načeloma velja, da družine posedejo skup, ni pa seveda zagotovila.

 • Ojla! Z mozem v marcu planirava podobno potovanje, hvala za vse info! Imam pa eno vprasanje, in sicer glede plaz – bi po vasem mnenju lahko namesto cayo coco, santa maria in playa larga, izbrala le eno od njih in vec dni prezivela tam? Katero bi priporocali? Predvsem glede snorklanja in par dni odklopa na eni res lepi tropski plazi… ce je se veliko palm, bi bil pa to dodaten plus 🙂
  Najlepsa hvala, lp

  • Pozdravljeni,

   Glede snorklanja v lastni režiji vam sami priporočamo Playo Largo (Caleto Bueno), peščeno plažo sicer ima tudi naselje Playa Larga. Res pa da je tam kakšnih 2-3 dni čisto dovolj, ker razen snorklanja in raziskovanja gozda ni prav veliko stvari. Snorkling sicer naj bi ponujali v obliki izletov z ladjicami tudi z otokov (cocco, maria). Če se odločate med cocco in mario je nam bil bolj pri srcu coco, saj je več javno dostopnih plaž, kot pa na marii, kjer je večina v hotelski lasti. Se pa povsod na otokih na veliko gradijo hoteli, tako da vas marsikje na otoku pričaka na plaži hrup ali okrnjen pogled.

   Čisto prijetno plaža z nekaj palmami je tudi blizu Trinidada- Playa Ancon. Sicer pa v bližini plaže večino žal niso palme. Mogoče velja preveriti tudi Varadero, če vas gneža ne bo preveč motila.

   Nekaj zanimivih plaž naj bi se nahajalo tudi na območju med Varaderom in Havano (Playa Jibacoa, Santa Maria del Mar).

   Prijetno raziskovanje Kube.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.