Izlet na dlani

Varnost obiskovalcev živalskih vrtov

Na milijone ljudi vsako leto obišče živalske vrtove, akvarije in terarije po svetu, z namenom, da si ogledajo lepoto in biodiverziteto, ki jo naš planet premore. Živalski vrtovi in podobne ustanove nam omogočijo, da se približamo živalim bolj kot kjerkoli v divjini in nam s tem širijo znanje o divjini ter življenju v njej. Veliko živalskih vrtov ima pomembno vlogo tudi pri preučevanju in ohranjanju živalskih vrst, ki so na robu izumrtja.

Toda tako kot pri vseh stvareh, se tudi tukaj poleg pozitivnih reči, najdejo še negativne. Ena od teh je potencial za nevarnost, kar ni nič nenavadnega kadar si ljudje delijo isti prostor z živaljo, ki ni udomačena.

Zavedati se je potrebno, da so živali v živalskem vrtu še vedno divje živali in sposobne vsega kar počnejo v divjini. Zato je pomembno, da se kot obiskovalec živalskih vrtov vedeš primerno in si odgovoren zase, kakor bi bil kjerkoli drugje. Ne glede, da živalski vrtovi skrbijo za varnost svojih obiskovalcev in jim obenem omogočajo obilico zabave, to še ne pomeni, da lahko obiskovalci jemljejo varnost za samoumevno.

Zelo pomembno je, da starši pazijo na otroke in jim preprečijo kakršnokoli plezanje na ali čez ograje in ostale prepreke, ki so tam namenjene tako varnosti obiskovalcev kot tudi živali, ki tam živijo.

Na žalost poznamo preveč primerov neupoštevanja pravil v živalskih vrtovih, vendar dva vseeno izstopata. Leta 2012 je dveletni deček umrl potem, ko so ga napadli Afriški divji psi. Deček je padel v ogrado v živalskem vrtu v Pittsburghu. Podoben primer se je zgodil v živalskem vrtu Cincinnati, leta 2016. Otrok je padel v ogrado z gorilo in zaradi varnosti otroka, so gorilo usmrtili. Ime gorile, ki se ga večina še spominja? Harambe. 🙁

Zato prihodnjič na obisk živalskih vrtov po pameti!

Prispevek povzet po: National Geographic
Vir fotografij: Unsplash

Patricija Kragelj

Patricija Kragelj

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.