Izlet na dlani

TOP 5 destinacij/aktivnosti, ki jih morate obiskati v Zahodni Avstraliji

Tokrat smo vam kot zanimivo branje pripravili seznam nam najljubših 5 destinacij oziroma aktivnosti ob našem obisku Zahodne Avstralije. Destinacije/aktivnosti so primerne za vse starosti, edina resna slabost prve točke je velika oddaljenost oziroma dolga vožnja, vendar je na račun zanimive in raznolike avstralske pokrajine zagotovo vredna. V nadaljevanju je podanih še nekaj ostalih predlogov destinacij, ki smo jih na poti obiskali in so se nam zdele še posebej zanimive.

Ste že obiskali Avstralijo, kaj vam je bilo najljubše početi oziroma kaj od naštetega bi najraje počeli če bi Zahodno Avstralijo lahko v kratkem obiskali?

1. Ningaloo reef (Exmouth, Coral Bay)

Gre za koralni greben na severu Zahodne Avstralije, pribl 1200 km od Pertha. Gre za koralni greben dolžine približno 300 km in kar je posebnost (prednost), nahaja se le nekaj metrov od obale. Kot se za koralni greben spodobi je seveda tukaj biotska pestrost zares velika (več kot 200 vrst koral, več kot 500 vrst rib…). Kaj vse tam lahko počnete: le z nekaj koraki od obale lahko snorklate v „pisanem akvariju“, se kopate na enih izmed najlepših plaž Avstralije (Turquoise Bay), z nekaj organizacije pa lahko plavate tudi z kitovci, mantami, itd. Do grebena je mogoče dostopati z večih točk, pretežno preko nacionalnih parkov. Priporočamo obisk nacionalnega parka Cape Range national park, predvsem plaže Turquoise Bay, bodite pozorni na tokove, predvsem pa na opozorila glede meduz.
Za družine z majhnimi otroci pa priporočamo vsaj nekaj dnevni postanek v Coral Bay. Na voljo so tudi izleti z ladjami s steklenim dnom, tako da bodo tudi najmlajši lahko deležni opazovanja podvodnega sveta.
Še nasvet oziroma bolje kar opozorilo: če se odločite za vožnjo proti severu, vam svetujemo, da večji del poti opravite tekom dne, sicer bo predvsem ob zori in mraku, pa tudi ponoči vožnja postala prava avantura zaradi avstralskega živalstva, predvsem kengurujev in emujev. Žal smo na poti skoraj vsakih 500 metrov srečali kakšno povoženo žival, tako da v kolikor se želite izogniti nesreči, upoštevajte nasvet.

Tripadvisor opis aktivnosti v Exmouthu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v okolici Exmoutha si oglejte na povezavi tukaj.

2. Margaret river


Margaret river je predel/mesto na juguzahodu Zahodne Avstralije, približno 270 km od Pertha. Margaret river je svetovno poznana po vrhunskih vinih, sami smo uspeli obiskali dve vinski kleti: Cape Naturaliste Vineyard in Amelia Park Wines (pokušina vin je povečini brezplačna). Obala regije je znana tudi po odličnih lokacijah za surfanje (in opazovanje sončnih zahodov 😉 Priporočamo kosilo in pokušino piv v Brewhouse Margaret river.

Tripadvisor opis aktivnosti v Margaret river si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Margaret river si oglejte na povezavi tukaj.

3. Perth/Fremantle


Perth ni brez razloga skoraj pri samem vrhu najbolj prijetnih mest za življenje in tudi nas je takoj očaral. Na drevesih vas bodo namesto golobov pozdravile kar pisane papige, lepo urejen park Kings park in botanični vrt vam bo postregel z prelepim razgledom na mesto in reko, v bližnji dolini  Swan valley se je vzpostavila skupnost vinskih kleti in še bi lahko naštevali kaj vse vam Perth z okolico ponuja. Pol ure vožnje oddaljeni Freemantle pa je nedavna hip lokacija za življenje. Tam boste našli številne odlične restavracije in lokale in sam izgled mesta vas bo za hip zavedel, da se mogoče nahajate v New Orleansu ali v kakšnem drugem ameriškem mestu. Priporočamo večerjo in pokušino piva v The Monk Brewery & Kitchen.

