Izlet na dlani

V Stuttgart na aktivne počitnice, kulinarične užitke in nogomet

Stuttgart, nogometni navijači © SMG Martina Denker

 

Če ste ljubitelji narave, lepih razgledov, kulture ter dobre hrane in vina, pridite v Stuttgart. To poletje boste tam na svoj račun prišli tudi nogometni navdušenci, saj bo Stuttgart eno od gostiteljskih mest  evropskega nogometnega prvenstva UEFA EURO 2024.

Festival EURO 2024 v Stuttgartu bo potekal v celotnem trajanju evropskega prvenstva v nogometu UEFA EURO 2024. V štirih navijaških conah (Schlossplatz, Schillerplatz, Markt in Karlsplatz) vas čakajo najrazličnejše aktivnosti in zanimivosti.

Nogomet in kultura se združita na Schlossplatzu © DZT / Martina Denker

 

Na Schlossplatzu lahko doživite veliki nogometni spektakel od blizu in se udeležite javnega ogleda tekme na najlepšem trgu v samem središču Stuttgarta. Tudi kadar ni tekme, je tam pestro dogajanje. Ne zamudite otvoritvenega koncerta Festivala EURO 2024 STUTTGART, ki se bo odvil dan pred začetkom evropskega nogometnega prvenstva na prizorišču za navijače na Schlossplatzu, v središču mesta. Na odru se bodo zvrstili mednarodno priznani izvajalci, kot so Robin Schulz, Leony, Le Shuuk in Topic. Skupaj bomo preoblikovali celotno mesto v veličasten stadion in med 14. junijem ter 14. julijem 2024 praznovali vrhunski nogometni festival, ki bo zagotovo navdušil vse navijače in obiskovalce.

Nogometni navijači izpred fontane na Schlossplatzu © SMG / Martina Denker

 

Če ste ljubitelj prigrizkov, je Schillerplatz pravi kraj za vas. Med UEFA EURO 2024 boste na Schillerplatzu lahko izbirali med širokim naborom regionalnih, veganskih in vegetarijanskih dobrot.

Na Marktplatzu boste lahko uživali v pestrem športno-rekreativnem programu, povezanem z nogometom, ter številnih drugih aktivnostih na prostem in v zaprtih prostorih. Na infotočki in v minimuzeju boste lahko izvedeli tudi marsikaj zanimivega o Stuttgartu. Seveda pa ne bo manjkalo hrane in pijače.

Karlsplatz bo med prvenstvom pravi kulturni otok. Na trgu boste našli oder za kulturne prireditve, igrišče za nogomet na mivki, območje za sprostitev in številne stojnice z vegetarijansko in vegansko hrano. Informacije za navijače pa boste lahko dobili na infotočki Fan Embassy.

Med nogometnim prvenstvom bo vozil tudi poseben avtobus za navijače © SMG / Sarah Schmid

 

Stuttgart: mesto za aktivne

Ko ne boste zaposleni z nogometom, švabska deželna prestolnica in širša regija aktivnim popotnikom ponujata ogromno možnosti za preživljanje prostega časa v vodi in na kopnem. Izbirate lahko med pohodništvom, golfom, kolesarjenjem, plezanjem, plavanjem in drugimi aktivnostmi na svežem zraku.

Stuttgart, nogometni stadion VFB © DZT / decouvrirensemble

 

Stuttgartske pohodniške poti vas bodo popeljala čez hribe in doline. Med njimi so zlasti vredne ogleda štiri vinske poti, ki vključujejo osem izletov po vinorodnih hribčkih mesta in okolice. Vse poti so krožne, kar pomeni, da lahko raziskovanje začnete na katerikoli točki. Iz živahnega mestnega središča Stuttgarta se tako lahko povzpnete višje ležeči Degerloch ali pa od idiličnega jezera Max-Eyth-See odpešačite do slikovitega Monchfelda. Potem so tu še štiri panoramske poti, ki vodijo do najlepših razglednih točk Stuttgarta – vključno z Birkenkopfom, najvišjim hribom Stuttgarta. V razgibanem naboru poti bo vsakdo našel nekaj zase, najsi bo to ležeren sprehod ali zadihan vzpon po nepreštevnih stopnicah.

Stuttgart, razgledna točka © SMG / Jean-Claude Winkler

 

Zeleno regijo okoli prestolnice zvezne dežele Baden-Württemberg lahko raziskujete tudi na dveh kolesih. Kolesarska regija E-Bike Stuttgart obsega več kot 400 km poti po okolici mesta. Seveda poti ne boste mogli premagati v enem samem dnevu, zato pa vas bodo lepe nastanitve, kolesarjem prijazne restavracije in infrastruktura za e-kolesarje prepričali, da tam ostanete nekaj dni in v svojem tempu prevozite celotno pot. Kolesarsko doživetje lahko dopolnite tako, da zavijete na katero od številnih stranskih poti ali pa poganjanje pedalov delno nadomestite s kolesarjem prijaznim javnim prevozom družbe VVS.

