Izlet na dlani

Riziko odpovedi oz. zavarovanje odpovedi potovanja – kako deluje?

Zakaj ljudje tako radi potujemo? Lahek odgovor: ker je radovednost temeljna človeška lastnost! Potovanja omogočajo ustvarjanje fantastičnih spominov, raziskovanje in odkrivanje novih destinacij, kulinaričnih specialitet, znamenitosti in doživetij. Dokazano osrečujejo in omogočajo oddih od rutine in stresa vsakdanjega življenja. Vsaka destinacija ima edinstveno kulturo, jezik, hrano, umetnost in zgodovino. Fotografije, spominki in doživetja ostanejo z nami za vse življenje.

Dopust obenem ponuja priložnost za sprostitev. Ljudje se radi prepustimo različnim dejavnostim, kot so ležanje na plaži, pohodništvo, koncert, deskanje na valovih, plezanje, safariji, svetovna razstava, smučanje ali obisk wellness centrov. Veliko teh rezerviramo že vnaprej, iz domačega kavča, še preden gremo na dopust. Kaj pa se zgodi, če na že plačano potovanje ne moremo iti?

Kaj te reši, če se zgodi riziko za odpoved aranžmaja potovanja, letalske karte, koncerta … ?

Imaš že splanirano potovanje, plačane letalske karte in turistični aranžma, nato pa ti pade vse v vodo? Pravočasno se zavaruj proti riziku odpovedi potovanja, da imaš zagotovljeno kritje stroškov, ki nastanejo zaradi odpovedi potovanja.

WIZ ponuja lahko rešitev
: zavarovanje odpovedi turističnega potovanja, ki vključuje kritje za kar 18 različnih nepredvidljivih dogodkov. Vsak riziko odpovedi velja tudi za Slovenijo, ne le tujino.

Urediš ga hitro in enostavno ONLINE za enkratno potovanje >

WIZ Odpoved potovanja  


Kaj sploh je zavarovanje odpovedi potovanja?

 Zavarovanje odpoved turističnega potovanja zagotavlja tvojo finančno zaščito in zaščito vseh, ki potujejo s tabo, če zaradi nepredvidenega dogodka ne boste mogli odpotovati na že plačano potovanje, izlet, dogodek ali dopust. Zavarovanje namreč omogoča povračilo stroškov že plačanega potovanja, če ne morete odpotovati.

Kaj vse lahko zavaruješ, ko načrtuješ potovanje?

Ko načrtuješ potovanje, je v to vključenih več stroškov. Pri zavarovanju odpovedi potovanja smo to upoštevali in stroške ločili na 6 sklopov, ki jih lahko zavaruješ (vneseš zneske rezerviranih/plačanih storitev):

 • aranžma turistične agencije,
 • aranžma v hotelu apartmaju ali drugi namestitvi (vključno z Booking, Airbnb…),
 • prevoz – letalska, ladijska, železniška ali druga vozovnica,
 • najem vozila – avtomobila, motornega kolesa, kolesa z motorjem, kolesa, e-kolesa, skiroja ali e-skiroja,
 • nakup vstopnic za: muzej, koncert, galerijo, športni ali kulturni dogodek,
 • izleti, ekskurzije in tečaji.

Za vsakega od sklopov vpišeš rezervirani oz. plačani strošek, vsota vseh pa se sešteje avtomatično. Na podlagi skupnega zneska stroškov (ki je hkrati tvoja zavarovalna vsota) pridobiš informativno ceno zavarovanja odpovedi potovanja (glede na izbrani paket – osnovni ali razširjeni). Kriti so tudi stroški, ki jih je potrebno organizatorju potovanja poravnati kljub odpovedi. Maksimalni zavarovani znesek za riziko odpovedi potovanja je 34.000 € oziroma 8.500 € na osebo.Tukaj preberi, česa ni možno zavarovati.


Kdaj je potrebno skleniti zavarovanje odpovedi potovanja?


1. Skleni takoj oz. najpozneje v roku 3 dni po nakupu potovanja.
Dodaten pogoj: ob sklenitvi mora biti do odhoda na potovanje več kot 3 dni.

2. Lahko skleneš tudi kasneje (oz. po preteku 3 dni od nakupa potovanja), a najkasneje 15 dni pred odhodom na potovanje.
Dodatna omejitev: v tem primeru, sta prvih 10 dni zavarovanja krita le nezgoda ali smrt. Po preteku 10 dni od začetka zavarovanja pa kritje velja za vse zavarovane nepredvidene dogodke, vključene v izbranem paketu.

WIZ Odpoved turističnega potovanja velja za vsa kupljena potovanja in turistične storitve v Sloveniji in v tujini.

Kdo lahko sklene zavarovanje WIZ Odpoved potovanja?

WIZ Odpoved turističnega potovanja lahko skleneš:

 • Posamezno,
 • za družino in
 • za prijatelje, ki potujete skupaj.

Če gre za družino, je dobro vedeti, da so na eni polici skupaj lahko zavarovane 3 generacije (otroci, starši in stari starši, ki potujejo skupaj) – lahko vas je največ 8. Pri skupini prijateljev, ki potujete skupaj pa je omejitev 6 oseb na eni polici zavarovanja. Soudeležba – znesek, ki ga moraš prispevati ob izplačilu škode in pri poplačilu zahtevka znaša 10 % od obračunane zavarovalnine. Preostanek škode ti izplačamo v skladu s tvojo polico.  

Izbiraš lahko med osnovnim in razširjenim paketom zavarovanja WIZ Odpoved turističnega potovanja. Več info o tem kaj pokriva posamezni paket tukaj!


Kaj storiti, ko moram odpovedati potovanje?

 1. Ko se zgodi nepredviden dogodek, TAKOJ pisno odpoveš svoje kupljeno / rezervirano potovanje organizatorju potovanja.
 2. Čim prej prijavi dogodek prek e-prijave.
 3. Izpolni ta Zahtevek za izplačilo zavarovalnine (strošek odpovedi turističnega potovanja) ter priloži vse pogodbe, originalne račune, potrdila, uradno zdravstveno dokumentacijo, vstopnice in ostala pisna dokazila o vzroku odpovedi potovanja. 
 4. Izpolnjen zahtevek s prilogami pošlji na e-naslov [email protected].

 Izbiraš lahko med osnovnim in razširjenim paketom zavarovanja WIZ Odpoved turističnega potovanja. Več info o tem kaj pokriva posamezni paket tukaj!

 

Zavarovanje WIZ Odpoved turističnega potovanja: uredi pravočasno >
WIZ Odpoved potovanja  

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.