Tripadvisor opis aktivnosti v Fremantlu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Fremantlu si oglejte na povezavi tukaj.

4. Penguin island (Rockingham)


Rockingham je približno uro vožnje oddaljeno mesto od Pertha, samo mesto ni ravno kaj posebnega, razen da premore obsežno kolonijo hrupnih kakadujev. Smo pa mesto obiskali z drugim razlogom in sicer smo se z ladjo odpravili na raziskovanje otoka pingvinov. Na otoku se nahaja kolonija najmanjših pingvinov na svetu. Ob določenih urah v zavetišču, ki premore nekaj poškodovanih pingvinov, izvajajo hranjenje. Sicer pa če imate čas in voljo, lahko kakšnega pingvina med sprehodom po otoku tudi srečate. Poleg izleta na otok pingvinov, vam priporočamo še dodatni izlet za obisk otoka prosto živečih morskih levov, hkrati pa boste mogoče še nagrajeni z obiskom delfinov. Več informacij o izletih na otok pingvinov in morskih levov na povezavi tukaj.

Tripadvisor opis aktivnosti v Rockinghamu si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Rockinghamu si oglejte na povezavi tukaj.

5. Slikanje s koalo (Caversham Wildlife park/Cohunu Koala Park/ Yanchep National Park)


Mogoče za koga ni ravno top stvar, ampak pomislite koliko je priložnosti, da v rokah držite mehko puhasto žival. V Zahodni Avstraliji imate za kaj takšnega tri možnosti, no čisto po pravici je možnost bolj ena sama. Dejansko rokavanje z koalo (za plačilo okvirno 25 eur) je možno v Cohunu Koala Park, tam vam bodo izbrano žival namestili na zaščitno jopico in ta bo zadovoljno hrustala svojo evkaliptusovo vejico, vi pa lahko naredite poljubno število selfijev. Tam lahko tudi hranite kenguruje, emuje ter ostale živali, ki v parku bivajo. V Caversham Wildlife parku koale sicer ne boste mogli prijeti v roke, vendar se lahko slikate poleg drevesa na kateri bodo te sedele, podobno priložnost vam bo ponudil tudi pošteno sit vombat. Tretja možnost pa je iskanje koal v naravi in sicer v parku Yanchep National Park, kjer imajo kolonijo koal že od leta 1938 (opomba: koale sicer v naravi ne živijo v zahodni Avstraliji). Vse lokacije so okvirno 20-45 minut vožnje iz Pertha in tako primerna ideja za dnevni izlet. V kolikor si poleg koal želite srečati/hraniti kenguruje je tudi to najbolj primerno storiti v kakšnem od navedenih parkov.

Tripadvisor opis aktivnosti v okolici Pertha si oglejte na povezavi tukaj. Ogled seznama prenočišč in njihove ocene v Perthu si oglejte na povezavi tukaj.


Še nekaj ostalih zanimivih predlogov kaj početi v Zahodni Avstraliji:
6. Bunbury wildlife park (Bunbury)

7. The Pinnacles (Cervantes)

8. Kalbari rainbow jungle (Kalbari)

9. Pink lake- Hutt lagoon (Port Gregory)

10. Lobster Shack (Cervantes)

11. Kalbarri national park (npr. Castle Cove, Natural Bridge…)

12. obalni del Margaret river (npr. Surfers point)

13. hranjenje pelikanov (Kalbarri)

14. Svetilnik na rtu Cape Leeuwin

15. Namburg National park (sipine)

16. Greenough leaning trees

17. skušate prešteti vse termitnjake in papige na poti


Rottnest island (ostane za naš prihodnji obisk!)

Ste že obiskali Avstralijo, kaj vam je bilo najljubše početi oziroma kaj od naštetega bi najraje počeli če bi Zahodno Avstralijo lahko v kratkem obiskali?

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.