Priljubljena izletniška in rekreacijska točka za lokalce in turiste je tudi bližnje jezero Max-Eyth-See. Tam se lahko zabavate v vodi in na njej, saj si lahko izposodite pedalin, kanu ali električni čoln, nedaleč stran pa dolina Keefertal ponuja številne možnosti za rolanje, kolesarjenje ali hojo. Ob tem boste vseskozi in vsevpovsod obdani z vinogradi. Po športanju pa si lahko odpočijete na obsežnih zelenih površinah ali umetno ustvarjeni peščeni plaži.

Bietigheim, vožnja s kanujem © SMG / Jean-Claude Winkler

 

Razgledne točke

Z griči obdani Stuttgart se ponaša tudi s prelepimi razgledi. Trg Santiago-de-Chile-Platz v četrti Haigst je neverjetna razgledna točka, ki je še med domačini relativno nepoznana. S terasastega kompleksa se odpre pogled na Schlossplatz, Charlottenplatz in druge znamenitosti, ki jih lahko lažje najdete s pomočjo orientacijske table.

Trg Schlossplatz, pogled na steber v čast 25. obletnici vladavine Wilhelma I. in fontane © SMG / Jean-Claude Winkler

 

Po stopnišču Eugenstaffel se lahko povzpnete do Eugensplatza z vodnjakom Galatea. Tam vas čaka čaroben pogled na Stuttgart s ptičje perspektive. V toplih mesecih bo razgled še slajši s kepico sladoleda iz bližnje sladoledarne Pinguin, ki je priljubljena tako med domačini kot turisti.

Nogometni navijači na Eugensplatzu © SMG / Martina Denker

 

Enega najlepših razgledov na stuttgartske vinograde in dolino reke Neckar pa ponuja nagrobna kapela na Württembergu. Spominsko obeležje je dal zgraditi kralj Viljem I. v znak ljubezni do svoje zgodaj preminule žene, kraljice Katarine. Če imate čas in voljo, se lahko od kapele sprehodite med vinogradi in ob tem ves čas uživate v razgledu.

Nagrobna kapela iz zraka © SMG / Goldamsel Film

 

Za konec pa še tale namig: nekaj najlepših razgledišč boste našli na vrhu posebnih stopnic, ki so eden glavnih prepoznavnih znakov Stuttgarta in jim domačini v švabskem narečju pravijo stäffele. Te zunanje stopnice so dediščina iz druge polovice 19. stoletja. Da bi lažje obdelovali strme vinogradniške terase v središču mesta, so takrat uredili številna stopnišča in poti. Več kot 400 stäffele se je ohranilo vse do danes. Za najbolj zagnane pa še izziv: prehodite vse stäffele v Stuttgartu. A pozor, premagati boste morali okoli 20 kilometrov stopnic!

Piknik z razgledom © SMG / Martina Denker

 

EURO2024, sprehod med vinogradi © SMG / Alwin Maigler

 

Ko ste v regiji okoli Stuttgarta, ne pozabite poskusiti tamkajšnjih regionalnih specialitet, denimo žlikrofom podobnih maultaschen, goveje enolončnice gaisburger marsch ali leče s testeninami spätzle. Skupaj s klasično govejo pečenko, krompirjevo solato, testeninami spätzle s sirom in sladkim kruhovim narastkom ofenschlupfer so to najbolj priljubljene švabske specialitete. V nekaterih izmed njih se švabska varčnost pokaže v svoji najlepši obliki, saj ostanki hrane od prejšnjega dneva pristanejo v jušnem loncu ali pa se skrijejo v testo.

»Maultaschen« cmoki polnjeni z mesom s krompirjevo solato © SMG / Jean-Claude Winkler

 

Najbolj priljubljen švabski prigrizek je vsekakor presta, ki jo lahko jemo kadarkoli v dnevu – z maslom ali kar tako. Pravijo, da je tudi presta nastala iz nuje. V 15. stoletju naj bi peku, obsojenemu na smrt, dali možnost, da se usmrtitvi izogne, če naredi pecivo, skozi katerega bo trikrat posijalo sonce.

 

Vse to in še več vas junija in julija čaka v
nogometno obarvanem Stuttgartu.
Vabljeni!

Nemška turistična organizacija in Stuttgart Marketing
V sodelovanju z:

Sponzorska objava!

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.