Izlet na dlani

WIZ Tujina – celovito popotniško zavarovanje

Ko pomisliš na to, da bi te na potovanju po tujini presenetile zdravstvene težave, ti je na začetku najbolj žal tega, da bo šlo potovanje po zlu, skupaj z vsemi načrtovanimi dogodivščinami. No, morda bo koga zaskrbelo tudi to, kakšna bo hrana v bolnici in kako se bo sporazumeval z zdravniki in medicinskimi sestrami. Hmmm, kaj pa stroški?

Stroški? Ah, saj imam evropsko kartico.

Odlično, a le v primeru, če z evropsko kartico misliš na Eurocard ali kakšno drugo kreditno kartico. Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja namreč ne ponuja pomoči pri organizaciji zdravljenja (asistence), ampak krije le stroške nujnih zdravstvenih storitev v javnih zdravstvenih ustanovah. Pa še te le do višine, ki jo v tisti državi krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Če te bodo z ledenika nekje visoko v avstrijskih Alpah s helikopterjem peljali v bolnišnico, nato pa še z rešilcem v Slovenijo, raje kot evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja pripravi svojo kreditno kartico, saj te čaka kar nekaj stroškov. Prevozov obvezno zdravstveno zavarovanje namreč ne krije. Zavarovanje za tujino pa.

Prevoz poškodovanca običajno predstavlja velik del stroškov

Ne glede na to, kam v tujino te bo odnesla pot in kaj misliš tam početi, je možnost za nenadno bolezen ali poškodbo vedno prisotna. Vsako posredovanje reševalcev in zdravniška pomoč ter nato oskrba v bolnici so neizogibno povezani s stroški, ki v tujini hitro presežejo ne samo nekaj sto, ampak tudi nekaj tisoč evrov.
Drugo pomembno dejstvo, povezano s poškodbami v tujini, je, da te bo treba na tak ali drugačen način slej ko prej pripeljati domov. Prevoz poškodovanca ni enak prevozu zdravega človeka, prav prevoz pa običajno predstavlja velik del stroškov. Neredko so v prevoz vključeni reševalni helikopterji, za prevoz domov pa letala ali reševalna vozila.

Tudi to, da so standardi, cene zdravniške oskrbe ter v osnovno (obvezno) zavarovanje vključene storitve med državami različni, pomembno vpliva na ceno. V Indiji ti vaški ranocelnik zob s kleščami izruje za evro ali dva, stroški prevoza iz Južnoafriške republike v Slovenijo pa se lahko hitro povzpnejo na nekaj tisoč evrov ali celo več, še posebej če pri tem potrebuješ tudi spremljevalca. Mimogrede, ko si v težavah, je nadvse dobrodošla pomoč asistenčnega centra.
WIZ Tujina jo po telefonu zagotavlja 24 ur na dan, kjerkoli na svetu in v slovenskem jeziku.


Na kaj moraš paziti

Ne glede na sklenjeno zavarovanje z ustrezno višino kritja pa nisi zavarovan za prav vse primere. Zavarovanje za tujino namreč ne krije primerov, ki se zgodijo kot posledica nekaterih tvojih dejanj:

  • če se v tujini pridružiš vojski, upornikom ali demonstrantom,
  • če se naklepno lotiš kaznivih dejanj,
  • če voziš različna vozila brez ustreznih dovoljenj ali se ukvarjaš z avto-moto športi (dirkami),
  • če se lotiš alpinizma, jamarstva, potapljanja, kajtanja, smučaš izven urejenih smučišč,
  • če na ekspedicijah odkrivaš še neraziskana področja.

Več o tem, kaj zavarovanje za tujino krije in česa ne, natančno preberi v splošnih pogojih. Paziti moraš na to, da se ti kaj neprijetnega ne zgodi kot posledica zaužitega alkohola ali prepovedanih drog ter da te vedno zdravijo le usposobljeni zdravniki z ustreznimi licencami.

Izgubljena prtljaga na letališču, preklican let in nujno nakazilo denarja

WIZ Tujina je pravzaprav celovito popotniško zavarovanje, saj poleg zdravstvenih nudi tudi nekaj dodatnih kritij, ki ti na potovanjih pridejo še kako prav, poleg tega lahko z njim zavaruješ tudi člane svoje družine.

Tisti, ki so jim na letališču že kdaj izgubili prtljago ali jim jo ukradli, preklicali let oziroma je imel ta veliko zamudo, ki so izgubili dokumente ali so potrebovali nujno nakazilo denarja, pa se bodo razveselili paketa WIZ Tujina Plus. Z njim bodo potovanja odslej nedvomno veliko prijetnejša.

WIZ Tujina Plus, več kot le zdravstveno zavarovanje >

SPONZORSKA OBJAVA!

Martina Ploj

Martina Ploj

Soustanoviteljica bloga, ki je vedno na preži za ugodnimi letalskimi kartami, zase in za druge. Tri najljubše besede: letalska karta, roadtrip in kulinarika.

Dodaj komentar


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Iskalnik letalskih kart

data-locale="en-GB" data-affiliate="network:CJ;publisher:6746289">

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.