Izlet na dlani

Veliki Buda ponovno na ogled

Na Kitajskem, v provinci Sichuan, se nahaja izjemen zgodovinski kip Buddhe. Zadnjih 6 mesecev je bil zaprt za turiste, sedaj pa se ponovno odpira.

Velika Buda je verjetno ena izmed največjih upodobitev Bude na svetu. Kip v višino sega kar 71m – za lažjo primerjavo najmanjši prst na nogi Bude je tako velik kot je povprečna velikost človeka. Prvotni namen zakaj so v 8. stoletju izklesali ta kip v skalo, leži v tem, da so verjeli, da bo Buda varoval ladje, ki so plule po reki v bližini kipa.

Kot smo omenili je bil ta kraj zaprt za 6 mesecev, tudi kip je bil delno pokrit. Restavratorji so namreč imeli veliko dela z ocenjevanjem, koliko in kakšne razpoke se nahajajo na zgornjem delu telesa Bude. Naredili so načrt kako bodo ga popravili, da ne bo razpadal še naprej.

Zdaj, ko so raziskovalna dela opravljena, je Buda ponovno na voljo za ogled. Turisti svojo pot večinoma začnejo na vrhu pri glavi in si utirajo pot po stopnicah, da dosežejo noge kipa. Oblasti svetujejo, da je zaradi velikega zanimanja ljudi po ogledu kipa, boljše da se obiskom za vikend izogibate.

Prispevek povzet po: Lonely planet
Vir fotografij: Pixabay

Patricija Kragelj

Patricija Kragelj

Dodaj komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.