Izlet na dlani

V Benetkah nikar ne kuhajte kave na mostu Rialto ali počnite ostalih prepovedanih stvari

Pred časom so v Benetkah pošteno oglobili dva nemška turista, ki sta si privoščila jutranjo rutino pitja kave ob mostu Rialto. Prejela sta kazen v znesku 950 eur in prošnjo, da mesto zapustita. Res, da kavice nista pila v bližnjem kafiču, temveč sta si jo skuhala na prenosnem gorilniku na samih stopnicah znanega beneškega mostu Rialto. Omenjena aktivnost, ki sta jo izvedla namreč sodi v skupino prepovedi beneških oblasti o izvedbi javnih “piknikov” (beri: posedanja, pitja in hranjenja) na kulturno pomembnih lokacijah kot sta most Rialto in trg Svetega Marka.

Poleg tega v skupino prepovedi sodijo še npr. prepoved onesnaževanja, nakupov izdelkov od uličnih prodajalcev, ki nimajo dovoljenja za prodajo ter uničevanje javne ali privatne lastnine z grafiti. V okviru omejevanja števila turistov, predvsem tistih ki se slabo vedejo ob obisku Benetk, pa so uvedli še nekaj dodatnih pravil.

Ko se prihodnjič odpravite v Benetke, vam svetujemo da si prispevek še enkrat podrobno preberete, da vas ne pričaka kakšna od neprijetnih glob za določene aktivnosti.

1. Posedanje na trgu Svetega Marka

Kot kaže je že zgolj posedanje na trgu in v okolici Svetega Marka lahko v neskladju z mestnimi pravili. Posedate lahko zgolj v barih in restavracijah v bližini. V letu 2018 je beneški župan celo predlaga dvig kazni iz trenutnih 200 eur na 500 eur, kr sreči predlog še ni bil sprejet, pa vendar tudi 200 eur ni majhna kazen.

2. Hranjenje golobov na trgu Svetega Marka

Hranjenje beneških golobov na glavnem trgu je postala prepovedana aktivnost že v letu 2008. Seveda prepoved velja tudi za širše območje ostalih trgov in mostov v Benetkah, ne zgolj za sam glavni trg. Prepoved naj bi vzpostavili z namenom omejitve golobjih izločkov, ki delajo škodo na mozaikih in ostalih kulturno pomembnih stavbah. Če vas bodo tam ujeli pri hranjenju golobov (tudi galebov), vas čaka globa v višini od 50 do 200 eur.   

3. Skakanje v ali plavanje po beneških kanalih

Sicer smo mnenja, da bi plavanje v beneških kanalih bila zadnja stvar na katero bi pomislili kot zanimiva aktivnost, pa vendar kot kaže se najdejo tudi tovrstni junaki. Vse plavalce čaka globa v vrednosti 450 eur.

4. Pripenjanje ključavnic na mostove ali ostale znamenitosti

Pripenjanje “ljubezenskih” ključavnic je seveda postala priljubljena aktivnost v številnih večjih mestih in kot kaže tudi Benetke niso izjema. Marsikje vas sicer za to ne bodo kaznovali, a kot kaže v Benetkah ni tako. Tam boste za pripenjanje ključavnic na katerikoli most ali znamenitost prejeli globo 100 eur, k sreči je predlog globe 3000 eur ni bil sprejet.

5. Sprehajanje po beneških ulicah v neprimernih oblačilih (pomanjkljivo, kopalke…)

Ne glede na to kako vroče vam bo poleti v Benetkah, vam odsvetujemo sprehod brez majic ali v kopalkah. Tudi v tem primeru vas namreč lahko pričaka globa v vrednosti vsaj 200 eur.

6. Kolesarjenje po beneških ulicah 

Tudi kolesarji niso dobrodošli v Benetkah, kolesarjenje oziroma tudi sam sprehod ob kolesu je namreč dovoljen le za domačine in otroke do 8 let. Globa za “uporabo” kolesa v središču Benetk znaša vsaj 100 eur.

Podobna pravila tudi drugod po Italiji

Da pa ne boste mislili, da zgolj Benetke podajajo grožnje z globami za specifične aktivnosti. Tudi Firence so nedavno izdale določene prepovedi, npr. v središču mesta je prepovedano postopati in jesti na ulici v času kosil in večerje. Kršitelje lahko čaka globa v višini 500 eur.
Podobno prepoved glede hranjenja na javnih površinah so v bližini znamenitosti uvedli tudi v letošnjem letu za Rim. Tam je tudi prepovedano plezati na znamenitosti, se sprehajati pomanjkljivo oblečeni ali se namakati v mestnih fontanah.

Ste vedeli za tovrstne prepovedi z visokimi globami po Italiji, katera vas je najbolj presenetila?

Prispevek povzet po Afar.com
Fotografija: Pixabay

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.