Izlet na dlani

Predstavitev 3 malezijskih manj poznanih mest

V tokratnem prispevku vam bomo predstavili precej priljubljeno azijsko destinacijo Malezijo, a predstavitev bo za razliko od klasičnih top malezijskih destinacij, vključevala tri precej manj poznane, vendar zelo primerne za obisk.

Večina ob omembi Malezije takoj pomisli na prestolnico Kuala Lumpur, s katero se boste srečali ob prihodu v državo, številni poznajo tudi kulinarično prestolnico Malezije otok Penang oz. Georgetown ali kolonialno obalno mesto Melaka. Ob omembi mest Johor Bahru, Ipoh ali Port Dickson pa bi zagotovo marsikdo potreboval mapo.

V kolikor imate v načrtu raziskovanje Malezije, vam svetujemo, da na vaš seznam dodate tudi spodaj navedena mesta.

JOHOR BAHRU

Na prvi pogled se o mestu Johor Bahru res da sliši malo, bolj je poznano kot obmejno mesto s Singapurjem. Mesto je priljubljeno pri prebivalcih Singapurja, ki ga radi obiščejo zaradi ugodnih nakupov, odlične in ugodne hrane, družine pa zaradi številnih tematskih parkov.
Sami obisk mesta priporočamo predvsem družinam (zaradi zgoraj navedenih razlogov), pa tudi posameznikom (ki želijo prihraniti kakšen eur na račun dragih nastanitev v Singapurju, saj so cene nastanitev v Johorju precej nižje; je pa potrebno prišteti vožnjo in čas za premike med mestoma)

 1. Kaj tam početi: Legoland, Hello Kitty Sanrio World (+ Thomas Town…) Angry Bird Activity Park, skok v Singapurski živalski vrt/ Johor ZOO. Kaj še početi v Johorju si ogledate tukaj.
 2. Kje jesti: MyOutlets Food and Groceries Market v nakupovalnem centru City Squere
 3. Kje prespati: na voljo številni hoteli, hostli, sami priporočamo odličen DoubleTree by Hilton Hotel Johor Bahru
 4. Splošni namigi: Če imate namen migrirati v Singapur, si nastanitev poiščite kje v bližini železniške postaje (JB Sentral), vožnja od Jahorja do Singapurja traja zgolj 10 min, nekoliko več minut traja preverjanje potnih listov na meji. Podrobna navodila o poti med Johorjem in Sinagpurjem si lahko ogledate tukaj. Singapurski živalski vrt velja za enega najboljših na svetu, zato vam obvezno svetujemo ogled.

PORT DICKSON in BAGAN LALALAN

Obe destinaciji sta od mednarodnega letališča v Kuala Lumpurju oddaljeni 45-60 min vožnje. Mesti smo obiskali zgolj z enim namenom, doživeti hotel nad vodo/morjem po dostopni ceni. Če nimate ravno dovolj v žepu za tovrstna prenočišča na Maldivih, se vam na malezijski obali ponuja tovrstna izkušnja.

V Port Dicksonu smo bivali v Grand Lexis Port Dickson, prejeli smo odlično sobo, ki je imela celo lastni bazen.

V okolici Bagan Lalalana smo izbrali hotel AVANI Sepang Goldcoast Resort (nas sliki!), ki je bil podobno kot Grand Lexis urejen v obliki hišk nad vodo, tam sicer nismo imeli svojega bazena, je pa za to bil v okviru kompleksa na voljo odličen infinity bazen.

Komu priporočamo obisk omenjenih hotelov: predvsem družinam (otroci bodo navdušeni bivanja nad vodo, na račun balkonov ali celo oken v tleh ter bazenov), pa tudi posameznikom, ki si radi privoščijo malo sproščanja. Voda pod hiškami sicer ni turkizna kot na Maldivih, hkrati pa tudi odsvetujemo skok direktno v morje ;-), gre pa za svojevrstno izkušnjo doživljanja tovrstnih nastanitev.

IPOH

Mesto Ipoh se nahaja bolj proti severu Malezije, nekje ravno med Kuala Lumpurjem in Penangom. V zadnjem času se pojavlja vse več zapisov o mestu Ipoh in o primerjavah s Penangom in ker je Penang zares odlična destinacija, smo priložnost za obisk dali tudi Ipohu.

 1. Kaj tam početi: središče mesta (Concubine Lane, znameniti graffiti umetnika Ernesta Zacharevica na stenah, vpogled v grafite tukaj), tempelj Kek Lok Tong in vrtovi (sprehod skozi tempelj v jami in nato sprehod do idiličnega vrta z jezerom),  Qing Xin Ling Leisure & Cultural Village (kitajska “vasica”, svetujemo, da se povzpnete tudi čez hrib za ogled kipcev in ostalih postojank, zanimivo doživetje za posameznike kot tudi družine). Nismo uspeli obiskati še budističnega templja Sam Poh Tong Temple.
 2. Kje jesti: Kedai Makanan Different Taste (odlična morska lokalna restavracija), Choy Kee Egg Tart (jajčne tortice in ostale sladice), Vnam Kitchen (Vietnamska restavracija), Plan B (kavarna)
 3. Kje prespati: na voljo številni hoteli in hostli v središču mesta, sami priporočamo odličen The Haven Resort Hotel, Ipoh – All Suites (na sliki!), hotel se odpira proti bazenskemu kompleksu in jezeru, ki jih obdajajo apnenčasti hribčki porasli z gostim rastjem (hotel se nahaja izven mesta, priporočamo izbor sobe z razgledom). Zvečer boste deležni enkratnih živalskih zvokov bližnjih gozdov.
 4. Splošni namigi: za raziskovanje Ipoha je smiselno najeti avtomobil saj se precej zanimivosti nahaja izven dosega javnega prometa. Na download mapi (npr. Google maps) si označite lokacije posameznih grafitov po središču mesta, da jih boste lažje locirali.

Po Maleziji smo se potepali z najetim avtomobilom, kar nam je precej olajšalo raziskovanje omenjenih mest, z nekoliko organizacije in načrtovanja pa je zgoraj navedena mesta zagotovo moč obiskati tudi z javnim prometom.

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

3 komentarji

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Ali ste za obisk znamenitosti vstopnice kupili vnaprej (po netu) ali “na lisu mesta”? in če ni skrivnost, kašen je bil okvirno vaš budget in koliko dni ste potovali?
  Hvala 🙂

  • Pozdravljeni, vstopnice nismo rezervirali v naprej, ker npr za Legoland, ki je na prostem je nekoliko odvisno vreme za obisk, prav tako smo bili z dokaj majhnim otrokom in tudi njegovo razpoloženje lahko vpliva na odločitev za obisk na določen dan/uro; pa tudi sicer nismo zaznali nekih posebnih online popustov za predhodno rezervacijo za tematske parke. Smo pa izkoristili nekatere tematske parke v smislu brezplačnega vstopa za otroka do 3 let. Od vseh obiskanih najbolj priporočamo Legoland in Singapurski zoo (za vse starosti), v primeru deževnega vremena pa sta primerna alternativa tudi Hello Kitty World in Angry Bird.

   Budgeta ne moremo podati, ker žal nismo vodili točne evidence, pa tudi večino prenočišč smo bukirali v okviru popustov, članstev v verigah ali drugih dobropisov. Potovali pa smo 12 dni: Port Dickson (2 noči)-Melaka (2 noči)-Johor Bahru (3 noči)-Ipoh (3 noči)-Kuala Lumpur (2 noči).

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.