Izlet na dlani

Vulkanski turizem v vzponu – ali je varen?

Globoki kraterji in tekoča lava… Vulkani so ljudem zelo fascinantne naravne tvorbe in predstavljajo eno izmed bolj popularnih potovalnih doživetij. Pri tem pa se pojavi vprašanje ali je takšen podvig sploh varen?

Vulkani istočasno predstavljajo tako grožnjo kot tudi čudovito kuliso. Lahko so čudovita avantura, po drugi strani pa paralizirajo celoten letalski promet, prekrijejo tla s pepelom ali uničijo celotne vasi – Pompeji.

Na svetu je okoli 1500 aktivnih vulkanov. Pacifiško otočje je izredno priljubljena destinacija, kjer pa se nahaja kar 450 aktivnih vulkanov, samo v Indoneziji pa jih je kar 127. Poglejmo nekaj primerov, kako jo je zagodel izbruh vulkana:

  1. Ko je vulkan Gunung Agung izpustil ogromno dima leta 2017, je na tisoče turistov ostalo ujetih na Baliju, saj so zaradi slabe vidljivosti morali odpovedati vse lete.
  2. V Evropi je najbolj dejaven Etna na Siciliji. Decembra 2018 je bilo mnogo manjših izbruhov in potresov. Istočasno pa so se turisti odpravljali na krater vulkana, kar je predstavljajo veliko nevarnost.
  3. Eyjafjallajökull vulkan na Islandiji, je ohromel celotni letalski promet v severni in centralni Evropi leta 2010. Prepoved letenja je trajala več dni.

Na Islandiji za ogled vulkanov priporočajo, da se najame za to strokovno usposobljeno osebo, ki lahko poda dovolj zanimivih informacij povezanih z delovanjem vulkanov, hkrati pa skrbi za varnost obiskovalcev.

Vulkanski treking je zelo popularna aktivnost tudi izven Evrope, predvsem v južni in srednji Ameriki. V Andih se nahaja ogromno vulkanov, ki segajo višje od 5000 ali celo 6000 metrov. Zanimivi so predvsem za tiste bolj avanturistične turiste. Primer najbolj obiskanih sta Cotopaxi in Ecuador.

Ste se že podali na kakšen treking na vulkan, bi izkušnjo priporočali ostalim?

Prispevek povzet po: Tourism Review
Vir fotografije: Pixabay

Patricija Kragelj

Patricija Kragelj

Dodaj komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.