Izlet na dlani

Ryanairovih 7 svetovnih čudes

FOMO, okrajšava ki v grobem prevodu pomeni strah pred tem, da bi kaj zamudili. Točno ta strah se je zahvaljujoč insta-influencerjem razširil po svetu. Njihove potovalne fotografije, ki v nas naselijo zavist pa to le še potencirajo. V prispevku so predstavljene top destinacije, ki jih lahko obiščete z nizkocenovnim prevoznikom Ryanair (izjema so seveda Plitvička jezera, ki so nam lažje dostopna) ter tako tudi sami izkusite top avanturo.

Petra, Jordanija

V puščavi Jordanije se zakopana pod peskom nahaja Petra – starodavno arheološko najdišče, katerega starost sega okoli 300 let p.n.š. Včasih je bilo to rožnato mesto prestolnica Nabatejskega kraljestva in je dostopno skozi kanjon Al Siq. Osrednji del najdišča je Al Khazneh, 45m visok tempelj, ki je poznan tudi kot Zakladnica. Točno ta tempelj je glavni razlog, da se vsako leto ogromno ljudi odloči za obisk Petre in s tem Jordanije. Samo mesto lahko obiščete tudi ponoči, ko tu prižgejo na tisoče sveč.

Ryanair povezave v Aman so iz Bergama ali Budimpešte.

Zevsov tempelj, Atene

Napotite se v srce antičnega sveta in z občudovanjem boste lahko zrli v enega izmed najbolj občudovanih stvaritev. Tempelj je posvečen Zevsu, poglavarju vseh bogov na Olimpu. Zgrajen je bil v kasnejšem delu 5. stoletja, danes pa lahko tu najdete le še nekaj stebrov, ki nas spominjajo na čase grške slave. Tempelj je veličasten že sam po sebi, vendar kar je skrival v notranjosti je tisto, kar mu je prineslo še večjo slavo. V notranjosti je namreč stal kip Zevsa, ki je kasneje postal sinonim za Grško prestolnico. Meril naj bi kar 12m v višino in s tem postal  definicija grškega boga v umetnosti.

Ryanair povezave v Atene so z Dunaja, Bologne ali Bergama, z Volotejo pa tudi iz Benetk.

Kolosej, Rim

Nemogoče je obiskati rimsko prestolnico in spregledati Kolosej. Ta starodavna arena stoji že skoraj 2000 let in pooseblja Rim. Nahaja se v centru dogajanja, saj je bila včasih glavni vir zabave za lokalne prebivalce. Kolosej je največji še stoječi amfiteater kadarkoli zgrajen in glavni simbol mesta, kot tak je dominantna kulisa v centru mesta. Nekoč je sprejel do 70.000 ljudi, danes pa privablja na milijone obiskovalcev vsako leto.

Ryanair povezave v Rim so z Dunaja, s Trsta je žal več ni, z Alitalijo pa lahko ugodno poletite tudi iz Trsta in Benetk.

Mrtvo morje, Izrael

Ena izmed večjih skrivnosti je Mrtvo morje, ki že od svojega odkritja fascinira znanstvenike ter obiskovalce. To slano jezero je znano po svoji naravni plovnosti in zdravilnih močeh. Nahaja se med Izraelom in Jordanijo ter je poznan kot najgloblje slano jezero na svetu, njegovi bregovi pa se nahajajo kar več kot 400m pod morsko gladino. Milijone fotografij ljudi, ki ležerno ležijo v Mrtvem morju, letno obkroži socialna omrežja, kar to atrakcijo uvršča med najbolj znane Srednjega vzhoda.

Visoka vsebnost soli v vodi onemogoča prisotnost živih bitij, ima pa zato bogato črno blato na tleh tega jezera, zdravilne učinke. Z njim namreč izvajajo terapevtske in kozmetične tretmaje.

Ryanair povezave v Izrael so iz Bergama, z Easyjetom tudi z Benetk.

Sagrada Familia, Barcelona

Arhitekturni biser Antoni Gaudi-ja, ki se dviga v nebo te Katalonske prestolnice in je nedvomno spektakularen. Še vedno nedokončana katedrala bo, ko bo dokončana v letu 2026, najvišja na svetu. Imela bo 18 stolpov, najvišji od njih pa bo segal v višino kar 170m. Ta ogromen spomenik je poslednji dom Gaudija in sestoji iz 4 kapel, vsaka pa je namenjeni drugi religiozni figuri. Navdih je Gaudi črpal tako v naravi kot tudi v religiji.

Ryanair povezave v Barcelono so iz Trevisa, Benetk in Dunaja..

Plitvička jezera, Hrvaška

130km iz Zagreba se nahaja prvi Hrvaški nacionalni park v katerem se verižno preliva 16 terasastih turkiznih jezer. Jezera se ena v drugo izlivajo v obliki slapov, nahajajo pa se med gorskimi regijami Mala Kapela in Lička Plješivica. Sama jezera prekrivajo le dober procent celotnega nacionalnega parka, ki celoten meri kar 296 m2. Jezera se ločujejo na zgornja in spodnja, celotna masa vode pa se konča s slapom Sastavci, ki se izliva v reko Korano.

Lagoa do Fogo, Azori

To kratersko jezero se nahaja v centru otoka Sao Miguel in je zadnje na seznamu destinacij, kamor lahko letite z Ryanairom. To naravno lepoto si oglejte na več načinov, če vam vaš plan to dopušča. Najprej se ustavite na dveh razglednih točkah za hitro panoramo omenjene vodne tvorbe, Miradouro da Barrosa in Miradouro da Lagoa do Fogo imata obe parkirišče zato se lahko brez skrbi ustavite in razgledate. Če imate čas, se odpravite na 11km dolg treking. Pot je srednje zahtevna in vas bo vodila po obronkih jezera, vendar traja kar 4h zato bodite fizično pripravljeni.

Ryanair povezave v Ponta Delgado so iz Bergama, občasno so tudi dostopne cene s TAP z Dunaja ali Milana.

Pogosto potujete z nizkocenovnikom Ryanair, katere njihove destinacije ste že obiskali?

Povzeto po: Ryanair
Vir fotografij: Pixabay

Patricija Kragelj

Patricija Kragelj

Dodaj komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.